Yakın tarihin en kanlı çarpışmasıdır. Sivil kayıplarla birlikte yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Ayrıca kesinlikle 2.dünya savaşının iki dönüm noktasından biridir. Antikomünizmin rafa kalkmasına neden olmuştur. Hitler sovyetlere saldırmadan önce hatta stalingrad a girdiğinde bile Amerika ve ingiltere tam olarak tarafını seçmiş değildi. Stalin in ordularının geri çekilmesinin sebebi de budur. kendini tam olarak güvenceye almadan topyekün saldırıya girişmemiştir. ABD-ingiltere hitler ile anlaşsaydı hedef kendisi olacaktı çünkü. Akıllı adam vesselam.
Hitler'in sonunu hazırlayan ve 3.Alman imparatorluğunun çöküşünün ilk ayağıdır bu muhabere. ikincisi de Kursk muharebesidir.
6.ordu hiçbir zaman stalingradı tam olarak zapt etmemiştir. Şehrin içerisinde her zaman azda olsa direniş olmuştur. Özellikle sovyet keskin nişancıları daha muharebe başlamamışken yani kızılordu volganın diğer tarafına çekilmişken, nazilere büyük kayıplar verdirmiştir. Bu psikolojik üstünlük sağlamıştır muharebeden önce ve hayal dünyasında yaşayan Adolf Hitler amcamız bu gerçekleri hiçbir zaman görmemiştir.
Mussolini'nin Hitler'e göre daha akılcı ve gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu muharebeden önce oluşan kayıplara bakarak kış gelmeden önce 6.orduyu ve 6.orduyu destekleyen mihver kanatların geri çekilmesini istemiştir. Rusya'nın coğrafyasının büyüklüğü bakımından istilasının mümkün olmadığını bu kadar geniş bir coğrafyayının istila edilse bile kontrolünün mümkün olmadığını hayalperest adolf beye vurgulamış, ancak "gomüniz stalini yencem" olayına takılmış hitler bey buna yanaşmamış, ne 6.orduyu geri çekmiş nede taarruza geçmiştir. Öyle mal gibi beklemiştir 6.ordu volga kıyılarında. Çünkü asıl amacı Moskovaydı, nehrin karşısına geçmektense kuzeyden ordu toplayıp bölgeye tampon oluşturduktan sonra moskova ya yürüyecekti 6.ordu. Hani başkent düşerse gerisi de düşer mantığı. Ancak batı cephesi de rahatsız edildiği için bunun fırsatını bulamadı hayalci hitler amca. iyi'ki de bulamamış... *
Kafkas dağlarında dehşet bir coğrafyayla karşılaşan naziler zaten götü başı dağıtmıştı. Bakü petrolleri hayal olmuştu naziler için. Hal böyleyken Hitlerin 6.ordunun süvarilerini neden kafkaslar da tuttuğunu anlamış değilim açıkçası. Bölgeyi gidip görmemesi bunun o şartlarda imkansız olduğunu anlamamasında etkili olmuştur belki.
6.ordunun büyük çoğunluğunu işgal ettiği ancak içeride kısmen direnişin sürdüğü stalingradı Georgi Jukov kanatlardan kuşatınca Friedrich Paulusun 6.ordusu hilalin içerisinde sıkıştı kaldı zaten nehrin öteki kıyısında 250.000 kişilik sovyet ordusu bekliyor ne yapsın adam. Bu jukov hakkında araştırınca ortaya çıkıyor'Ki kendisi savaş sanatı konusunda araştırmacı bir vatandaş. Hani sadece asker bir kişiliği yok. Bu kuşatma şeklini de büyük ihtimal okuduğu tarihi kaynaklardan elde etti. Çünkü Türk tarihinde önemli bir yeri var bu kuşatma biçiminin. Türkler kendilerinden sayıca büyük orduları bu şekilde yenmiştir. düşmanı çember içerisine hapsedip 4 koldan vurarak büyük zayiatlar verdirmiştir. En başarılısı kanımca sultan alparslan tarafından malazgirt de yapılmıştır. çünkü orada dehşet bir güç farkı var. Burada öyle bir güç farkı olmamakla birlikte %100 benzediği de söylenemez. Çünkü o zamanın şartlarında süngü-süvari savaşı yapılıyordu burada silah farkı var.
bu muharebede Koskoca 6.ordunun, kızılordu tarafından gömülmesine seyirci kalanda yine hayalperest adolf un kendisidir. Kuşatmayı sezip bu kuşatmadan bir yarma harekatı ile çıkabileceğini bildiren general paulus'un isteği hitler beyefendi tarafından reddedilmiştir. "Ordu sizi kurtarmaya gelecek"... nasıl gelecek? Afrika da, Batı cephesinde kısmen güneyde başlayan direnişlerle ve saldırılarla uğraşırken nasıl gelecek? Ordu fiziken yardıma gidemediği gibi lojistikte sağlanamamıştır. Stalingrad dışında şehri kuşatan alman-romen-macar-italyan ordularına yiyecek gitmediği gibi Mühimmatta gitmemiştir. Nasıl savaşacaklar! * Askerlere verilen yiyecek 50 gr ekmek ve 12 gram yağ...Böyle muharebe mi olur? Amerika ve ingiltere sovyet askerlerine havadan yağdırıyordu hem mühimmatı hem yiyeceği. *
6.orduyu rus topraklarına gömüp mağlup olan Hitler bunu bile direniş propagandasına dönüştürmüştür. Nasıl bir kafa çözmek çok zor. Narsisizm böyle bir şey herhalde adam kendine o kadar aşık mağlubiyeti kabul etmiyor. Halbuki ordularını geri çekse ve mevcut durumunu savunsa belki sonu bu kadar çabuk olamaycaktı. Ama bu savaşın daha da uzamasına sebep olurdu. Ben sadece strateji bakımından söylüyorum.
Bu kanlı muharebenin kaybedilişinden sonra yine mussolini amca hitler beye, stalin ile anlaşalım önerisini sunmuş ancak hitler kabul etmeyip Zitadelle operasyonunu yani Kursk muharebesini gerçekleştirmek için ısrar etmiştir. Nitekim dediğini yapmış ve kafasına sıktığı mermiyi aslında o gün sürmüştür namlunun ağzına.
2700 alman tankı ve 3600 sovyet tankı tarihin en büyük tank muharebesini gerçekleştirmiş, alman Tiger tankları çoğu kaynakta üstün olarak gösterilse bile bir çoğu arıza yapmış ve onarılması zor olduğu için mürettebat tarafından terk edilmiştir. Alman tanklarının sovyetlerin eline düşmesinin sebebi budur. Ama yinede hakkını vermek lazım her kaynakta aynı şey söyleniyor çünkü tigerler sayesinde sovyet hatlarını aşmıştır Alman orduları ama sovyetlerin zırhlı birlikleri daha fazla olduğu için bu muharebeyi kazanmaya yetmemiştir.
iki muharebenin birleşmesi gibi oldu yazı ama konu konuyu açıyor. Sonuçta kurskun nedeni stalingrad muharebesidir.
Sonuç: Hitler kendi kafasına sıktığı mermiyi bu iki muharebeye borçludur.
ikinci paylaşım savaşının -ki asıl isminin böyle olması gerekiyor- en kanlı çatışmalarının yaşandığı savaş. kilometrekare başına düşen top mermisi oranı en az çanakkale ve verdun savaşları kadardı.
dünyayı yok etmeye çalışan ve açıkça yerilmesi gereken alman orduları burada sovyet orduları tarafından bozguna uğratılmış ve savaşın kaderi değişmeye başlamıştır. elbette savaşın dönüm noktası burada olmaktan çok savaşın manevi kazancıdır. berlin'e gidip, zalim nazi imparatorluğunu yok edecek sürecin başlangıcı gibi gözükür. nispeten doğrudur.
hitler sıkışıp kaldığı sovyetler birliğinde savaşın kaderini değiştirmek için 3 farklı noktaya saldırı emri verir. kuzey orduları leningrad'ı ele geçirerek yoluna devam edecekti. orta kısımda ise hedef moskavaydı. fakat tüm bu saldırılara karşı direniş noktaları oluşturulmuş ve alman birlikleri ilerlemeyi kesmişti. sırada güney ordularını denemek gerekiyordu. ve hitlerde öyle yaptı. aslında stalingrad sovyetler için çok önemli bir nokta değildi fakat bunca yenilgiden sonra sovyetlerin artık buna bir dur demesi gerekiyordu.
güney orduları iki kola bölünerek ilerlemeye başladı. ilk ay içinde bir kol hazar denizi kuzeyine ulaşarak buradaki petrol kaynaklarını yağmalaya başladı. asıl önemli olan nokta ise buydu. çünkü ortadoğudaki petrol kaynaklarını ele geçiremeyen naziler, petrol sıkıntısı içine girmeye başladılar. işte bu nedenle ele geçirelen ve yağmalanan noktalar çok önemliydi. fakat ters giden nokta şuydu. hazar petrolünün kontrol altında tutulması için sovyetlerin güney ordularının yok edilmesi gerekiyordu.
yürüyüşüne neşeyle devam eden zalimlerin ordusu, stalingrad'a doğru gittikçe nasıl bir cehennemle karşılaşacaklarını görüyorlardı. ilk başlarda cephanesi tam olan ve çok güçlü olan bu ordu, karşısındaki zavallı sovyet ordusunu yok etti ve stalingrad'ı ele geçirdi. fakat sovyet orduları bunu bir şeref meselesi haline getirmişti. tıpkı çanakkale'de bizim orayı şeref meselesi haline getirmemiz gibi. cephenin kaybedilmesi çok önemli sonuçlara neden olacaktı fakat savaşın kaybedilmesi manasına gelmiyordu.
halkına gücünün olduğunu göstermek isteyen sovyetler stalingrad'A, toparladıkları yeni bir ordu ile adım adım saldırdı ve en sonunda güneydeki romen ordusunu çeviren sovyet orduları nazilere en büyük yenilgilerini tattırmışlardı.
savaşın sonunda 90bin alman askeri esir alınır. geriye ancak 5bini sağ kalabilecekti. aslında yaptıkları zalimliklerin bedelini ödeyen almanlar için ödenmesi gereken bedelleri zavallı gençler ödemişti. almanların en deneyimleri subayları ise heba olmuştu.
sonra hitler 6.orduyu kurtarmak için yeni bir ordu gönderir oraya ve kuzey afrika cephesininde yenilgiye uğramasına neden olur. fakat bu orduda tarihin en büyük tank savaşında( ki sayıca en büyük savaştı) yok olur gider. böylece stalingrad savaşları biter ve halkların meydanlarda özgürlüklerini kutlayacağı günlere adım atılır. tabi o günler sonra başka karabasanlarla boğulmuştur.
dünya insanlık tarihinin en kanlı savaşıdır.
sovyetler birliği ile almanya arasında geçmiş,oldukça çetin kış şartları sebebiyle almanların yenilgisiyle neticelenmiştir.
bu maglubiyet almanyanın büsbütün savaşı da *,berlini de kaybetmesine yol açmıştır.
savaşta sadece alman ve rus askerleri değil,başka pekçok doğu avrupa ve asya halklarından insanlar savaşmıştır.
eğer stalingradda hitler kazanabilseydi bugün dünyada herşey farklı olurdu.
adolf hitler in yapmak istediklerini bir sıraya koyamaması sebebiyle başlayan,yine hitler in generallerine aşırı derecede karışması,cepheye sıkça yanlış müdahelelerde bulunması,askeri bilgisi çok az olmasına rağmen savaşı yönetmeye çalışması sebebiyle savaş kaybedilmiştir.ruslar asker ve sivil çok büyük kayıplar vermişlerdir.
ruslar özel yetiştirdikleri farelerle, farelerin tankların kablosunu kemirmesi suretiyle, bir gecede onlarca alman tankını kullanılmaz hale getirmişlerdir. ayarı alan hitler de almanya dan dişi kedileri toplayıp getirmiştir. ancak sonuçta olan alman tanklarına olmuştur.*
not: ayrıca bu savaşın çok benzeri için napolyon un rusya daki harbine bakınız.
Stalingrad da, şimdiki adıyla volgograd, gerçekleşmiş ikinci dünya savaşının dönüm noktası olan muharebedir. Iki taraf da çok büyük kayıplar verdiği için bu şehre meat grinder(kıyma makinesi) da denmiştir. 2 milyon insanın hayatıni kaybettiği savaştır.
rus kadınları da cephede sovyet tarihinin önemli kilometre taşlarından biri olan ve komünizmin faşizme karşı verdiği en büyük kanlı mücadele olarak bir efsane haline getirilen bu savaşta destansı bir mücadele sergilemiştir.
12 savaş uçağı düşüren liya litvyak ve 11 alman uçağı düşüren katya budanova savaşın ileriki günlerinde çarpışmada ölünce savaş kahramanı olarak rus tarihine geçtiler. lilya litvyak, bu kahramanlıklardan sonra stalingrad'ın beyaz gülü olarak isimlendirilmiştir.
rus ordularında tatarlar, ahıskalılar, kırımlılar ve türkistanlılar eşit derecede savaştırılmıştır. savaşta almanlar'a esir düşen türkler'in ailelerine stalin'in taziye mektubu umulduğundan çok erken gitmiştir. aileleri acıklı taziye mektubunu okuyadursun, alman esiri türkler de yahudi zannedilip kurşuna dizilmişlerdir.