sosyoloji

    1.
  1. toplum bilimidir. bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini,topluma bakış açılarını,toplumsal alışkanlıklarını,birbirleriyle etkileşim biçimlerini inceler.varsayımdan çok,varolanlarla ilgilenir.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/266897/+
    18 ...
  2. 115.
  3. bir adamın eline bir top verin ve sahaya çıkarın.

    felsefe; adamın nereden geldiğiyle,

    fizik; topun nasıl yuvarlak ve esnek olabildiğiyle,

    kimya; topun hangi malzemeden yapıldığıyla,

    biyoloji; adamın topa nasıl vurabildiğiyle,

    psikoloji; adamın topa neden vurduğuyla ya da vurmadığıyla,

    antropoloji; topun insanların yaşamına ilk ne zaman girdiğiyle,

    tarih; sahada topla daha önce neler yapıldığıyla,

    coğrafya; sahadaki yüzey şekilleriyle ilgilenecektir.

    sonra sahaya 21 adam daha çıkarın ve bunları 2 takıma bölün.
    sosyoloji, maçın sonucunu merak edecektir.
    11 ...
  4. 5.
  5. yarın sabah erkenden uyanma sebebi olan derstir. tek dönem alınacağı için pek sallanmaz bu yüzdende yarın sabah dersi asma düşüncesi ile yanıp tutuşan öğrenci kesimlerini barındıran saçma bir ders. derste geçen bir diyalog.

    hoca : şimdi çocuklar fahişelik konusuna değinecez bunu tartışalım.
    matkap : pazarlama okuyorum fahişelik diyorsunuz pezevenk olarak mı mezun olacam.
    sınıf : zhuauhuahhuauhauhahuhua
    12 ...
  6. 77.
  7. toplumla ilgilenen; onunla ilgili her şeyi araştıran, gözlemleyen ve bilimler arası bağlantılar kuran ağ sisteminin kuş bakışı gözlemcisi, yorumlayıcısı olan bir bilim dalıdır. insanla ilgili her şey onu ilgilendirir. insana toplum materyalinin ana birimi olarak bakar. toplumlara ise insan gelişimi tarihinin bir materyali olarak bakar. toplum, insan, gelenekler, din, ekonomi vb her şey sosyolojinin sakin ve olabildiğince objektivite sağlayarak araştırdığı materyallerdir.

    sosyoloji okumak isteyen bir insan;

    - öncelikle insanlara ve onların oluşturduğu her şeye soğukkanlılıkla, kendi inançlarını bir yana bırakmaya çalışarak bakabilmelidir. iyi bir gözlemci, rasyonel bir düşünür olmalıdır.

    - sosyoloji bilmi öğrencisi, öğrendiği bakış açısıyla öncelikle kendisini ve ailesini materyal olarak ele alabilip, toplumun ve ona dair her şeyin kendisini ve kimliğini yaratma konusunda onu nasıl etkilediğinin araştırmasını yapmalıdır.

    - kendi karakterinin, inanışlarının ve alışkanlıklarının sebeplerini fark edeceği gün kendini "toplum yapması" bir materyal olarak gördüğünde bunun üzerinde çok fazla kalmayıp, sosyoloji bilgisinin ışığında kendisini ve ailesini olduğu gibi kabul etmelidir.

    - kendi inanışlarını ve yaşam biçimini kabullendikten sonra bunların sadece gelişigüzel ve kimsenin seçmediği şekilde oluştuğunu kavradıktan sonra kendisiyle aynı ya da farklı yaşam biçimleri ve inanışlara hoşgörüyle bakabilmelidir.

    - sosyoloji bilmi öğrencisi, empati kurabilmeli ve bir insanın hayatını, yaşamını ve inancını bir zihin pratiği olarak kavrayabilmelidir.

    - toplumsal olaylara ve olgulara karşı geliştireceği tepkiyi belirlemelidir. pasif mi aktif mi?

    - bölümde alacağı derslerde genel olarak dünyanın ve ülkesinin kötüye gittiğini düşünen, insanları ve onların oluşturduğu her bir kuruma negatif bakış geliştiren bir sürü sosyologla karşılaşacağından, kendi duygusal tepkilerinden arınmak için bir yol bulmalıdır. eleştirel bakış açısı memnuniyetsizliği de alışkanlık haline getirmek ve genellikle olumsuz bakan bir gözlemciliği gerektirdiğinden, kendi hayatına ve olaylara bakış açısının sosyolojik bakış açısından ve sosyologlardan olabildiğince az etkilenmesini sağlamaya çalışmalıdır.

    - özel hayatıyla üniversitede öğretilen düşünce biçimi arasında kendini, olumlu düşünmek üzere kontrol eden bir mekanizma bulundurmalıdır.

    - kitap okumayı sevmeli, toplumu ilgilendiren her bir bilgiyi diğerleriyle bütünleştirip bağlantılar kurarak birleştirmeli ve her seferinde ortaya kocaman bir resim çıkarabilmelidir. sonra o resme kuş bakışı bakabilmelidir. sosyoloji bilmini icra eden ya da icra edenlerden olacak kişi kocaman beyinli bir kuştur.

    - toplumun her kesiminden insan tanıyabilmeli, onları anlamaya çalışmalıdır. bunu yaparken araştırmanın insan üzerine olduğunun bilincinde olup, hümanizmi elden bırakmamalıdır.

    - daha çok içsel düşünce ve sözel zekayı geliştirdiğinden, pratik zeka, matematiksel zeka gibi zeka türlerini de geliştirmeyi elden bırakmamalıdır. kendi sosyal hayatında bu türlere de ihtiyacı olacaktır.

    daha fazla da genişletilebilecek ideal bir sosyoloji öğrencisi yaklaşımı bu. hiçbirimiz böyle bir öğrenci olmayacağız ama bence olmamız gereken bu.
    10 ...
  8. 19.
  9. bölümünden mezun olduğunda şöyle bir diyaloğa maruz kalmak pek bir olasıdır
    d= dayı
    r= rejected olmak üzere;

    d: yiğenim sen şimdi mezun olunca ne iş yapacaan, sosyolojist mi olacaksın?
    r: yok dayı sosyolog ama işte şöle böle böle hede hödö
    d: peki ne iş yapar sosyolog ne satarsın sen?
    r: .....
    7 ...
  10. 81.
  11. 46.
  12. mezunlarının başka birçok bölümün aksine bir mesleğe değil, bir ünvana, hayata dair bir bakış açısına ve anlamlandırma kapasitesine sahip olduğu -en azından bunun amaçlandığı- bölüm.
    6 ...
  13. 165.
  14. bana kendimi aptal hissettiren bölüm.
    neyse ki toparladım.
    7 ...
  15. 160.
  16. Bilim kelimesini bu kadar sınırlandırmamak gerek.

    Sosyolojideki, loji ona natüral bir bilim anlamı katmaz. Logia, logos kelimesinden gelir. Logos, fiil olan legein, yani bir şey hakkında söz söylemek kelimesinin isim halidir, söz demektir en temel anlamda. Bu söz; öylesine bir söz değil, formülasyonu olan bir sözdür. Bir şeyin logos'u onun disiplinidir.

    Sosyoloji dediğimizde logos burada (o) logia haline gelir ve o şey üzerine bir disiplin demek anlamı kazanır. Yani sosyoloji dediğimizde sosyal üzerine kurulu, onu açığa çıkaran disiplin demiş oluruz. Bu bilim kelimesinin temelidir. Bugün anladığımız bilim, bilim kelimesinin natüralizm ile sınırlandırılmış halidir.
    6 ...
  17. 109.
  18. Sosyoloji bölümü okuyorsanız şanslısınızdır. Çünkü bu bölüm size farklı bakış açısı kazandırır. Bu bölümü bitirdikten sonra sosyolog olmak dışında kendinize farklı kollarda da iş imkanı oluşturabilirsiniz. Örneğin proje yazıp yönetmek bunlardan biri ve çok eğlencelidir hem bir şeyler oluşturur hem bundan para kazanırsınız genelde Avrupa Birliği bu projelere destek veriyor. Bu tamamen sizin bölümü ne kadar verimli okuyup bitirdiğiniz ve kendinize ne kadar kattığınız ile önemlidir.Hocamın güzel bir sözü var biz sizi kpss için yetiştirmiyoruz biz sizi sosyolog olmanız için yetiştiriyoruz.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük