sözlükte olup bitenlerin, dönen edebiyatın ve konuların, insanların bilinçli veya bilinçsiz, belki farkında olmadan
yazarların, hatta okurların da dini inançları üzerine olan etkileridir. ayrıca bu nokta çok etraflıca analiz edilmesi ve
incelenmesi gereken bir konu-tespittir.
buna göre:
- birey her ne kadar düşüncesinde özgürse de, bir nokta da okur-yazarı olumlu veya olumsuz etkileyebilmek veya okur-yazarın kendiliğinden etkilenmesi kaçınılmaz olabilmektedir. kompleks insan doğası bu noktada etkilenemez ve düşüncesi, inançları değiştirilemez değildir.
- birden çok aynı noktayı düşünen ve aynı soruda takılan insanların bulunduğu bir başlık içerisinde, sorunu algılamada ve yanıtlamada, yorumlamada ve temellendirmede ve hatta karşı-kontra görüş ileri sürmede yetersiz kalan yazarların
mevcudiyeti, kişilerin dini düşünce ve görüşlerinde hem zayıflamaya yol açabilir hem de ateist cephedeki insanlara tatmin duygusu yaşatabilir.
- bilinçsizce yazılan dini içerikli bir konunun ayrıyetten başarısızca kaleme alınması ve okur-yazar kişilerin sorularına metnin kendi iç dinamikleriyle bu kişinin sorularına net yanıtlar yanıt verememesi, hatta eksikliği giderici diğer entrylerin de olası eksikliği kapatmak yerine yazarların bireysel ve yetersiz düşünceleri neticesiyle konunun dine gölge düşürmesi inanç üzerine okur-yazarlarda kesinlikle etkilenmeye yol açabilir.
- paradoksal önermelerin -ki bunlar genellikle ateist düşüncenin kısır ve temelsiz önermelerdir- * neyi ifade ettiğini düşünemeyen ve bunların ne maksatlı kaleme alındığını bilemeyen bünyelerin zamanla bu frekansın etkisi altında kalması düşüncelerde sapmaya kesinlikle yardımcı olur.