stajyer aslında eğitim görmek amacıyla iş hayatının ilk yılını yaşar. iş tecrübesi kazanması amacıyla okul yönetimi son senesini okuyan neredeyse tüm öğrencileri staja gönderir ancak okul yönetimi staja giden öğrencilerin ayak işlerinde kullanıldığını öğrendiğinde hiçbirşey yapmaz kısacası stajerleri umursamazlar. orada çalışanların işlerini yapmak zorundasınızdır. kimi yerler stajyerleri yapmadığı veya ertelediği iş için eziyet ediyor. yazık günah bu çocuklara.
acınası zavallı genç. ne hayallerle başladığı işte asli görevi çaycılık yapmak, fotokopi çektirmek, patronun varsa eğer gudubet sıfatlı karısının ayak işlerini yapmak olan içinden bildiği bütün küfürleri sıralarken dahi sevimli stajyer kılığına bürünmek zorunda olan insancık.. unutulmamalıdır ki iyi stajyer = yalaka stajyer
genelde mühendislik öğrencilerinde zorunlu olarak toplamda 12 hafta boyunca yaz dönemlerini fabrika köşelerinde çürütmelerine neden olan eziyet.Zaten yaz okuluna gelen bu bünyeler , yaz okulu biter bitmez staja başlarlar ve okulun açılması ile stajlarının bitmesi aynı günlere rastlarki, hiç tatil yapamamış-ders çalışarak, sıcakta pişerek ve staj yerindeki adamların getir götür işlerini yaparak geçer tatilleri, ayrıca staj yerlerinin çokk az bir kısmı stajerlere ücret verir, hatta stajerlere yemeği parayla veren, gözlerini para hırsı bürümüş işletmeler olduğuda duyulmuştur. Teknik lisede okuyup bütün yıl boyunca staj yapan lise öğrencileri ise ciddi ciddi çalıştırılmaktadır.
avukatlık yapmaya niyetlenmiş hukuk fakültesi mezunlarının istemdışı bir şekilde bir sene taşıdıkları sıfat. bunların stajyerlikleri diğer stajyerlerden farklı olarak ofisin dışında geçer. bunlar ofisteki avukat(lar)ın hayatlarını kolaylaştırıcak işleri yaparlar. giderler adliyedne adliyeye koşturup yerinden kımıldamaya hiç niyeti olmayan adliye memurlarına rica minnet ederek dosyalara ulaşmaya çalışırlar. çoğu zaman raflarda kendi dosyalarını kendileri bulmaya mahkum edilirler hatta. sonra bu dosyanın fotokopi, onay vs. ne kadar ayakişi varsa gördürülür. dosyaya bir belge ekleneceğinde, x veznesine para yatacağında hatta y memuruna işgördürmek adına açıktan para teklif edileceğinde aracılar hep stajyer avukattır. işin kötüsü stajyer avukat ne bu uğraştığı işlerden ötürü bir para alır ne de tam olarak neyle uğraştığını bilir. devamlı surette kendisine verilen talimatlar doğrultusunda dışardaki angaryaları tamamlamaya çalışır. ofiste ise boş boş oturur telefonlara bakmaktan arda kalan zamanında. stajyer avukatların yaptıkları en kayda değer işlem ise bir şekilde icra memurunu icra dairesinden çıkarıp haciz mahalline götürmektir. stajyer olduğunuzdan haciz sırasında icra memuru da sizi iplemez. kendi kafasına göre hareket etmeye kalkar üstüne bir de her götürdüğünüz yer için açıktan para ister. bu stajyer avukatlar avukat sıfatını kazanıp da duruşmada hakim karşısına çıktıklarındaysa dut yemiş bülbüle döner, ama bu kriz hali de birkaç rezil olma tecrübesi sonucunda aşılacaktır.
eger izmir hilton da stajyer olduysanız diğer otellerdeki stajyer arkadaslarınıza oranla ne kadar sanslı bir ortamda calıstıgınızın degerini anlarsınız. gerci maasınız az olabilir ama size verilen deger yanında bu bir hiçtir...
önceleri öğrenmeye aç olan, staj yaptığı kurum tarafından ayak bağı olduğunu farkettiğinde sadece defter doldurma kaygısını güdecek olan talebe-işçi arası bir insan modelidir. stajyere adam akıllı görevler verip de kişiye son derece fayda getiren kurumlar da vardır ancak orası mercedes gibi bir yerdir. böyle bir yer için de sağlam torpil gerekir tabi.
asıl mantığı, yeni başlayacak olan meslek hayatına ısnma turları ve mesleği içeriden ve sorumluluktan öte gözlem ve deneysel olarak tanıma ve yaşama fırsatının sağlandığı durum olan stajı yapan kişidir. tabii bu ülke koşullarına göre ara eleman, ofis boy ve benzeri şekillerde ya da ucuz işgücü mahiyetinde görülerek kullanıldığından, staj süreci, meslek adayı şahsın yılgın ve ezik olmasına sebep olabilir.
- çay getirir götürürsünüz.
- saatlerce fotokopi çekersiniz.
- saatlerce excel'e veri girersiniz.
- bazen gün boyu iş vermezler.o zaman da efektif oturma pozisyonları üzerine yüksek ihtisas yapmış olursunuz.
- "sen yeni misin ?" sorusuna "hayır stajyerim" diye cevap verirsiniz ve size atılan "seni eziiik" bakışlarına katlanmak zorunda kalırsınız.
- son olarak millet yaz sicağında alem yaparken siz sabah 8 akşam 6 bir ofise tıkılıp kalırsınız*
Çok azı gerçekten bir şeyler öğrenmek için, çoğu ise sadece staj yaptım demek için sabahın 08:00 inde gelen sıkılan insanlar topluluğu, defter imzalatma ve onay alma günü büyük sıkıntılarla geçer