Sosyalizmin kendisi. Tek ülkede sosyalizm politikası ile çöküş Stalin ile başlamıştı zaten. Sosyalist ekonominin globalleşen dünyada kapitalizme karşı dayanması pek mümkün değildir. Bir kere insan faktörü var. insan bencil bir varlıktır. Dolaylı yoldan yaptığı şey kendi yararına olacak olsa bile toplum için çalışma fikri ile direkt yoldan kendi yararına çalışma fikrinin çatışmasında daha bencil olan kazanıyor normal olarak. Her anlamda verim düşüyor. Sonuç olarak kapaitalizmin tekeri altında eziliyor SSCB.
Görünürde gorbi. Lakin arka planda abd. Daha doğrusu küresel sermaye. Mevcut ekonomik sıkıntılara ve Artan baskılara daha fazla dayanamayan sscb lideri mihail gorbaçov bir plan dahilinde sovyetlerin dağılmasına zemin hazırladı ve göz yumdu. Fakat boris yeltsin in yanına 1 numaralı yardımcı olarak yerleştirdiği adamı eski kgb ajanı putin için yelsin e "bu adama iyi sahip çık" dediği rivayet edilir. Çünkü iyi biliyordu ki büyük rusya nın mimarı vlademir putin olacaktı. Zaman gorbaçovu haklı çıkardı. Görünürde sscb den kopartılan pek çok devlet aslında arka planda bir şekilde rusyaya bağlandı. Plan işlemiş ve Oyun tutmuştu. Mazlumu oynayan kurt siyasetçi gorbi abd ye iyi bir kazık atarak siyaset sahnedinden çekilecekti.
--spoiler--
Mihail Gorbaçov, 11 Mart 1985 tarihinde Politbüro tarafından Genel Sekreterlik görevine seçildi.[21] Seçildiği dönem 54 yaşında olan Gorbaçov, Kruşçev döneminden sonra seçilen liderlere göre oldukça genç idi. Gorbaçov Mayıs 1985'te ekonomik gelişmenin yavaşladığını, ülkenin durgunluk dönemine girdiğini ve yetersiz yaşam standartlarının hüküm sürdüğünü açıkça ifade etti ve bunu yapan için ilk Sovyet lider oldu. Gorbaçov, daha önceki liderlerin yapmadığı politikalara girişti; bu politikalar perestroyka (Türkçe: Yeniden yapılandırma) ve glasnost (Türkçe: Şeffaflık) olarak anıldı.[22][not 6]
Mart 1990 tarihinde Sovyetler Birliği Devlet Başkanı makamı Genel Sekreterlik makamının yeniden şekillendirilmesiyle en yüksek Sovyet politik makam oluşturuldu.[23] Başkanlığın kurulması döneminde eş zamanlı olarak Halk Vekilleri Kongresi temsilcileri anayasanın 6. maddesinin değiştirilmesine karar verdi. Bu karar partinin devlet ve Sovyet halkı üzerindeki egemenliğini zayıflattı.[24] Yeni tasarıya göre ölüm, istifa ya da görevdeki bir başkanın görevden alınması durumlarında başkanın görevini başkan yardımcısı üstlenecekti, fakat bunun gerçekleşmesinden önce başkan yardımcısı Gennadi Yanayev'in önderliğindeki başarısız 1991 darbe girişiminden sonra başkan yardımcısının yerini Sovyetler Birliği Devlet Konseyi'nin seçilmiş bir üyesi aldı.[25] Ardından Sovyetler Birliği dağıldı.[26]
Sovyetler yıkıldı... Koca sovyetler... Nasıl yıkıldı biliyor musunuz? iki kot pantolon, bir hamburger, bir cikolatayla yıkıldı. Postmodern bir dönemde yaşıyoruz artık ve bizim de seçmenmiz gerekenler bu devrin kurallarına uygun olmalı.
(bkz: Capitalism) düşün ki devleti çökelttikten sonra başkan (bkz: Mikhail Gorbachev) bile kapitalist şirketlerin (bkz: Pizza Hut) en vurucu silahı reklamlarda oynuyor.