stalin sonrasinda kruscev doneminde baslayan destalinizasyon politikasi ile ideolojiyi yumusatmalar, sonrasinda zaten maonun dedigi gibi sosyal emperyalizm yoluna gitmeleri. kisacasi ideolojiden kopmalari ve nihayetinde kotu son.
tarihsel materyalistlerin kutsalı yoktur. ne sscb'ye ne marx'a ne de işçi sınıfına taparız.
Tarih bizim haklılık payımızı ve söylemlerimizin meşruiyetini kanıtlayan zemindir, tarih bilmeyen biri komünist olamaz.
yazarlardan biri saçmalamış ona binaen söylüyorum. Marx ingiltere'de devrim olacak derken elbette yanıldı, 1871 paris komünü deneyimi'nde de yanılmıştı; yanılabilir marx'a tapmayız.
-lüksemburg ve yoldaşlarının beklenen alman devrimini gerçekleştirememesi.
-beklenen alman devriminin gerçekleşmemesi sonucu sovyet devrimi'nin pekişmemesi. çünkü şurası açıktır ki proleter bir devrim enternasyonel bir şekilde çevre devrimler ile desteklenmezse içine kapanır (kuzey kore) (tek ülkede sosyalizm bir saçmalıktır)
-savaş komünizminin öznel koşulları.
-iç savaş sırasında öncü proleterlerin bir çoğunun ölmesi ve işçi sınıfının çok yara alması.
-3.enternasyonel'in stalin'in dış işleri bakanlığına bağlı bir kuruma dönmesi, işlevsizleşmesi ve sonrasında gerekçe gösterilmeden yine stalin tarafından ortadan kaldırılması(liboşlara ve sınıf düşmanlarımıza karşı stalin'i savunuruz)
-en önemli sebeplerden biri olarak bürokratik yozlaşmışlık! Lenin yoldaşın "devlet ve devrim" eserinde söylediği gibi ordu ve bürokratlar toplum üzerindeki asalak bir kesimdir.
-NEP'in terk edilmesi (stalin ve troçki NEP'e karşıydı)
-ABD emperyalizmine karşı iyi bir konum alınmaması (tartışmaya açık)
Katı bir politika vardı. Ancak sscb yi bu yıkmadı. Birleşik devletler yarım asır boyunca bunun için çabaladı ve sonunda başardı. Ekonomik olarak çıkmaza giren ülke çareyi dağılmakta buldu.
Güney komşuların da ki, burası Türkiye oluyor.
Anti komünist direnişin şiddetindendir.
Türkeş ve adamları Bozkurtlar, umduğumuzdan fazla dayandılar. Türkiye'de devrim yapamadık, Türk ekonomisini Rusya'ya entegre edemedik, sıcak denizlere inemedik!
Insan doğasıdır. Insan ister hep daha fazlasını ister. 1 varken 2 olsun, 2 varken 3 olsun ister. Mavi varken niye kırmızı da olmasın ki der. kırmızı olduğunda ya keşke sarısı da olsa bunun der. Sosyalizm, komünizm teoride her ne kadar harika bir sistem olsa da insanlık için pratikte asla uygulanamaz. insanlar eşit olmak, adaletli yaşamak vs gibi şeyler istemiyor. insanlar varlıklı olmak güçlü olmak istiyor. Bizim dogamiz bu. O yüzden kapitalizm bu denli başarılı oldu. Tam bizim dogamiza göre.