sovyetler birliği nin türkiye ye büyük yardımı

entry34 galeri2
    9.
  1. 8.
  2. oki okadar gücü vardı 91 de de gücünü gösterseydide dağılmasaydı durumunu akıllara getiren başlık. atalarımız kanıyla, dişiyle, kazmasıyla bu vatanı kurtarmıştır. rusya dan yardımların alındığı doğrudur ama bu demek değildirki sovyetler kurtarmış bizi. filistin e her yıl tonlarca yardım yapılıyor gerek gizli olarak gerekse açıktan niye onlar hala kendilerini kurtaramadı. günün şartları, siyasi durumlar falan filan geçin bunları. direkmen böyle bir şey söylenemez bu vatanı atalarımız kanlarıyla sıvamıştır.
    2 ...
  3. 7.
  4. "tarihi devrinin büyük devletleri yazar küçük devletleride oynar"mış. (bkz: osmanlı) imparatorluk gücünü yitirmeye başladıktan sonra devamındada (cumhuriyet) o zamanın birbiriyle siyasi rakip devletlerin arasında adeta koz haline geldi. ekim devrimi ile rusya savaştan tamamen çekilmesinin sonucu (bkz: düşmanımın düşmanı dostumdur) gibi birşey oldu.
    rusların türkleri kurtarma gibi bir dertleri hiçbir zaman olmamıştır, olamazda. onlar sıcak denizlere inme hayalini hala içlerinde yaşatmaktalar. (bkz: turizm) ayağına da olsa...
    1 ...
  5. 6.
  6. türkiyenin sovyetlere yardımı kadar doğrudur.
    yüzyıllarca savaştığımız ruslar kara kaşımıza yardım etmemiştir.
    herşey çıkar stratejisi ile ilgilidir.
    ruslar daha kurtuluş savaşı öncesi bizimle savaşmıştır.
    2 yılda kimse dost olmaz.
    illa örneklemek gerekirse pakistan, afganistan v.s.de bu ülkeye katkıda bulunmuştur.
    olay tamamen kazanımlar üzerine kuruludur.
    1 ...
  7. 5.
  8. e bir de komünist olsun diye yapmıştır iddaası var. eğer bu iddaa doğru olsaydı türkiye komünizmi tercih etmediğinde sovyetlerin tepki göstermesi gerekmez miydi ?
    2 ...
  9. 4.
  10. (bkz: kurtuluş savaşı nda türk sovyet ilişkileri)

    tek yönlü bakılmaması gereken bir konudur. olay amaçları çelişmeyen, aksine ortak paydaları daha çok olan ve oldukça zor durumda olan iki yeni hükümetin çıkarlarını gözettikleri karşılıklı bir işbirliğidir. dolayısıyla "gönül adamlığı", "sahip çıkan abi" gibi yaklaşımlar daha ziyade duygusal yorum kaçacaktır. ne var ki kurtuluş savaşı sırasındaki sovyet işbirliği, ankara hükümeti için çok yararlı olmuştur. keza güney yönünden saldırı gelmediğini ve emniyette olduğunu ve devrimini bastırmaya çalışan ingiliz ve fransız devletlerinin anadolu'da doğrudan veya dolaylı yoldan canlarının sıkıldığını bilmek de sovyet hükümeti için yararlı olmuştur.
    4 ...
  11. 3.
  12. silah yardımı tarih derslerinde anlatıldığına göre eğitimi yönetenler de bu konuda hemfikirdir. *
    1 ...
  13. 2.
  14. 1.
  15. hepimizin bildiği gibi sovyetler birliği komünist oluşundan ötürü sürekli karalanmakta ve sevilmemektedir, amerika menşeli ülkelerde başka bir politika beklenmemektedir zaten. zira sovyetler birliği her zaman çoğu emperyalist ülkeye göre daha az savaşçı olmuştur. komünist karşıtı propagandalarda söylenen sovyetler birliği yüzünden ölen kişi sayısı amerika, nazi almanyası, israil gibi devletler tarafından öldürülenlerin 10da 1i bile olamaz*.

    halk savaşçı politikalarınında içinde bulunduğu bir dizi sebepten rus çarlığını lenin önderliğinde devirip devrim yapmış, sovyetler birliği devriminden sonra içlerine kadar girdiği her cepheden saldırı yiyen osmanlı topraklarından öyle bir ortamda rahatça sıcak denizlere inebileceği halde çekilmiş savaşçı tutumdan uzaklaşmıştı ayrıca sovvetler kapitülasyonlardan hiçbir şey talep etmeden vazgeçmiş, misak-ı milli'yi hiçbir çıkar gözetmeksizin kabul etmiştir. almanya yüzünden kaybedilen 1. dünya savaşının ardından türkiye topraklarının paylaşılmasına engel olmak için kurtuluş savaşı veren mustafa kemal atatürk, lenin ile mektuplaşmaya başlamış bu mektuplaşmalar bir dostluğun başlangıcı olmuştur. türkiye'nin emperyalistler tarafından vahşice paylaşıldığı sırada sovyetler onlardan biri olmamış kurtuluş savaşı sırasında türkiye'ye hem maddi hem de manevi destek olmuştur. sovyetler ve türkiye arasında yapılan bir Dostluk Antlaşması ile sovyetler birliği rahatça savaşta kazandım vermiyorum diyebileceği Kars ve Ardahan'ı türklere bırakmış sadece batum'un gürcistan'a bırakılmasını talep etmiştir*. kurtuluş savaşı sırasında sovyet diplomatlarda mustafa kemal atatürk'le mektuplaşıp sık sık desteklerini dile getirmişlerdir. sovyetler kurtuluş savaşı sonrasında türkiye'yi ilk tanıyan devletlerden olmuş ve 12 Adalar ve Boğazlar konusunda türkiye'nin tarafını tutmuştur. 61 ülkenin katıldığı Cenevre Konferansı gibi konferanslara türkiye'nin katılmasını sovyetler talep etmiştir. bunların karşılığında türkiye'nin sosyalist olması gibi bir talepte hiçbir zaman bulunmamıştır.

    Kurtuluş Savaşı’na yardımları
    Sovyet resmi verilerine göre Kurtuluş Savaşı döneminde Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı askeri ve nakit yardımlar:
    39.000 tüfek,
    327 makineli tüfek,
    54 top,
    63 milyon fişek,
    147.000 top mermisi vs.,
    2 avcı botu,
    Doğu sınırlarından eski Rus ordusunun bıraktığı askeri malzemeler,
    Ankara’da iki barut fabrikasının kurulmasına yardım,
    Fişek fabrikası için gerekli teçhizat ve hammadde sağlama,
    200 kilo külçe altın
    100.000 altın Ruble (kimsesiz gazi çocukları için yetimhane kurulması amacıyla)
    20.000 Lira (basımevi ve sinema teçhizatı alımı için)
    10 milyon altın Ruble

    karşılıklı fayda tezini öne sürenler karşılıklı fayda olsun olmasın bunlar olmasa kurtuluş savaşı kazanılamayabilirdi ve tarih çok farklı ilerleyebilirdi.
    19 ...
© 2025 uludağ sözlük