bu gibi KREDi değerlendirme kuruluşları, şirketler gibi, ülkeleri de değerlendirmeye tabi tutarlar. Ülkelere borç vermek isteyen yatırımcılar ülkelerin kredi değerliliğine göre önerilen faizleri beğenirler ya da beğenmezler. Kredi değerliliği yüksek olan ülkelerin borçlanmalarının maliyeti göreli olarak daha düşük olur.
"Moody's", "Standart and Poors", "Fitch" ve "Duff and Phelps" gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları bir ihtiyaçtan ortaya çıktı. 1970'lerdeki borç krizleri ve 1982 Meksika olayı, uluslararası para sisteminde bir uyarı sisteminin varlığını gerekli kıldı. Bu da, söz konusu kuruluşların öne çıkmasına neden oldu. Bunlar, verdikleri notlarla, riskli ülkelere yatırım yapacak veya kredi verecek kuruluşlara yön göstermeye başladılar.
AAA : Pekiyi
Baa3 ya da BBB : Orta (güvenilir)
BB+ ya da Ba1 den B3 ve B ye kadar : Spekülatif
CCC+ veya D : Riskli
Derecelendirme tek bir işlem, kuruluş veya ülke için yapılabiliyor.
Ölçüm sırasında geçmişe yönelik 15-20 yıllık bir veri tabanı kullanılıyor. Sonuçta risk faktörü ölçülüyor.
Politik risk faktörleri olarak gözönüne alınanlar da şunlar: Seçim sistemi ve zamanları, dış politika gelişmeleri, demokrasinin işleyişi, siyasal partiler, iktidar, muhalefet ilişkileri, liderin durumu, siyasal gündemdeki riskler, koalisyonların yapısı, Merkez Bankası'nın bağımsızlık derecesi ve benzerleri.
Dış Politik Gelişmeler,demokrasinin nasıl işlediği,siyasal gündemdeki risklere biz değil batılılar karar verdiği için notumuz ve dolayısıyla güvenilirliğimiz ve dolayısıyla ekonomimiz bu noktada da uluslararası kurum ve kuruluşların keyfine göre belirleniyor denilebilir.
Standard & Poor's (S&P).
1860 yılında Henry Varnum Poor tarafından kurulmuştur.
merkezi abd'de bulunan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu.
ülkelerin ekonomilerini ve büyük ölçekli şirketlerin finansal durumuna göre not verir. asimetrik enformasyonu ortadan kaldırmak için bu tür şirketler kurulmuştur. bu notlara göre ülkelerin ya da şirketlerin uluslararası piyasada borç alma faizi belirlenir.
libor + risk primi(faiz oranı)= borçlanma faizi
şeklinde...
risk primi kredi notuna göre oluşan bir rakamdır.
yatırımcılar için ülkeleri takip altında tutup çeşitli seviyelerde sınıflandıran kuruluş.
örnek vermek gerekirse;
rum yönetimi kredi notu: BBB+ *
türkiye kredi notu : BB+
yatırımcı bu tabloya bakacak ve rum yönetimine % 5 den borç verirken türkiye ye % 6 dan borç verecek.
Adaletin bu mu S&P.
standard and poors, nasıl olduysa notumuzu artırdı. standart&poor's türkiye'nin kredi notunu 'bb'den 'bbb-' ye yükseltti. standart& poor's, geçtiğimiz ağustos ayında tarihte bir ilke imza atarak amerika birleşik devletleri'nin kredi notunu bir kademe düşürmüştü. avrupa'da ekonomileri alarm veren yunanistan, portekiz ve ispanya gibi ülkelerin kredi notları da şu günlerde hiç iyi değil peki bu ne anlama geliyor? türkiye, ilk kez not sistemine dahil edildiğinde kredi notu 'bbb' idi. 1994'teki krizde not b'ye kadar düştü. uzun yıllar sonunda kredi notunun 'bbb-' olarak belirlenmesi ise, dünyadaki konjonktüre ve küresel gelişmelere bağlı bir durum.
çok da ciddiye alınmaması gereken kuruluş. adın da belli ne kadar ezik bir oluşum olduğu. "standart ve farkirlerin" manasına geliyor, eti ne budu ne? önemli olan default and rich's isimli kredi derecelendirme kuruluşunda bir yerlere gelebilmek.
çöküşte olan yunanistan'ın notunu 6 seviye birden yükselterek ne kadar rasyonel sonuçlar çıkarabildiğini göstermiş kredi derecelendirme kuruluşu. http://www.ntvmsnbc.com/id/25407262