*kapitalist ülkelerde işçi hakları bu kadar kolay gaspedilemez, ücretler baskılanamaz, çalışma saatleri arttırılamazdı. sovyet işçilerinin kazanımlarının örnek olmasından çekinilirdi.
*bir çok devlet, sovyet modelinin prestiji nedeniyle parasız eğitimi ve sağlık hizmeti vermek zorunda kalır, en azından bu hizmetlerin bugünkü gibi mutlak anlamda ticarileştirilmesinin önü alınırdı.
*kamu işletmelerinin özelleştirilmesi bu kadar hızlı gerçekleşemez, burjuva iktidar bir dizi ekonomik ve siyasi gerekçeyle bu kadar sınırsız bir piyasacı anlayışı topluma dayatmakta tereddüt ederlerdi.
*insanlığın bilimsel, sanatsal, kültürel birikimini korumak, güçlendirmek ve geniş toplumsal kesimlere yaymak için büyük kaynaklar seferber ederek sovyetler birliği yalnız kendi vatandaşlarını değil, bütün dünyayı çürüme, bayağılaşma ve cehalet karşısında donanımlı kılardı.
*sporun ticarileşmesi ve endüstrileşmesi kısmen engellenebilir, amatör sporculuk çok daha geniş bir etki alanına sahip olabilirdi.
*emperyalist ülkeler yugoslavya'Yı silah zoruyla parçalayamaz, ırak'ı ve libya'yı işgal edemez, bugünkü gibi suriye, küba, kore demokratik halk cumhuriyeti ve iran'ı işgalle tehdit edemezdi.
*milliyetçilik mikrobu bu kadar hızlı yaygınlaşamaz, etnik çatışmalarda bu kadar fazla kişi hayatını kaybetmezdi.
*filistin halkı israil saldırganlığına karşı kendini biraz daha güvenli hissederdi.
*milyarlarca insan bilim dışı saçmalıklara, mistisizme, tarikatçılığa, gericileşmeye karşı savunmazsız bırakılmazdı.
*bireysel özgürlüklerin kısıtlanması, polis devleti uygulamaları, siyaset alanının daraltılması, sovyetler birliği'ne karşı "özgür ve demokratik dünya" yalanını sürdürebilme adına bu kadar kolay hayata geçirilemezdi.
*birleşmiş milletler ve diğer uluslararası platformlarda emperyalist saldırganlığın bu kadar pervasızlaşmasına izin verilmezdi.
*küba gibi bugün hala sosyalizmde ısrar eden ülkeler, çok daha elverişli siyasal ve ekonomik koşullarda insanca bir düzeni geliştirme çabası sürdürürlerdi.
*haksızlıklara karşı milyonlarca devrimci, ilerici, yurtsever büyük bir uluslararası gücün dayanışmasını hisseder, bunun getirdiği psikolojik üstünlükten yararlanırdı.
*yalan yayan uluslararası medya tekellerine alternatif haber kaynaklarının oluşturulmasında çok büyük kaynaklar harekete geçirilebilirdi.
*ulus devletler, kendilerini dağıtmaya dönük gizli ve açık operasyonlar karşısında daha dirençli durur, daha fazla hareket imkanı kazanırlardı.
*farklı bir toplumsal düzenin varlığı bugün insanlığın üzerine çöken umutsuzluğu dağıtıcı bir etki yapardı.
*başka birçok ülkede olduğu gibi türkiye'de de siyasal dengeler çok farklı olurdu.
(günlük sol gazete'nin "güncel" eki'nde yayınlanmıştır)
bugün iddaa'dan 38 lira kaybetmem nedeniyle, "*sporun ticarileşmesi ve endüstrileşmesi kısmen engellenebilir, amatör sporculuk çok daha geniş bir etki alanına sahip olabilirdi." şeklinde yer verilen maddeye köküne kadar hak verdiğim sol gazete güncel ekinde yer alan bir başlık. herifler donumuza kadar sömürdü aga.
bütün dünya halkları ekranları başında ağzını açarak abd başkanlık seçimlerinin sonuçlarını beklemez, kaderlerini emperyalizmin bu en pervasız emperyalist devletin başına geçecek liderlerin iki dudağının ucundan çıkacak laflara bağlı hissetmezdi.
amerikaya yaranmak ya da yine marshall yardımı alabilmek için içimizdeki gomünüstleri temizlemeye girişirdik muhtemelen. hatta gomünüst yoksa birilerini ötekileştirip "bunlar gomünüsttür gardaş" deyip onları imha etmeye çalışırdık. garipsememek lazım, bizim gibi diğer yancı ülkeler de aynı şeyi yaparlardı.