Hafta sonu yeğenimi görmeye ablamlara gittim. Bir buçuk yaşında henüz. Hastalanmış. Ama ufacık çocuktan hastalık mı bulaşır diye düşünerek şişirmeye çalıştığı balonu şişirmek mi dersiniz onlarca kez öpmek mi, hastalığın bulaşması için elimden geleni yaptım. Yurda dönünce birkaç gün sonra anladım ki başarılı olmuşum. Grip olduğumu düşünerek internetten araştırmaya başladım. Bulduklarımı buraya özetlemek istedim. Öncelikle hastalığın grip değil soğuk algınlığı olduğunu öğrendim. iki hastalık arasındaki temel farklar gripte daha yüksek ateş (39 derece gibi), kuru öksürük daha yoğun görülmekte.
Soğuk algınlığı viral üst solunum yolu hastalığıdır. En sık etkeni Rhinovirüstür. Enfekte kişiden salya, hapşırma, öksürme yollarıyla bulaşır. Hastalığın seyri kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Yorgunluk, stres, zorlu çevresel faktörler vücudu hastalığa açık hale getirir.
Yapılması gerekenlere gelirsek... internette bazı kaynaklar C vitamininin soğuk algınlığından korunmada etkisi kesin olarak bulunamamıştır dese de gittiğiniz çoğu doktor C vitamini kaynağı besinlerden tüketmenizi söyleyecektir. C vitamini hastalıktan korunmada da hastalığın iyileşmesinde de yardımcı olmaktadır. Bundan emin olabilirsiniz. Çünkü C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmek, virüslerin hareketliliğini azaltmak, vücudun strese yanıt vermesini sağlamak gibi yararları vardır. Ancak dengeli tüketmekte fayda var. Fazla alındığı durumlarda asidik yapıda olduğundan mideye zarar vermektedir, bağırsaktan B vitamini emilimini engelleyebilmektedir. Ek olarak soğuk algınlığı ilacı kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Odanızın nem oranı %40'tan çok olmamalı; hapşırma, öksürme gibi durumlarda ağzınızı mendil veya kolunuzla kapatırsanız virüslerin damlacıklar halinde havada kalmasını ve başkalarına bulaşmasını engellemiş olursunuz. Geçmiş olsun...
istanbul'Un sikik havasının hediyesidir. sabah bakarsın, dersin ki "oh lan güneş var, süper hava, bir ceket falan giyeyim bari üşümem herhalde". dolaptan deri ceket çıkarılır, kışlık mont kaldırılır, güneş gözlüğü takılır ve hazırsındır güne. kendini harika hissedersin çünkü yazdan kalma bir güne uyanmışsındır. tabi o günün bir de akşamı var.
akşam sağdan soldan vuran soğuk hava, deri ceketin işlevsizliği ile birleşir ve çok değil, 1-1.30 saat arasında kendini gösterir. ne mi? bu illet hastalık. 2 saat sonra kafadan bele kadar bir ağrı başlar, bacaklara ayakalra vurur, eve gidilir, burun akıntısı ve öksürük başlamıştır, daha da ilerledikçe boğaz ağrısına kadar gidilecektir.
lan sorunumuz bitti de sanki bir de hastalık çıktı amk.
Tam havalar düzelmişken, yine güzel havanın tadını çocuklar çıkarmaya başlamışken olacak iş değil.
Sabah uyandığınızdan itibaren bir boğaz baş, göz,elmacık kemiği(!) ağrısı ve tüm vücutta kırgınlık gibi göstergeleri vardır. Nerden mi biliyorum bunu soğuğa sorsana delikanlı? *
Yaklaşık 5 gündür ağır şekilde geçirdiğimdir. ilk 2 gün ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, hafif mide bulantısı, öksürük, boğazda acıma ve kurulukla geçti. Sonraki günlerde burun tıkanıklığı arttı ve boğazım yara oldu. Geceleri 2-3 defa uyanıyorum tıkanıklıktan. Bugün burnum kanadı. Bazen kanlı balgam atıyorum. Galiba öleceğim sözlük.
hayatınızdan bıktıracak ne kadar belirti varsa hepsine sahip olan hastalk. boğaz kuruluğu, öksürük, ateş, baş ağrısı, boğaz yanması, burun akıntısı... elimi kaldıramıyorum lan!!!11!
ne lanet bir şey bu amına koduğum. hayatımın son 3 gününü sikti attı. hayır sinir yapıyor bende çevremdekileri kırıyorum, üzüyorum. ama bi ilkokul bebesiyle kavga etsem dayak yerim o derece bitkinim. bir yandan öksürük, bir yandan halsizlik, baş ağrısı ateş, üşüme. neyseki tuzlu su sayesinde 2 günde burun akıntısını giderebildim bari ona şükür.
bi de vizeler arefesinde gelip beni bulmuş amına soktuğumunun virüsü.
amina koduumun kars'inda suan beni duvarlara vurduran hastaliktir. soguk havanin etkisiyle olusan hastaliktir. kars senin ben amk. karsliyim ama bu ne soguk amk.
soğuk havanın etkisi ile, savunma görevi yapan burun içi kılların soğuk etkisi ile hareket ve işlevlerinin azalması ve burun mukozasının soğuması ile virüslerin çoğalmaya müsait bir ortam elde etmeleri sonucu gelişen infeksiyon hastalığı.
soğuk algınlığı gelişmesi için soğuk hava yeterli değildir, ortamdan biryerlerden gerekli virüslerin alınması gerekir.
tedavisinde antibiyotikler değil, antiviral ilaçlar kullanılır.
ilaçla bir haftada, ilaçsız 7 günde geçer.
dün bu şey benim de başıma geldi. gece saat 10:00 gibi otobüs durağında beklerken soğuk hava ile oyun oynadım. sıcaklık -20 lerde. ağzım burnum lokomotif gibi su buharı üretiyor. zaman geçsin diye burnumdan derin nefes alıp ağzımdan veriyorum, sonra tam tersini yapıyorum, buharın uçuşunu izliyorum, miktarına şaşırıp eğleniyorum kendi kendime. durağın cam duvarlarına kar kristalleri yapışmış, bozumadan kalmışlar, bir müddet de onları inceledim..
bugün ise burnumda sızlama, gözlerimde yanma var, ses gitti gidecek..
cam açık, cıbıl cıbıl pencere kenarında uyursanız, bu hastalığa davetiye çıkarıp "şimdi bir de görmez" diye düşünüp telefon açıp, "aman ya unutursa" deyip evinden aldırıyorsunuz. insanı adeta bir volkan yapıyor. evet magma püskürecek haldeyim sözlükçüğüm, böyle saçmalatmaca etkileri de varmış.
haziranda olursa insanı hayata küstürecek hastalıktır.
final var diyorum, 50 almam lazım diyorum sen kalkmış ibretlik bir baş ağrısı boğaz ağrısı, niagara şelalesi gibi bir burun akıntısı veriyorsun.
gün içerisinde hafif bir bitkinlik çöker üzerinize. ardından bir baş ağrısı saplanır, gözlerinizin içi yanmaya başlar ufak ufak kızardığınızı hissedersiniz. yüzünüz yanar elleriniz buz keser. üşümeye başlarsınız. ufaktan boğazlarınızda da bir doluluk hissedersiniz ve tebrik ederiz soğuk almışsınızdır.