Normalde sert mizaçlı biri olmama rağmen ,sezon sonundaki bölümde gözümden yaş geldi.
Çünkü davası olan insanların ,kendi davalarında sonuna kadar mücadele etmesine her zaman hayranlık göstermişimdir.
Ve dizide de bu uğurda ölmesine içim acımıştır.
Ayrıca aslında kölelik bu dünyada da var.
bazen kendi evinizde bile özgür olamayabilirsiniz.
Ne tesadüftür ki benim özgürlüğümü kazanmam ile spartacus'un özgürlüğünü kazanması aynı zamana denk gelmiştir.
Şizofrence ama çok güzel bi tesadüf.
hayatımda seyrettiğim en iyi dizi ve şüphesiz en iyi finaldi. yağmur getiren yine yağmurla veda etti. Steven DeKnight'a da helal olsun hiçbir detayı atlamamış adam ancak bu kadar iyi yazılabilir ilk kez bir diziyi izlerken ağladım. hatta şöyle diyeyim bu zamana kadar hiç bitiş jeneriğini seyretmedim ama bu sefer sonuna kadar izledim çünkü bakakalmışım. yeni dizilerini bekleyecez artık efsane sona erdi.
final bölümünü adı victory idi.
spartacus bulundukları şartlar altında zaferi kendilerinin kazandığını anlattı.
ama gelecekten 2000 yıl öncesine bakılarak spartacus ün zaferini açıklayalım.
crassus,sezar,pompey roma tarihinde önemli karakterler.ama şimdi yaşadığımız dünyada tarihten kesitler başka bir olayları yok.yaşadıkları dönemde ve belki öldükten kısa bir zaman sonra hatırlandılar ve yaptıkları işlerin etkileri sürdü.insanlara katkı anlamında bir felsefeleri yok.çünkü herşeyi kendi ikballeri için yaptılar,insanlık veya din veya başka birşey için değil.crassus suriye de,pompey mısır da,sezar roma da senatoda öldürüldü.yani spartacus e bulaşanların sonu pek iyi olmamış.
ama spartacus un özgürlük,eşitlik,adalet felsefesi insanlığı etkiledi ve hala etkilemeye devam edecek.evrensel bir şey.
bunun haricinde, sadece yaşadığı dönemde değil sonrasında da insanlar tarafından sevilmiştir.spartak moskova takımına isminin verilmesinden tutun da ,1918 almanya devrimini yapanların kendilerine "spartacus birliği" ismini takmasına,değişik şehirlerde heykelleri olmasına,kendisini onurlandırmak için avrupa dışındaki şehirlerde dahi caddelere isminin verilmesi hala sevildiğini ve insanlar için önemli bir değer olduğunu gösteriyor.
işte zaten biz bu kişilere kahraman diyoruz.zafer budur.bir şeye inanmak ve umutla, sabırla, inançla mücadele edip insanlığa
bir şey katmaktır.ancak bu sayede çağının ötesine geçebilirsin ve sonsuzluğa erişebilirsin.
diziye geri dönersek finalde zaten,
spartacus zaten özgür bir adam olarak ölmekten daha büyük bir zafer olamaz demişti.
finali klasik bir şekilde çekip ,sonunu felsefi bir biçimde bitirmişler.
bence tam spartacus ve gannicus ölmek üzereyken sanki bitiyormuş gibi müzigi vb. sinemasyonu ayarlayıp,son anda spartacus crassus u,gannicus ta sezar ı götürecekti.roma ordusuda bozguna ugrayacaktı.yani kasıt tarihin akışını değiştirmekten çok
zaten amaçlarını gerçekleştiren spartacus kuvvetlerinin mataryalizm in ötesinde kazandığı zaferi*,sinemaya görsel olarak sunmak...
finalden sonraki jeneriğe laf yok ama.bütün karakterleri gösterdikten sonra andy nin "i am spartacus." diyerek gözüktüğü sahne muhteşemdi.
v for vandetta nın meşhur repliği; "Bu maskenin altında etten daha fazlası var.Bu maskenin altında bir fikir var!
Ve fikirler kurşun geçirmez!.."
gerçektende fikirler öldürülemez ki spartacus bu fikirlerle yaşıyor.
oenomaus un gannicus a geçen sezon söylediği sözle bitirmek en güzeli olur."spartacus benim gözümü açtı."
tamam boğazımız düğümlendi hüzünlendik falan da , insan düşünmeden edemiyor bir oenomaus ve daha da mühimi crixus ve ayrılan ordu olmasa kim bilir neler neler olurdu be .
asilerden spartacus, gannicus, crixus gibi insanlar öldugü halde romalilardan sadece ama sadece serefsiz ibne tiberius'un ölmesi sinirlendirmistir. ustelik hakettigi bir sekilde de ölmemistir. ayrica senaristler uc sezonun da sezon finallerini agizlari acik birakacak sekilde yapmalarina ragmen final beklentilerin altindaydi. amma ve lakin en sonunu andy ile bitirmeleri gozlerimin dolmasina sebep oldu.
--spoiler--
allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. bilakis onlar diridirler, rableri katında allah ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar. arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiçbir korku olmayacağına ve onların üzülmeyeceklerine sevinirler.(ali imran suresi 169-170. ayet)
--spoiler--
Bir çok film izlemişimdir gözlerim dolmuştur ama arkadaş bu dizinin sonlarına doğru spartacus ölürken gözyaşlarımı tutamadım tutamadığım gibi hüngür hüngür ağladım bildiğin koskocaman 24 yaşında adamım hüngür hüngür ağladım.
dün seyretmedim, hazır değildim zira spartacus'ün bitmesine. bugün seyredip seyretmemekte kararsızdım, dayanamadım, seyrettim.
keşke birkaç gün daha seyretmeseydim.
--spoiler--
spartacus öldü. allah rahmet eylesin.
gannicus öldü. allah rahmet eylesin.
saxa öldü, naevia öldü. hepsine allah rahmet eylesin.
lakin spartacus boşuna spartacus olmadı.
düşmanının bile saygısını kazanan bir adam, özgürlüğün eş anlamlısı efsanevi spartacus.
hani ölmemişti? hani ölüsü bulunamamıştı?
dizide kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde öldüğü belgeleniyor. hatta mezarı bile var.
özgürlük uğruna hakka yürüyenlere selam olsun.
--spoiler--
spartacus bir türk savaşçısıydı ve savaş meydanında öldü. türklere yakışır şekilde, özgürce ve kahramanca.
starz kanalı umarım geride kalanlar için yeni bir dizi çeker.
buna benzer olayların bundan 2000 yıl önce yaşandığının farkında olmamı sağlamış, üzmüş ama araştırmaya iterek bana bir şeyler de katmış, unutulmayacak dizidir.
andy whitfield'a saygılarımızı sunarak çekiliyoruz ne diyelim harika diziydi.
gannicus'a spartacus'ten daha çok üzüldüm. o kadar büyük savaşçısın, gözümde kralsın, 80 kişiye bile gülerek daldın. ama bileklerine çiviyi çakarlarken çektiğin acı gözlerimi doldurdu be gannicus. r.i.p.
final bölümüyle fanatiklerini ağlatmıştır. birkaç saat oldu izleyeli ama hala etkisinden kurtulamadım. konu bu kadar anlamlı ve gerçek olunca, karakterlere de diziye de çok bağlanıyor insan. çok vurucu bir final bölümü hazırlanmış. crixus'un ölümüyle, aslında ne fena bir final olacağı hakkında sinyal verilmeye başlanmıştı zaten. sonunun nasıl biteceğini bildiğim için, ilk sahneden itibaren gözlerim dolu dolu izledim. jeneriğin sonunda yer alan andy'nin "i...am..spartacus!" dediği sahneyle kopuşu yaşamış bulunmaktayım. çok anlamlı olmuş, bir kez daha saygı duydum yapımcılara.
dizi; konusuyla, akılda kalan replikleriyle, gerçekçi dövüş sahneleri ve görselliğiyle, en önemlisi tarihte yaşanmış gerçek bir özgürlük mücadelesini anlatmasıyla baş köşeye oturmuştur benim nezdimde. bitmesiyle büyük bir boşluk olacak. en kısa zamanda tüm bölümleri hd olarak indirip arşivime ekleyeceğim. daha kaç kez baştan başlayıp izleyeceğimi bilmiyorum bile..
savaş alanında gene dehasını konuşturan spartacus kurguladığı yöntemlerle savaşa iyi bir başlangıç da yapmıştı. lakin crassus kendi askerlerinin ölecek olmasına aldırış etmeksizin mancınıkları fırlatmaya başladığında avantaj crassus'a geçti. lugo, naveia, saxa'nın ölümüyle bir anda özgürlük savaşçılarımızın önemli bir kısmını yitirmiş olduk. saxa'nın ölümü gannicus üzerinde de negatif bir etkiye neden oldu bununla beraber sayıca üstünlüğü elinde bulunduran romalılar gannicus'u etkisiz hale getirdiler.
diğer taraftan crassus'a çok etkili bir ilk hamle yaptı spartacus. fakat crassus burada şanslıydı ve küçük bir sıyrıkla kurtuldu bunun üzerine askerleri onu tepeye çıkardılar. spartacus reyiz peşlerinden giderek aralarına daldı askerleri tek tek öldürdü fakat burada ağır yaralar aldı. crassus'la yaptıkları mücadelede iki taraf da iyiydi, spartacus yaralarına rağmen crassus'u da etkisiz hale getirdi. sonra crassus'u tarihe gömecekken talihsiz olay yaşandı ve roma askerleri spartacus'e mızrakları sapladılar. en çok küfür etmeme sebep olan kısım da burası. lan ibne senarist bırak crassus ölsün işte spartacus'ten ne istiyorsun. madem crassus'u öldürtmüyorsun spartacus de yaşasın!!!
crassus spartacus'ü öldürecekken agron reyiz yetişti. crassus'u tepeden aşağı düşürdü. burada yapılması gereken şey nasir ile birlikte peşinden giderek dalmak. crassus denen zengin piçine ebesinin nikahını göstermek, ama spartacus'ün durumu kötü olduğu için yanında kaldı ve onu oradan uzaklaştırdılar.
senaristlerin ağır küfürlere maruz kaldığı diğer bir sahne ise gannicus'a yapılanlardır. arenanın tanrısının çarmıha gerildiği sahnelerde gözlerimi kapatarak izledim.
yağmur getirenin son saniyeleri ise gözlerimin dolmasına sebep olan diyaloglara sahne olmuştur.
"bu dünyadan özgür bir adam olarak gitmek kadar büyük bir zafer yoktur. özgür bir adam olarak."
--spoiler ile karışık yorumlar olacaktır konu spoiler değil--
arkadaş ben aziz ülkemi hakikaten anlamıyorum, aptal mısın nesin. kompleksli dolu etraf arkadaş. dur buraya sonra gelicez;
ilk sözüm gannicus reyize biçilen son için, spartacusa ne yaparsan yapsaydın da tek gannicus reyize dokunmasaydın lan ibne senarist, caesar'a kayıkayıverirken tarihsel süreç filan dinlemeden eğilimlerini konuşturmadın mı lan? götelek. ulan ne istediniz lan gannicus başkandan? gannicus'un naevia ile aynı bölümde ölmesi bile başlı başına hakarettir be! gel geleli naevia'ya. rest in peace gannicus reyiz, gülüşüne kurban.
naevia kaltağı, seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım, caesarın elinden ölüm sana lüks bile kompleksli nefret makinası seni. öyle gözlerini belerte belerte kendini sıkmaların hararetli konuşmaların yok mu ilk ben sana saplardım mızrağı terbiyesizim. crixus'u gaza getirip getirip etrafa salmanı, mebus garısı olacaam tavırlarını ve hele hele ki gannicus reyiz'e karı-koca dalıp baş edemeyince arkadan vurduğun daş'ı unutmadım. unutmam. ölümün işkenceyle olsun diye çok bekledim. ben çok acılar çektim edebiyatını onca kölenin içinde yapmaktan utanmadın ya, geber mundar ol.oh be.
spartacus'tan neden hemen vazgeçtiğimi de söyleyeyim, oldschool kafasındayım, andy reyiz dünyadan göçtü göçeli spartacus bizim spartacusumuz olmadı, spartacustu ama olmadı yani bir şeyler.kör ölür badem gözlü olur değil lan, hakkaten olmadı.
şimdi değerli okuyucu-yazar-modelist-futurist-fenomen-marjinal-barış elçisi ekran başındaki sana gelelim. bunca zaman cüneyt arkın, kartal tibet filmlerine hohoho diye gülüp içine kubrick attırmışçasına filmin açıklarını bir sen zekisin gibisinden takip ettin. yapmadım deme bana, yok öyle zıplanır mı yok zıplayıp 3 kişinin üstüne atladığı adamlar mızrağı tutsa delik deşik olur. götüm götüm tespitler, ama şimdi bu amerikan ya, bunda cgi filan kullanılıyor ya, bu kıvırcık göğüs kıllarının üzerine fular takan ayımız da altyazıları okumayı ucu ucuna yettirdiğinden görsellere pek odaklanamıyor ya, meme sevişmeler haricinde tabi, e işte o yüzden görmüyorsun o yarak kafanla spartacusun bir köprüyle tek numarası elinde mızrak olan (lan bir ordunun hiç mi süvarisi olmaz onu da sormicam) koskoca ordunun üzerine atlamasını. off ne epik ne büyük final, siktir git önce bir cüneyt abinden özür dile gel mal kabağı seni. ulubatlı sırtına onlarca oku yiyip sancak dikerken ölüp gitmesine bütün beyin hücrelerini yani 3'ünü de çalıştırırsın, spartacusa kol gibi 3 mızrak göğsünden girip yarım saat sonra veda hutbesi verebilmesine ''adam büyük adammış yaa'' diye hüngürdersin, göt kılı seni.yani demem o ki armut suratlım, kendi komplekslerinle çelişip madara oluyorsun haberin olsun.onun adı spartacus ya, o iyi, battal gazi mi bööö senin saygı duyacağın tek şey indirimde gördüğün battal boy dockers olur tavuk göğsüne pipet sokan adam seni.
şimdi çekil önümden otuzbir çekmekten yüzü gözü kaymış suratlı kılkuyruk.
işte bu sinirimin bütün sebebi gannicus'a adam gibi bir ölüm sunmamanızdan kaynaklı.
--spoiler ile karışık yorumlar olacaktır konu spoiler değil--
--spoiler--
diziyi izlerken "ağlamayacağım" dedim. sonunu biliyordum hepsinin öleceğini biliyordum. ama ilk saxa bacının ölüm sahnesiyle gözler dolmaya başladı. ilginçtir ki en nefret ettiğim navie'nın ölümüyle ilk göz yaşım aktı. yine de koymadım kendimi dik durdum gannicus reyiz, spartacus hepsinin ölümlerinde arada gözümden yaş aksa da abartmadan adam gibi üzülerek izledim. ta ki o nefis jenerikin sonunda andy'i görene kadar. 27 yaşındayım bırakın bir film de ağlamayı dayımın ölümü hariç bu kadar duygulandığımı bu kadar ağladığı mı hatırlamıyorum.
bu muhteşem diziye başlarken bambaşka bir hayatım vardı dizi bittiğinde daha başka bir hayatın sahibiyim. ancak ilk bölümünden son bölümüne kadar, hayatımın zor zamanları diye adlandırdığım dönemlerde bile bana heyecanla kendini izlettiren bu dizi için starz 'a siklemeyeceklerini bilsem bile çok teşekkür ederim. ve şunu da söyleyeceğim andy reyizi rahmetle anıyoruz bu diziyi sevdiren o dur ve o olmasa bu kadar sevmezdik bu diziyi ancak Liam McIntyre son bölümde hatta son sezonda gerçekten enfes oynadı andy reyisi aratmadı. iyice yaprak dökümü izleyen kezban moduna büründük.
tanım : bugüne kadar yapılmış en iyi diyemesem de bugüne kadar yapılmış izlemesi en fazla keyif veren dizi diye rahatlıkla söyleyebileceğim şaheser.
finalini yeni izlediğim efsane dizinin son sezonu.
--spoiler--
spoiler altında çok şey söyleyebilirim final bölümüyle ilgili. tek kelimeyle süperdi. ama son sahnede öyle biri vardı ki aklımı başımdan aldı. o sahneye çıkmadan önceki izlediğim tüm savaş sahnelerini, ölenleri falan unuttum. o adam kim mi? benim gibi spartacus'u ilk sezonundan beri severek izliyorsanız o sahnede tüyleriniz diken diken olacak. kalbim duruyordu ulann! içime işledi o bağırış.
--spoiler--
bu arada yeni spartacus'u canlandıran arkadaşa ilk bölümlerde ısınamasam da gerçekten beğenmediğime pişman oldum. rolün hakkını malum kişiden sonra verebilecek birisiymiş.
liam rolün hakkını sonuna kadar verdi haksızlık etmeyelim ama 2 dk hayal edin o mızraklar andy whitfield' ın sırtına saplansaydı. crassus' a saldırırken sura' yı hayal eden andy olsaydı neler değişirdi.
izlediğim en güzel finallderden diyebilirim rahatlıkla. hatta en iyisiydi. gerçi bir barcelona-dortmund finali daha çok ilgi çekici olabilir benim için belki ama neyse, konudan sapmayalım.
o herkesin bahsettiği şanlı ölüm muhabbeti güzel olmuş. madem dizinin ana karakterlerinin hepsi son bölümde kılıçtan geçecek, bunu izleyiciyi tatmin ederek yapmalısın. neyse efendim; açıkçası sezonun başında, ben final bölümünde spartacusun ölüp ölmediği gerçekte bilinmediği için, spartacus 'savaşı kaybettikten sonra pelerini kafaya geçirip kalabalığın arasında kaybolur' konseptine uygun bi son bekliyordum ama beni yanılttılar, iyi ki de yanılttılar.
gannicusun ölümünden ziyade, ölmeden önceki o çırpınışları daha efsaneviydi, zaten ölümünü de mükemmelleştiren o sahneydi. ayrıca crassus spartacuse 'keşke romalı olup yanımda savaşsaydın' diyerek iade-i itibar yaptı ama aynısını biz gannicus için de beklerdik açıkçası. hani çarmıha gerildiği anda, küçük bi pohpohlama da gannicus reyiz için duyulsaydı fena olmazdı.
herneyse, bölümün sonundaki andy reyiz olayı benim de çok hoşuma gitti. özetle izlediğim en güzel dizinin en güzel finaliydi diyebilirim. çünkü daha game of thrones un finali gelmedi heheheeheh.
son olarak, insan o final sahnesinde andy reyizi görünce "lan yaşasaydı da şu adamla çekilseydi bölümler, çok çok çook daha gzel olurdu amk" diyo bir an için ama işte, siz türkler buna "mukadderat" diyor. napalım.
ayrıca crassus-sezar-pompey magnus un hikayesinin anlatıldığı yeni bi dizi de çok güzel olabilir he. aynı oyuncular devam edecekler tabi ana karakterler olarak. rome tarzı falan uuu beybi.