the joneses adlı filmde de irdelenen, acı ama gerçek düşünce. filmde, pazarlamacılık adına kolpadan kurulmuş bir aile sponsorlar tarafından desteklenerek zengin mahallesinde caka satmaya başlar. böylelikle tüketim çılgınlığı yaratırlar. anlatılmaz, izlenir.
ayrıca, özel günlerin "kapitalist duygu sömürüsü" olduğu da herkesin iyi bildiği ama işine gelmediği başka bir kanıt. 8 mart emekçi kadınlar gününü dünyaya armağan eden alman komünist clara zetkin bile isyan etti sonunda.
sosyallik insanın güdüleri gereği, doğası gereği olan ve insanı insan yapan olgulardandır. toplum içinde bir yer edinirken bunun için cebimizden para çıkması ve bu çıkan parayla başkalarına para kazandırmış olmamız sosyalliğin kapitalizm ürünü olduğunu göstermez.
insanlar doğası gereği beraber yaşar, ortak hareket eder ve hayatlarını birbirleriyle paylaşır, birbirleriyle vakit geçirir. kapitalizmden önce ya da şöyle diyeyim lidyalılardan önce de insanoğlu sosyaldi.
ama sevgililer günü kapitalizm ürünü bak, bu harbiden dünyaya iyi yutturuldu. *
Eksik önerme. Birlikte yaşamak ve insalararasılaşma ilkel komünal dönemde de vardı. Ama kastedilen sosyallik nerede akşam orada sabah mantığı ile playboy olmaksa evet kapitalizmdendir.
yanlış önermedir, kapitalizm bir kesim zenginden ziyade toplumun arasında gelir uçurumunun artmasıyla birlikte, cogunlugun az gelir grubuna dahil olmasıyla birlikte asosyal bir yaşam tarzı benimser.
asgari ücretli bir adamın sen ne kadar sosyal olması beklersin, ayagını dışarıya attığın anda cebinde para çıkacaktır böylece evde oturmak daha cazip gelmektedir, ve evlerine tıkılan insanlar sosyal degil asosyeldir.