stalingrad muharebesi

entry98 galeri5 video1
    48.
  1. sonu Almanya açısından bir yıkım olan savaştır. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı.
    Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.
    0 ...
  2. 47.
  3. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan savaştır.
    0 ...
  4. 46.
  5. 45.
  6. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen savaştır.
    0 ...
  7. 44.
  8. II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır.
    0 ...
  9. 43.
  10. Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı olarakda adlandırılan savaştır.
    0 ...
  11. 42.
  12. orospu çocuklarını yendiğimiz savaştır maşallah.
    0 ...
  13. 41.
  14. 0 ...
  15. 40.
  16. leningrad kuşatmasıyla sürekli olarak stalingrad kuşatması; ya da muharebeleri karıştırmaktadır. oysa ikisi arasında ad benzerliği yoktur. her iki şehrin adlarının sonunda da bulunan "grad-gorad" rusçada şehir anlamına gelir. aynı zamanda iki şehrin arasındaki coğrafi uzaklık da hayli fazladır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/409598/+

    her iki şehrin kuşatılmasında ve sonrasında alman ordusu'nun büyük hataları olduğu gibi almanlar tıpkı napolyon gibi rusya'nın kışına-soğuğuna yenilmiştir.

    stalingrad kuşatmasında alman birliklerine komuta eden general Friedrich Paulus ve emrindekiler çatışmalardan, hastalıklaradan ve rusya'nın ünlü soğuğundan bıkıp usanmışlardı. Friedrich Paulus'un ruslara teslim olacağını anlayan hitler, general paulus'u mareşal yapmış ve kendisine " sizi mareşal yapıyorum. daha önce hiçbir alman mareşali düşmana teslim olmamıştır." diyerek teslim olmasını önlemeye çalışmışsa da başarılı olamamış, general paulus ordusuyla birlikte ruslara teslim olmuştur. stalin, her tutsağa yaptığı gibi stalingrad'da teslim olan almanları da sibirya'daki gulag'a göndermek istiyordu. stalingrad'dan sibirya'yaya yürümek zorunda kalan 91 bin alman askerinden savaş bittiğinde geriye yalnızca 5 bin kişi kalmıştı. genaral Friedrich Paulus teslim olmak yerine almanya yakınlarına kadar geri çekilebilseydi 2. dünya savaşı'nın sonucu çok daha farklı olabilirdi.
    2 ...
  17. 39.
  18. 38.
  19. almanların azarbeycan petrollerini ele geçirme pahasına verdikleri savaş.
    0 ...
  20. 37.
  21. almanların gözünden filmi yakın zamanda yapılmıştır. tarafsız savaş karşıtı bir film olarak bizde asla çekilemyecek türden bir filmdir.
    1 ...
  22. 36.
  23. eksi 30 deerecede nazi ordusunun perişan olmasını anlatan sven hassel kitapları atmosferi gözünüzde canlandırır.

    sven hassel nazi ordusunda savaşan bir danimarkalıdır.
    1 ...
  24. 35.
  25. stalin , kuruşçev ve jukov askeri dehalarıyla alman sslerini ural köylülerine avlatmıştır .
    0 ...
  26. 34.
  27. Yakın tarihin en kanlı çarpışmasıdır. Sivil kayıplarla birlikte yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Ayrıca kesinlikle 2.dünya savaşının iki dönüm noktasından biridir. Antikomünizmin rafa kalkmasına neden olmuştur. Hitler sovyetlere saldırmadan önce hatta stalingrad a girdiğinde bile Amerika ve ingiltere tam olarak tarafını seçmiş değildi. Stalin in ordularının geri çekilmesinin sebebi de budur. kendini tam olarak güvenceye almadan topyekün saldırıya girişmemiştir. ABD-ingiltere hitler ile anlaşsaydı hedef kendisi olacaktı çünkü. Akıllı adam vesselam.

    Hitler'in sonunu hazırlayan ve 3.Alman imparatorluğunun çöküşünün ilk ayağıdır bu muhabere. ikincisi de Kursk muharebesidir.

    6.ordu hiçbir zaman stalingradı tam olarak zapt etmemiştir. Şehrin içerisinde her zaman azda olsa direniş olmuştur. Özellikle sovyet keskin nişancıları daha muharebe başlamamışken yani kızılordu volganın diğer tarafına çekilmişken, nazilere büyük kayıplar verdirmiştir. Bu psikolojik üstünlük sağlamıştır muharebeden önce ve hayal dünyasında yaşayan Adolf Hitler amcamız bu gerçekleri hiçbir zaman görmemiştir.

    Mussolini'nin Hitler'e göre daha akılcı ve gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu muharebeden önce oluşan kayıplara bakarak kış gelmeden önce 6.orduyu ve 6.orduyu destekleyen mihver kanatların geri çekilmesini istemiştir. Rusya'nın coğrafyasının büyüklüğü bakımından istilasının mümkün olmadığını bu kadar geniş bir coğrafyayının istila edilse bile kontrolünün mümkün olmadığını hayalperest adolf beye vurgulamış, ancak "gomüniz stalini yencem" olayına takılmış hitler bey buna yanaşmamış, ne 6.orduyu geri çekmiş nede taarruza geçmiştir. Öyle mal gibi beklemiştir 6.ordu volga kıyılarında. Çünkü asıl amacı Moskovaydı, nehrin karşısına geçmektense kuzeyden ordu toplayıp bölgeye tampon oluşturduktan sonra moskova ya yürüyecekti 6.ordu. Hani başkent düşerse gerisi de düşer mantığı. Ancak batı cephesi de rahatsız edildiği için bunun fırsatını bulamadı hayalci hitler amca. iyi'ki de bulamamış... *
    Kafkas dağlarında dehşet bir coğrafyayla karşılaşan naziler zaten götü başı dağıtmıştı. Bakü petrolleri hayal olmuştu naziler için. Hal böyleyken Hitlerin 6.ordunun süvarilerini neden kafkaslar da tuttuğunu anlamış değilim açıkçası. Bölgeyi gidip görmemesi bunun o şartlarda imkansız olduğunu anlamamasında etkili olmuştur belki.

    6.ordunun büyük çoğunluğunu işgal ettiği ancak içeride kısmen direnişin sürdüğü stalingradı Georgi Jukov kanatlardan kuşatınca Friedrich Paulusun 6.ordusu hilalin içerisinde sıkıştı kaldı zaten nehrin öteki kıyısında 250.000 kişilik sovyet ordusu bekliyor ne yapsın adam. Bu jukov hakkında araştırınca ortaya çıkıyor'Ki kendisi savaş sanatı konusunda araştırmacı bir vatandaş. Hani sadece asker bir kişiliği yok. Bu kuşatma şeklini de büyük ihtimal okuduğu tarihi kaynaklardan elde etti. Çünkü Türk tarihinde önemli bir yeri var bu kuşatma biçiminin. Türkler kendilerinden sayıca büyük orduları bu şekilde yenmiştir. düşmanı çember içerisine hapsedip 4 koldan vurarak büyük zayiatlar verdirmiştir. En başarılısı kanımca sultan alparslan tarafından malazgirt de yapılmıştır. çünkü orada dehşet bir güç farkı var. Burada öyle bir güç farkı olmamakla birlikte %100 benzediği de söylenemez. Çünkü o zamanın şartlarında süngü-süvari savaşı yapılıyordu burada silah farkı var.

    bu muharebede Koskoca 6.ordunun, kızılordu tarafından gömülmesine seyirci kalanda yine hayalperest adolf un kendisidir. Kuşatmayı sezip bu kuşatmadan bir yarma harekatı ile çıkabileceğini bildiren general paulus'un isteği hitler beyefendi tarafından reddedilmiştir. "Ordu sizi kurtarmaya gelecek"... nasıl gelecek? Afrika da, Batı cephesinde kısmen güneyde başlayan direnişlerle ve saldırılarla uğraşırken nasıl gelecek? Ordu fiziken yardıma gidemediği gibi lojistikte sağlanamamıştır. Stalingrad dışında şehri kuşatan alman-romen-macar-italyan ordularına yiyecek gitmediği gibi Mühimmatta gitmemiştir. Nasıl savaşacaklar! * Askerlere verilen yiyecek 50 gr ekmek ve 12 gram yağ...Böyle muharebe mi olur? Amerika ve ingiltere sovyet askerlerine havadan yağdırıyordu hem mühimmatı hem yiyeceği. *

    6.orduyu rus topraklarına gömüp mağlup olan Hitler bunu bile direniş propagandasına dönüştürmüştür. Nasıl bir kafa çözmek çok zor. Narsisizm böyle bir şey herhalde adam kendine o kadar aşık mağlubiyeti kabul etmiyor. Halbuki ordularını geri çekse ve mevcut durumunu savunsa belki sonu bu kadar çabuk olamaycaktı. Ama bu savaşın daha da uzamasına sebep olurdu. Ben sadece strateji bakımından söylüyorum.

    Bu kanlı muharebenin kaybedilişinden sonra yine mussolini amca hitler beye, stalin ile anlaşalım önerisini sunmuş ancak hitler kabul etmeyip Zitadelle operasyonunu yani Kursk muharebesini gerçekleştirmek için ısrar etmiştir. Nitekim dediğini yapmış ve kafasına sıktığı mermiyi aslında o gün sürmüştür namlunun ağzına.

    2700 alman tankı ve 3600 sovyet tankı tarihin en büyük tank muharebesini gerçekleştirmiş, alman Tiger tankları çoğu kaynakta üstün olarak gösterilse bile bir çoğu arıza yapmış ve onarılması zor olduğu için mürettebat tarafından terk edilmiştir. Alman tanklarının sovyetlerin eline düşmesinin sebebi budur. Ama yinede hakkını vermek lazım her kaynakta aynı şey söyleniyor çünkü tigerler sayesinde sovyet hatlarını aşmıştır Alman orduları ama sovyetlerin zırhlı birlikleri daha fazla olduğu için bu muharebeyi kazanmaya yetmemiştir.

    iki muharebenin birleşmesi gibi oldu yazı ama konu konuyu açıyor. Sonuçta kurskun nedeni stalingrad muharebesidir.

    Sonuç: Hitler kendi kafasına sıktığı mermiyi bu iki muharebeye borçludur.

    Kazanan: ingiltere

    çok ilginç dimi... Almanlar ve sovyetler savaşıyor ama ingiltere kazanıyor. *
    unutmadan bunlar bencedir.

    okuyanlara teşekkürler.
    30 ...
  28. 33.
  29. nazilerin donması ile şahane bir şekilde son bulmuş büyük savaştır.
    1 ...
  30. 32.
  31. kim ne derse desin, bir rus askerine tüfek, diğerineyse mermi vererek, ekürisinin ölmesi ile silaha sahip olabileceğini söyleyen ve kaçanları da kendisi vuran politbüro vahşeti ile hatırlayacağım savaş.
    1 ...
  32. 31.
  33. sovyetler kuşatmayı tamamladıklarında 6. ordunun mevcudu yaklaşık 250.000 di ve sovyetlerin böyle bi orduya saldıracak gücü yoktu,bunun yerine batıda nazi kuvvetlerini durdurmaya mümkün olursa ilerlemeye karar verdiler,böylece kuşatılmış 6. orduyu batıya mesafeyi arttırarak lojistik açıdan iyice zor duruma düşüreceklerdi.aslında kuşatmanın ilk zamanlarında (yaklaşık 2 ay) luftwaffe günlük 500 ton kadar yiyecek,mühimmat,yakıt sevkiyatı yapabiliyordu,ki 6. ordunun günlük ihtiyacı 800 ton kadardı.zaman geçtikçe ve ruslar batıda ilerledikçe mesafenin artmasına bağlı olarak sevkiyat miktarı günlük ihtiyacın 10 da birine kadar düşmüştür.
    0 ...
  34. 30.
  35. moskova yolunda son baraj olduğu söylenebilir. askeri stratejist değiliz sonuçta. ikincil üçüncül planları değerlendirebilmemiz zor.

    lakin moskova'yı napoleon bonaparte da işgal etmiştir. ruslar siviller dahil olma üzere şehri komple terk etmiştir.

    şimdi tarih bilmemenizi bir şekilde anlıyorum ama savaş ve barış'ı da mı okumadınız yahu?

    milliyetçi veya mukaddesatçı hezeyana geleceğim diye aslan cengiz, kaplan fatih bir yere kadar.

    hani hatırlatayım, tarih diye bir bilim var, onu da bilenler var. onu da geçelim, dünya klasiklerini okuma zahmetine girmiş insanlar var.

    'ayıp' diyeceğim de, 'ayıp yatakta olur eheheh' infiallerine gireceksiniz diye çekiniyorum.
    1 ...
  36. 29.
  37. stalingrad moskovaya giden yolun son durağı olduğundan almanların ölü sayısı bilinen ama rusların kaç milyon kişiyi feda ettiği bilinmeyen savaştır.
    moskova'yı işgal edebilen tek kumandan (bkz: cengiz han).
    2 ...
  38. 28.
  39. hitler'in saplantılı kişiliğinin sonucunda binlerce kişinin göz göre göre can verdiği muharebedir. komutanlar hitler'e bir çok kez durumu bildirmişler ve geri çekilmeleri gerektiğini söylemişlerdir lakin hitler son asker kalana kadar savaşılmasını, teslim olunmamasını emretmiştir.

    hitler bir kahramanlık hikayesi gibi anlatılan cephe savaşlarından çok etkilenmişti zamanında ve son asker kalana kadar teslim olmayan komutanların hikayeleri büyülemişti hep o'nu. onun için geri çekilmek onur kırıcı ve aşağılayıcı bir durumdu. onurlu bir komutan kanının son damlasına kadar savaşmalıydı. teslim olmaktansa ölmeyi tercih etmeliydi. nitekim emirleride bu doğrultuda oldu. geri çekileni, teslim olanı vatana ihanet etmiş sayacağını söyledi.

    durumun kötülüğünün farkında olan komutanlar neredeyse hitler'e rest çekecek duruma gelmişlerdi. çünkü verdiği emirlerin ölümden başka bir şey olmadığının farkındaydılar.
    0 ...
  40. 27.
  41. türk kurtuluş savaşı ile bile muhakemesi yapılacak kadar, tarih dışı değerlendirmelere konu olduğu görülen savaş.
    hem içerik, hem amaç, hem muharebe taktikleri, hemde sonuçları bakımından hiçbir benzerliği yoktur.
    salatalığı, karpuza benzetmek kadar abesle iştigal ediliyor.
    3 ...
  42. 26.
  43. çanakkale ile hiçbir benzerliği yoktur.
    biri tek bir ulusun dünyaya direnişi bakınız TÜRK, diğeri tek bir ordunun dünyaya kafa tutuşu bakınız LUFTWAFFE.
    3 ...
  44. 25.
  45. rahmetli dedemin'de alman zırhlı birliklerinde savaştığı muharebe.
    adamcağız 3 yıl savaştıktan ve stalingrad'tan sonra evine kaçıp bir de bükreş'te almanlara yakalanmış. sonra çoluğu çocuğu alıp vatanına kaçmış.
    2 ...
  46. 24.
  47. tarih için çanakkele ile aynı değer sahiptir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük