politika ve inanç bakımından farklı ideolojilerin kişiselleştirilmesiyle, bu fikirlerin fazla serbest ve saygısızca ortaya dökülmesi sözlüklerin ve hatta internetteki bir çok oluşumun ortak sorunudur. belki de ilk sorunudur.
bu sorun, aynı görüşe sahip insanların bile anlaşamamasına, hakaretle başlayan tartışmayı büyük kavgalara götüren yegane sebeptir.
ikincisi, cinsellik. "kedinin başına ne gelirse meraktan" diye başlayan bir söz vardır, bundan hareketle insanların cinsel ihtiyaçlarını her anlamda gidermek için internet ortamına, oradan da sözlüklere ulaşması sonucu toplum yapısını ve sosyolojik dengeleri bozan kırılmalar olmaktadır. insanların hayatlarını fazlasıyla etkileyen olaylar ve sonuçlar doğrultusunda, bireyin psikolojisinin bozulması da internet ortamındaki sözlüklere yansımaktadır.
üçüncüsü, dilbilgisi. sözlüklerde yazım yanlışlarına sık sık rastlanıyor olması ve bunun sözlük yazarı olanların sayısına oranla artıyor olması büyük bir sorundur kanımca. bütün sözlük yazarlarının yaş ortalamasını hesaplamak zor da olsa, şöyle bir düşününce yazar olan en küçük sözlük kullanıcısı sanırım 15 yaşlarında filandır. tabi sadece bir tahmin bu.
çoğunluğun lise veya üniversite öğrencisi olduğu ve "sözlük" ismi taşıyan bu platformlarda, bir ekin nasıl kullanıldığını bilmeyen bir insana ne denebilir ki?
dördüncüsü, yönetim. sözüm meclisten içeri ve dışarı, sözlük yönetimi her şeye koşamayabiliyor, bazen tarafçı olabiliyor. çıkarlar doğrultusunda bazı şeyler göz yumulabiliyor, gerek ekonomi açısından, gerek sitenin mevcudiyetini koruma açısından gerek de bazı şeylerin / kişilerin çıkarlarının gözetilmesi açısından küçük-büyük sorunlar göze çarpabilmektedir.
bu genel bir tanım olmakla beraber, az veya çok birçok sözlüğün sorunu, sorunlarıdır.
her milletten insan olduğu unutulup, tek bir bilgiyi bu kadar insandan aynı formatta yakalamaya çalışmak.
objektifliği ön planda tutmaya çalışırken subjektifliği eritmek..