yunanistan'ın peleponnes bölgesine konuşlanmış şehir devleti. oligarşik olduğu kadar militarist bir yapıya sahipti. sparta'da erkekler 7 yaşından 20 yaşına kadar askerlik eğitimi aldıktan sonra vatandaşlığa ve aile kurmaya hak kazanıyorlardı. herhangi bir ordu hizmetinde bulunmamakla beraber, kadınlar da küçük yaştan itibaren disiplinli bir beden eğitimine tabi tutuluyorlardı. bedenin sağlığı ve mükemmelleştirilmesi sparta'da bir kült haline gelmişti. öyle ki sakat doğan çocuklar doğar doğmaz tanrılara kurban edilirdi.
spartalılar atinalılarla yunanistan'ın kontrolü için uzun savaşlar yaptılar. bu iki şehir devleti sadece çıkarlar konusunda değil, her doğrultuda birbirlerinin zıttını temsil ediyorlardı. atina'daki özgürlükçü ortam demokrasinin ve felsefenin doğumuna sahne olmuşken, sparta totaliter yapısıyla yunanistan'ın sanat ve felsefe alanlarında en geri kalmış polisi olarak kabul edilir.
spartalılar yunan tarihinde en çok thermopylai savaşı'nda gösterdikleri kahramanlıkla anılır.
ayni anda iki kral tarafindan yonetilen Antik Yunan sehir devleti. Bu iki kral bir nevi saltanat sistemi icerisinde iki farkli aileden secilirdi ve her iki kral da birbirlerinin kararlarini veto etme hakkina sahipti.
en iyi savaşçılarının gay olduğunu okuduğum şehir devleti, bunun yanında kurmuş oldukları devlet yapısıyla kent devletleri arasında sivrilmiş, askeri sistemleriyle takdir toplamış ancak sevgi kavramları nedeniyle askeri yapı dışında dönemindeki devletlere örnek olamamış kenttir...
kurulduğu günden yıkıldığı güne kadar siyasal yapısında hiçbir değişim olmamıştır.
diarşi ile yönetilir. 2 kral yanında yaşlılar meclisi vardır. değerli metalleri sevmezler. aşırı özel mülkiyet yoktur. insanlar kışlalarda yaşarlar. kadın erkek asker olabilir. hepsi savaşçı yetiştirilir.
bir tazı türü. kan kokusunu olağanüstü bir şekilde algılayabilme ve avının peşini ne pahasına olursa olsun bırakmama gibi özellikleri vardır. sparta 'dan da bu beklenirdi.
evlilik olgusu diğer miken ve grek uygarlıklarında olduğu gibi; burada da, çok kutsaldı.
hatta yılın bazı dilimlerinde: bekarları kötülemek için törenler ve karalama kampanyaları düzenlenirdi.