spina bifida

entry13 galeri5
    1.
  1. Omurga kavsinde, birleşme noksanlığı sonucu ortaya çıkan bir kusurdur.. Bu durum herhangi bir omurda görülebilir, ancak en yaygın olarak ortaya çıktığı yer alt omurganın tabanıdır..
    3 ...
  2. 2.
  3. anne karnında ortaya çıkan bir hastalıktır.türkiye de görülme sıklığı binde 3 - 5 arasındadır. omurilik sıvısının alt omurgada bir kesenin içinde birikmesi durumudur.nedeni hala bilinmemektedir.
    3 ...
  4. 3.
  5. Spina bifida okülta ve spina bifida cystica olmak üzere 2 formu vardır.Toplumumuzda az rastlanıldığı için pek bilinmeyen ama hastalıkla karşılaşan bebeğin ailesini psikolojik olarak yıkan bir hastalıktır.Hamilelik döneminde önlem alınması gereklidir.
    2 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. omur iliği açıklığı olarakda bilinir.halk arasında bel boşluğu olarak adlandırılır.hamilelikte alınacak folik asit spina bifida'yı önlemeye yarıyacak en önemli etkendir.
    2 ...
  9. 6.
  10. halk arasinda bel boslugu olarak bilinen hastaliktir. hamilelikten once ve hamileligin ilk 3 ayinda folik asit takviyesi ile bu riski aza indirme sansi vardir.

    her hamile kadinin veya planli hamilelik bekleyen kadinin kullanmasi gereken ilac icin: (bkz: folic plus)
    2 ...
  11. 7.
  12. nöral tübün gelişimde konjenital defekt sonrası ortaya çıkan bir hastalık. Embriyojenik yaşamda omuriliğin yapısının oluşumunda hata sonucunda omuriliğin kapanmaması nedeniyle olur.

    Spina bifida; açık spina bifida (aperta) ve kapalı spina bifida (cystica) olarak 2 ana gruba ayrılabilir. Meningosel ve spina bifida occulta, spina bifida cystica adlı grup içinde değerlendirilirken; myelomeningosel (myelodisplazi) ise spina bifida aperta adlı grup içinde yer almaktadır. Spina bifida occulta, en hafif formudur, ciddi bulgu vermez. Meningosel en nadir görülen spina bifida formudur. Meningomiyelosel en ciddi formudur.

    http://galeri.uludagsozluk.com/g/spina-bifida/
    1 ...
  13. 8.
  14. tövbe yarabbim acayip bir hastalık.
    hakkında bir şey yazayım dedim ama bu kadar. bitti.
    1 ...
  15. 9.
  16. 10.
  17. intrauterin gelişme geriliğine bağlı olarak, spinal kanalın arka duvarının kapanmaması sonucunda oluşan bir anomalidir. Bu anomalide spinöz çıkıntı ve arkus vertebra tam oluşmamıştır. Bunların yerinde bir defekt vardır. Spina bifida omurganın herhangi bir yerinde olabilir; fakat en çok sakral ve lumbar bölgede görülür.Genellikle 5. lumbal ve 1. sakral vertebralarda görülür. Bazen omuriliğe kadar uzanabilir. Meningosel , Meningomyelosel tabloları ortaya çıkabilir. Bu durum, bel ağrılarının ana nedenlerinden değildir. Aslında spina bifida, genel nüfusta çok sık görülür, bu durum anatomik bir varyasyondur ve çok seyrek olarak günlük yaşamı etkileyebilecek ciddi ağrılara neden olur.
    1 ...
  18. 11.
  19. Nöral plakların fetal dönemde 28. Günde kapanmaması durumudur. -Omurga açıklığı-
    Annedeki folik asit eksikliğine bağlı olarak gelişir en sık.
    Diğer hamilelikler için takviye folik asit ve vit b12 alması gerekmektedir annenin.
    2 tiptir:

    Spina bifida oculta -deri üzerinde kabarıklık ve kıllanma ile gözükür. zarlar sağlam ve deri dışına çıkmaz
    Spina bifida oculta
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1281699/+

    Spina bifida aperta/cystica -ağır formu meningomyeloseldir ve omurga zarlarla beraber dışarıdadır
    Pre op:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1281700/+
    Post op:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1281701/+

    Bebek doğumdan sonra ameliyata alınır.
    Çok az çocuğun idrar kontrolü ve seksüel aktiviteleri korunmuştur.
    Bir kısmı ortezleme ile yürüyebilir omurilik tutulum seviyesi ve duyuların korunmasına bağlı olarak.
    Bir kısmı ise büyük açıklıklar sebebiyle 7 yıl içinde ex olmaktadır.
    Ağır bir klinik tablosu vardır.
    Çocuklar çok konuşkandır ve zeka seviyeleri normal seviyededir.
    Bir kısmı depresif olabilmektedir.
    1 ...
  20. 12.
  21. (bkz: açık omurga hastalığı)

    bebeklerde görülen doğum hastalıklarından biridir. omuriliği korumakla görevli omurga, doğum öncesi gelişimin ilk günlerinde normal olarak açıktır ancak daha sonra kapanır. spina bifida denen durumda bu kapanış tam olarak gerçekleşememektedir. bazen oluşan açıklık o kadar küçüktür ki, başka sebeplerle çekilen bir filmde görülünceye kadar fark edilmeyebilir. ancak bu durumlarda da kimi zaman açıklığın üzerini kaplayan derideki küçük bir gamze veya tüylü bir alan uyarıcı olabilir. ya da bazen bu açıklık o denli büyüktür ki omuriliği kaplayan bir takım zarlar, çapı bir iki santimden daha fazla değişebilen, morumsu kırmızı renkte kistler veya yumrular halinde dışarı çıkarlar.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1324606/+

    meningoseldenen bu yapı, omuriliğin alt seviyelerinde yerleşimliyse bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir. spina bifidanın en ciddi formlarında, omuriliğin kendisi açıklıktan dışarı çıkmıştır. genellikle üzerinde koruyucu deri bulunmaz ve omuriliik sıvısı dışarı sızmaktadır. çoğu zaman bu bölgede yaralar, bacaklarda felç görülür. ileriki dönemlerde idrar ve dışkı kontrolü problemlidir, ancak bazı çocuklarda kontrol gelişebilir.
    1 ...
  22. 13.
  23. Her hamile kadının folik asit takviyesi alması gerekliliğinin sebebidir.
    allah korusun, nadir görülse de insanların hayatını daha küçücük iken karartan lanet bir hastalık.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük