alman oyuncuların bir sürü kartı vardı, 7-8 yaşlarındayken lahm'ı sporcu kartları sayesinde tanımıştım. şu zamanda çocuk olanlara üzülüyorum, benim çocukluğum güzel geçmişti.
balkona çıkıp "kapıııış" diye bağırmanın ardından aşağı fırlatılan kartlardır. çocukların orada curcuna yapması nasıl bir zevk verirse artık mutlu ederdi beni. manyak mıyım sözlük sence? yoksa polyanna misali bir çocukluğum mu geçmiş?
kibrit kutusu şeklinde satılırdı. içinden 5 tane kart, bir adet sakız ve bir de ufak yapıştırma çıkardı.
çıkan yapıştırmalarla 4 büyük takımın ilk 11 i tamamlanıp, her takıma özel verilen hediyeler alınırdı. Kiminde forma, kiminde top, kiminde de bisiklet vardı. Ama 4 takımın da 11 inden 1 er tane futbolcu hiç çıkmazdı neredeyse o kutudan.
bu yüzden farklı mahallelere, semtlere gider şansımızı bir de orada denerdik ama sonuç yine aynı. 11 i koskoca mahalleden bir bilemedin iki kişi ancak tamamlardı. O da şansına.
1500-2000 civarı biriktirmiştim sanırım o kartlardan. modası geçince de sağa sola saçmıştım.
takımına sayısına yada adamına göre aynarlardı kazanca kartı en alta çeşitli varyasyonlarla koyardı mahallenin gençleri. bir türla anmaladım o varyasyonları !
futbolcuların yapıştırmalarını tamamladığında bisiklet falan vaat ederlerdi ama bir futbolcunun yapıştırması zaten çıkmazdı kartlardan. her defasında bu sefer tamamlayacağım ümidiyle toplardım ama çıkmazdı vesselam.
o zamanlar sorsanız o kartların hepsi bir ton paradan daha değerliydi. anne baba anlamazdı o kartlardaki ruhu ama başkaydı onlar. hatta onlarla maç yapanlar bile vardı lan. artık her kimse..
her kağıdın arkasında öğrencilere derslerinde başarılar dileyen, 90'ların vazgeçilmez çocukluk aktivitesi.
içinden çıkan futbolcu fotoğraflarıyla albüm tamamlandığında top, forma, şapka gibi hediyeler de cabası. http://3.bp.blogspot.com/.../sporcu+kartlar%C4%B1.JPG
oyuna başlarken "basbasmam" denir ve bu sayede rakip oyuncu başlar oyuna. en az 2 iki kişilik oyundur ve mahallede ne kadar sporcu kağıdı olan cocuk varsa oyuna dahil olabilir. hava kararıp, anne tarafından içeri çağrıldığı zaman oyun biter ve eldeki kazanılmış kağıtları saya saya evin yolu tutulur. bu tekrarlama evdede devam eder ve anne bunun üzerine "yetti bee, kafayı yicen" deyip elde avuçta ne kadar sporcu kağıdı varsa sobaya atabilir. dikkat edilmelidir.
Sporcu adı altında futbolcuların resimlerinin bulunduğu köşesinde sayılar olan kartlardır. Oynama şekli oyuncular sırayla kartları açar sayıların birler basamağı tutan oyuncu tüm kartları alır. Kolunu bacağının altından geçirerek kartları attığında kazanma ihtimali yüksek olduğuna inanılan ve ufak yaşta kumar oynamayı öğrenilen türk icadı oyun.
değişik versiyonları bulunan oyun. takıma göre vardı, mesela en çok tercih edileni... kilo, boy, sayı falan diye de giderdi bu.
birde, kağıtların dizilişinde bir anlam ifade ettiğini düşünenler olurdu. yok en alta galatasaray'lı falan.
unutmadan, 4-5 kişi 20'şerden oynayınca daha da uzun ve çok daha zevkli olurdu.
oynama şekli; her kartın farklı bir sayısı vardır ve her oyuncu kartların arka yüzleri görünecek şekilde elinde altalta tutar. yere ters çevirip sırayla atılır ve son rakamı aynı kart atan yerdeki kağıtları toplar. bir nevi futbolcu kartlarıyla oynanan pişti dir
efsane kartlardır. gözlerim dolmuştur. her sene belli bir dönem bu kartlarla geçerdi dönemi bitince kapış adı verilen kağıtları bi yerlerden atma eylemi başlardı.