pkk sempatizanlığı yapmaları. halbuki sosyalizm ile terörizmin dünya sosyalizminde hiç bir bağı yoktur, maalesef türkiye'de sosyalist geçinenler benimsedikleri ideolojiyi bilmeyen, ideolojik çelişki içinde olan insanlardır.
Türkiyede yoldan geçen bir adama sosyalizm nedir desen o ne yeniliyor mu ? Cevabını aldıktan sonra sosyalizmin bu ülkede nasıl işlemesini bekleyebilirsiniz ki?
Sosyalizm, dünyanın olmazsa olmazıdır. Ve ancak bir devlet yönetimi olarak 70 yıl tecrübe edilebilmiş, tecrübe edildiği dönemde de diğer bütün sistemlerce duvarların arkasına hapsedilmiş ve yok edilmek için uğraş verilmiştir. Kapitalizm, liberalizm, faşizm ve dinler bu sistemle savaş vermişler, bu sistemin anti propagandasını yapmıştır. Buna rağmen insana en uygun sistem olduğunu, bütün karşı duruşlara rağmen belli bir süre ayakta kalması ile ispatlamıştır. Türkiye'de ki her sistemin ömrü;dünyanın ona müsaade edip etmemesi ile alakalıdır.
sol parti ve örgütlerin aslında sol olmamasından kaynaklanan durumdur. yani bu örgüt ve partiler her yerde ve zamanda olduğu gibi yine amerika tarafından güdülenir ki halk sosyalizmden nefret etsin ve sosyalizm hiç bir zaman hakim güç olmasın...
islami sosyalistler var, peki onlar neden taraftar bulmuyor? sosyalizm ders kitaplarında, sokakta çarptırılarak anlatılıyor. ki şu an türkiye cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. (bkz: t.c. anayasası 5.madde) sosyalizm de devlet zaten sosyal bir devlet. işlerliği yönünde sıkıntıları şu şekilde aşıyor; içerisinde kapitalizm olmadığı için hiçbir birey devletten büyük olamaz. bizde koç ve sabancı aileleri devletten daha büyük bütçeye sahip istediği gibi at koşturuyorlar, böylelikle otomatik olarak sosyal devlet anlayışı kendini devre dışı bırakmış oluyor.
bugün büyük firmalardan biri kuş bile uçmayan bir yere fabrika yaptırmak istese, bunu rahatlıkla yapabilir. devlet oraya yol yapar, ağaoğlu gelir mimarisini yapar, devlet gelir hastahane ve okul binası yaptım der ki yeterliliği ve atamaları tartışılır. (bkz: şehirleşme) yani kapitalizm de bu olur.
ancak sosyalizmde devlet oraya düzenli bir şehir koyar, herkes orada istediği gibi yaşar. çünkü sosyalizm'in temeli bireydir, birey devlet için- devlet birey için vardır. bizde ise yani kapitalizm'i yaşayan ülkelerde bireyler devlet içindir, bazı bireyler de devletten üstündür para kimin elindeyse güç ondadır.
bunu halka anlatamıyorlar, anlattırmıyorlar. ki sosyalistler dini bir kenara bırakmış insanlardır. ancak hop birader sen neden inanıyorsun hemen bırakacaksın gibi zorlamalar dayatmalarda yoktur. aç parantez yaparsak şu an bizde fazıl say " ömer hayyam" ın rubaisini paylaştı diye 10 ay hapis yatıyor neymiş efendim dini eleştiriyormuş. sana ne kardeşim sen inanıyorsun ve diyorsun ki her koyun kendi bacağından asılır. yani kısa bir çıkarım ve içsel bir eleştiri yapılırsa aslında direkt olarak din üzerinden yanlış bir şekilde yürüdüler.
bir ikinci nedeni, şu an pkk örgütü, doğu bölgesinde sosyalist bir düzen kurmak için gerilla savaşı verirler ve bundan ötürü anadoluda ki birçok sosyalist kürt kökenlidir. işte işin tutmamasının en can alıcı noktası da budur, insanlarda ırk, cinsiyet kavgası hala sürdüğü için kürt mü var o pkk'lıdır; pkk vatan bütünlüğünü bozmak için orada adam öldürüyor deyip sosyalizmden uzaklaşıyorlar. aslında insanlar bu şekilde sosyalizmden korkmuş oluyorlar.
1) kemalizm'in sol düşünceyi parsellemesi. kemalizm ne kadar sol'dur siz takdir edin.
2) atatürk'ün komünizme karşı olması (bkz: Komünizmin Görüldüğü Yerde Başı Ezilmelidir) ve devlet kadrolarını buna göre oluşturması.
3) solun dinlere karşı olması, halkın dinini bırakmak istememesi.
4) türkiye'nin taa en baştan batı blokunu seçmiş olması.
bugün üniversiteler bizim için meslek edindirmekten başka bir işe yaramıyor. insanlar neden üniversitede fizik bölümü okuyor veya sanat tarihi bölümü okuyor. buraya neden geldin diye sorduğundan verilen iki cevap var:
a) elimde bir diplomam olsun (yani bir yerden para kazanıp hayatımı sürdüreyim)
b) ulan ben bu işi ciddi ciddi seviyorum, bu benim hayatım.
şimdi iki fizikçiyi ele alalım. biri karambole girmiş bölüme sırf diplomam olsun diye, öteki ciddi anlamda bir şeyler üretmek için gelmiş. hangisinden daha iyi verim alırsın? tabii ki de isteyerek yapandan. şu an ki eğitim düzenin de insanlar sadece çarkların dişli görevini görürler yani, sadece sistem içerisinde yer alsın üretmeden, zaten birileri üretir havasında.
ancak sosyalizm de şu vardır. sen istersen profesör ol, istersen çöpçü ol çalışma ve üretme bakımından aynı emeği verirsin. (burada çöpçüleri aşağılamıyorum lütfen yanlış aşağılanmasın)ve bundan dolayı da aynı parayı alırsın gayet açıktır. eğitim sistemi zaten birey yetiştirme odaklı olduğu için, otomatik olarak senden verim alınabilecek alanlara yönlendirileceksin. atıyorum spora yeteneğin vardır beden eğitimi hocası olursun. sporu sevdiğin için bu işi yapmak, bu işi yapacak adamları yetiştirmek sana keyif verecektir. yani öyle kimse götünü serip de oturduğu yerden para kazanmayacak.
sadece türkiye'de değil, dünyada sosyalizmin denendiği hemen hemen her yerde başarısız olma sebebi ile aynı sebeptir: insanın içindeki bencillik. bir de komünist kelimesinin neredeyse dinsiz ile aynı anlamda algılandığı bir ülkeden bahsediyorsak hele auvvvvv.
sosyalizm "daha özgür ve ve daha fazla kazanca meyilli" bir sistem de değildir. sosyalizmin uygulandığı ülkelerde göze çarpan belki de ilk unsur tek tipçiliktir. sosyalizmin tek getirisi adalettir. pastanın yüzde doksanını nüfusun yüzde beşi yemez; birileri sefa sürerken birileri açlıktan ölmez.
uygun bir türkiye sosyalizmi yaratılamaması olabilir sanki. tabi sosyalizm kelimesini duyunca geçmişten gelen kulak dolgunluklarıyla bir tırsma, bir geri adımda olur insanlarda. buda doğaldır. birçok insanımız için sosyalist, komünist, anarşist aynı anlama gelir. ama fikrimce en büyük sıkıntı; sadece biraz daha oy için pkk'nın desteğine sığınabilen yüzsüz, şerefsizlerdir. buda siyasi veya tarihsel konulardaki inanılmaz cahillikleri nedeniyledir. kürtleri kandırmak için "kürt halkının özgürlük mücadelesine destek vermekler beraber..." benzeri şeyler söylerler. sosyalizm vatanseverlikle eşanlamlı olmalıdır bence. vatanı bölenlere destek çıkmakla değil. hele türkseniz ilericiliğin ve özgürlüğün yanına müthiş bir vatan, bayrak, millet sevgiside konulmalı. bıyık bırakarak, kaldırım sökerek olmuyor malesef.
sovyetlerde bile başarılı olamadı türkiyede nasıl olsun. sovyetlerin sebeplerine bir de türkiyenin sorunlarını eklerseniz bulursunuz. evet üşendim uzun entry girmeye.
türkiyede ne sosyalizmi allah aşkına? bakıyorsun güney amerikaya. amerikan sömürüsüne karşı rahibi, dindarı, köylüsü, işçisi hep birden birleşmiş, karşı koyuyor. bir de bize bakıyorsun aynı dönemde, sosyalizm dediğin ideoloji oturduğu yerden "din kitlelerin afyonu hacı", "bu milletin yüzde bilmem kaçı salak" demekten başka bir halta yaramayan tuzu kuruların elinde. bir de öğrenciler falan var işte hakkını yemeyelim. onlar da iki tane kitap okuyup komünist olmuşlar.
tabi daha farklı sebepler de sayılabilir. kapitalizm var mıydı ki sosyalizm gelsin diyebilirsiniz. ben de sorarım, rusya da, çinde kapitalizm mi vardı da sosyalizm geldi diye. ya da diyebilirsiniz ki rusya ile aramızdaki doğal sebeplere dayanan tarihi düşmanlık da bunda etken olmuştur. o zaman biraz daha katılırım ama tam da ikna olmam. çünkü türkiyede sadece sosyalizme değil, genel olarak sola karşı da bir antipati var ve ben bunu, solun sözde aydınlarının halktan ve halkçılıktan fersah fersah uzak olmalarına bağlıyorum.
solculuğu genelde tuzu kuru kesim yaptığı içindir. yalıda oturup sosyalizmi hpye oy vermek sanan tipler veya sülaleden raad bir kemalist olduğu halde kendini marksist sananlar olduğu sürece türkiyede sol diye bişey olmayacaktır.