soğuk içecek adabı

entry5 galeri0
    1.
  1. kutu da, cam şişe de veyahut litrelik şişede alınan gazlı, gazsız içeceklerin içiliş adabını içeren liste.

    şimdi bu asitli içecek denen içeceklerin çok da faydalı bir halt olmadığını hepimiz biliyoruz. ama gelgör ki çok susadığımız anlarda(iftar,halı saha maçı sonrası vs..) genelde gazlı içecekleri tercih ediyor büyük bir çoğunluk. artık içindeki kafein midir yoksa boğazı yakma hissi mi baskın geliyor bilemiyorum. ama orda burda görüyorum ki hala içecek nasıl içilir bilmeyen organizmalar var. şimdi bu işin adabı şöyledir efendim;

    kola-fanta

    - kola hafif soğuk içilmez. ama buzlanmaya yakın olan bir soğukluktada içilmez. soğukluğun ölçüsü ''soğuktan değilde, asitin boğaza verdiği rahatsızlıktan dolayı yudumu bitirirsin'' budur.

    - bardak boyutu keyfe göre seçilir ama normal su bardağından büyük olması iyidir.(litrelik şişe için)

    - bir bardak kola, bardakta en fazla 3-4 dakika bekler. eğer bu süreyi geçerirseniz ılır ve gazı kaçar.(co2)

    - şimdi gelelim en önemli noktaya;
    kola yudumlanmaya başlanıp 2-3 yudum sonra bırakılmaz. yavaş yavaş içilmeye başlanır ve takriben 3. yudumda boğazımız yanmaya başlar. işte en önemli nokta boğazımız yanmaya başladığında da içmeye devam etmek. ne kadar çok acı, o kadar keyf. (bkz: mazoşizm) artık acıya dayanamadığınız anda içmeyi bırakıp, ''eâhhh!'' efektiyle nefes verdiğinizde gerçek bir kola içicisi oldunuz demektir.

    not:devamı gelecek.*
    2 ...
  2. 2.
  3. ice tea

    büyük boy, buz dolu bir bardakta, tek dikişte içmenin verdiği keyfi değişmem.
    1 ...
  4. 3.
  5. meyveli soda

    bu içeceğimizde hazır meyveli sodaları tercih etmiyoruz. onun yerine sade soda ve meyve suyu kullanıyoruz.

    - soda aşırı soğuk olmalı.

    - meyve suyu olarak vişne suyu başta olmak üzere, şeftali, kayısı, karışık meyve suyu seçebilirsiniz ama hiçbiri vişne suyunun yerini tutmuyor.

    - şimdi geldik imalata: büyük bir bardak seçiyoruz ki sodanın tamamı ve 1 bardak meyve suyu aynı bardağa sığsın. önce sodayı koyup, meyve suyunu azar azar köpürtmeden ekliyoruz. burada rengine yada yoğunluğuna göre meyve suyu miktarını siz ayarlayabilirsiniz.

    vişne ile yaptığınız da o buz gibi karışım o kadar güzel oluyor ki anlatamam. vişnenin hafif ekşi tadı, ve sodanın gazı ile şukela bir içecek sizleri bekliyor efenim.*
    2 ...
  6. 4.
  7. ayran

    hem bizim lezzetimiz, hem de sağlıklı olması sebebiyle bol bol tüketilen ayran da tercihimizdir.

    - yoğurt ekşimtrak olsa süper olur.(ev yoğurdu)

    - suyumuzun buzz gibi olması tercihimizdir.

    - şimdi geldik imalata: bir kere yoğurt ve suyu bir sürahiye koyup karıştıranları yayık tokmağıyla dövmek lazım. yayık demişken onun ayranı da ne tatlı olur bee.* kabımıza yoğurdumuzu ve tuzu koyuyoruz. hiç su koymadan 2-3 dakika homojen bir karışım olana kadar iyice çırpıyoruz. sonra gıdım gıdım (1 çay bardağı kadar koy çırp sonra tekrar ekle) su ekleyerek iyicene çırpıyoruz ayranımızı. istediğimiz kıvama gelince biraz daha çırpıp, bekletmeden içiyoruz. bardak tercihi olarakta ''eşşek kadar pub bardağı'' tercihimizdir.
    0 ...
  8. 5.
  9. çiş

    bu içeceğimizi içerken dikkat etmemiz gereken en önemli husus, içeceğimizin köpüklü ve taze olması.

    - eğer yeniyse hemen tüketilmelidir.

    - değilse soğutulup öyle içilmelidir.

    - sıcak yaz günlerinde alternatif ve ekonomik bir tercihtir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük