''soğuk, halk arasında “üşütme” olarak bilinen, Amerikancası “cold” olan ve viral yollarla geçen nezle, grip gibi hastalıklara sebep OLMUYORMUŞ. Alta linkini paylaştığım yazıda diyor ki “bilakis, soğukta insanlarla yakın temas içerisinde kapalı ortamda oturmak ve virüslerin kolayca yayılmasına sebep olan kuru havaya maruz kalmak esas bizi hasta edendir.” O yüzden dışarı çıktığınızda burnunuz akıyorsa sevinin. Çünkü virüsler nemli burunu pek sevmiyormuş. Burunun akması da bir nevi savunma mekanizmasıymış. Yalnızca ayakları sıcak tutmakta fayda varmış. Islak ayakla 20 dakika gezinmek direncinizi kırabiliyormuş. Boşuna dememişler yani “ayağını sıcak tut başını serin, bul kendine bir iş düşünme derin” diye. Ha bir de nem oranı önemliymiş, %35'in altına düştüğünde sıcaklık da 5 derecenin altındaysa bu virüs kardeşler güzelce yayılabiliyormuş. Bize yazın gelmemelerinin bir sebebi de D vitaminiymiş. D vitamini bizim bağışıklık sistemimizi güçlendiriyormuş. O da camlara tosladığında epey bir etkisini yitiriyor bildiğim kadarıyla. Yine en iyisi dışarı çıkmak yani.''
alıntı_
Bu yıl, soğuğun hasta etmediğini anladığımız yıl olmuştur.
Daha önce bunu savunan doktorlara; sittir git ibine, illa marjinal bişi diyeceksiniz. Binlerce yıllık insanlık tecrübesini hiçe sayamazsınız, diyordum ama haklılarmiş ibneler.
Hâlâ balkonda it gibi titreyerek sigara içiyorum. Geçen sene hemen hasta olurdum. Balkon fantezime bağlardım. Meğersem sağda solda mikrop kapiyormuşum. Burdan Almanya'daki amcamgillere selam.