sosyolojik düşünmek

entry6 galeri2
    6.
  1. zygmunt baumanın yazdığı ve akademik bir kitap yazmaktan daha çok insanların geneline sosyolojik bakış açısını kazandırmayı çalıştığı güzide kitap.

    önsözü okunmadan geçilmemelidir.
    2 ...
  2. 5.
  3. Lise 1. sınıfa başlayan her gence okutulması gereken kitap. Bana kalırsa bir ders kitabı olarak değerlendirilmeli.
    1 ...
  4. 4.
  5. zamanında bir dostun okuması hayli keyifli aynı zamanda güncel leziz örnekler var diyerek önerdiği kitap.

    hala okuyacağım.söz dinlemiyorum. tembellik işte.
    1 ...
  6. 3.
  7. Sosyoloji biliminin nelerle uğraştığını ve bunların günlük hayata yansımalarını gerçekçi ve temel örneklerle anlatan kitaptır.

    Göz önünde bulunan örnekler kullanması, sosyolojiyi merak etmenizi sağlıyor. Sosyal bilimler kitaplarında kullanılan ağır dilin ve karmaşık kavramların yarattığı korkuyu en alt seviyede tutuyor Bauman.
    Felsefe okumaya, Macit Gökberk- Felsefe Tarihi'nin eski basımıyla başlayıp, Beşiktaş'tan 5 yiyen Amerika'nın futbola küsmesi gibi, Felsefe'ye küsen fakat sosyal bilimlere ilgisini kaybetmeyen bendeki ateşi alevlendirmiştir.

    Zaten Felsefe Tarihi'nin yeni basımı da o kadar anlaşılmaz değilmiş, sonradan öğrendim. Korkmayınız, okuyunuz. Çevremizde olup bitenlere, köpekler de gözleriyle bakabiliyor. Değişiniz
    1 ...
  8. 2.
  9. zygmunt bauman'ın 12 bölümden oluşan ve her bölümünde, insan davranışlarının arkasında yatan nedenleri gündelik yaşamdaki örneklerle açıklayan, okuması zevkli kitabı.
    3 ...
  10. 1.
  11. zygmunt bauman'ın kitabı. orijinal adı thinking sociologically olan kitap, sadece sosyoloji eğitimi almışlar için düzenlenmemiştir. gündelik hayat mantığına göre düzenlenmiş ve ona göre sunulmuştur. çok başarılı olmasa da giriş için fena bir kitap değildir. adamın kendisine karşı bir antipatim olduğundan, iyi bir kitap değil bile diyebilirim.
    gelelim sosyolojik düşünmek denen şeye.
    sosyolojik düşünmek en başta kesinliğe yol almak değildir. tam aksine müphemlikleri çoğaltmaktır. sosyolojik düşünmek nedenleri ortaya koymaktır. sonuç üretmeye çalışmamaktır. bir yaşam biçimidir. köydeki hurafelerden, metropoldeki rol çatışmalarına, tramvaydaki dialoglardan, kafelerdeki koltukların dizimine kadar her şeye/her şeyi ve onları ulaşabilme ve yorumlayabilme biçimidir. geniş düşünebilme halidir. bir olayın birden çok nedeninin olabileceğini akla getirme halidir. somut örneklerden yola çıkıp istatistiki bulgular elde edebildiği gibi, sezgi ile yorum ile bir başka veri çeşidine ulaşabilme biçimidir. her görünen olguya-olaya şak diye inanmama durumudur. arkasında yatan enginleri algılayabilme yeteneğidir. sanattan, iktisattan, tarihten, gündelik yaşamdan, cinsellikten, kültürel süreçten ve her şeyden haberdar olabilme gerekliliğidir.
    kısaca zor zanaattır. bir iki cümle ile anlatılabilcek bir şey olmadığı gibi, herkesin anlayabileceği bir şey de değildir. sosyolojik düşünceyi içselleştirmiş bireylerin artık işleri hem daha kolay, hem de daha zordur.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük