sosyalizmin gereksizligi

entry8 galeri0
    1.
  1. tanım:sosyalizmin gerekli olmaması anlamına gelir.

    öncelikle şunu belirtmeliyimki tamamen şahsi ve göreceli bir entry dir. insanların fikirlerine, düşüncelerine herhangi bir hakaret amacı güdülmemiş ve saygı çerçevesinde beyan edilen bir fikirdir.

    bir yumurtayı alalım. sol tarafını sıradan bir diş macunuyla sağ tarafınıda ipanayla fırçalayalım. belli bir süre sonra yumurtanın sol tarafının çürüdüğünü göreceksiniz. şöyleki;

    bir almanya alalım. doğu almanya ve batı almanya olarak ikiye bölelim almanyamızı. doğusunu sosyalizmle batısınıda liberalizmle yönetelim. belli bir müddet sonra göreceksinizki doğudan batıya binlerce aç, yoksul insan göç etmek için hayatlarını ortaya koyacak. göçlerin engellenememesi üzerine berlin duvarı inşa edilecek. duvarda çare olamayınca üstünden atlayıp batıya kaçmaya çalışan binlerce insan askerler tarafından öldürülecek. "ama sosyalizm komünizme geçilmesinden önceki bir aşamadır, komünizmle mis gibi olacaktır bik bik bik" sohbetlerini geçelimki en kral komünistler bile ideolojilerinin bir ütopya olduklarını biliyorlar. sosyalizmin gereksizliğine antitez göstermek için de isveç sosyalizmi örneğini vermeden önce isveç sosyalizmininde nasıl başarıya ulaştığını, bizim gibi ülkelerde nasıl başarısız olacağını iyice bir araştıralım.

    edit: bilemiyorum belkide bu ideolojiye büyük bir aşk ile bağlanan kişiler iddia ettikleri gibi ideolojilerini gerçek anlamda uygularlarda barış dolu sevgi dolu güzel bir dünyada yaşarız. peki bu aşk nasıl birşeydir? o bambaşka birşey teoride ve sözlükte sanal alemde anlatamam. isteyen kişiye sadece gerçek hayatta ve pratikte anlatabilirim *
    4 ...
  2. 2.
  3. bir yumurtayı ele alalım, bu yumurtanın hep tarafını kapitalizm marka diş macunuyla fırçalayalım.

    uzun testler sonunda bir gariplik çıkacaktır ortaya, bilim adamları da bulamıyorlar nedenini.

    sorun şu ki yumurtanın çok az belli bir kısmı çürümezken, geriye kalan büyük kısım ise çürümektedir.

    yani örneğin yumurta da amerika, ingiltere, fransa vb belli gelişmiş ülkeler çürümezken geriye kalan gelişmemiş kapitalist ülkeler çürümekten kurtulamıyor.

    örneğin bu kapitalist ülkelerde gelir dağılımın %95 ine nüfusun sadece %5 i sahip oluyor, geriye kalanlar ise çürük bölgenin çürük insanları oluyor.

    eğitim,sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamıyor.

    sonra anlaşılıyor ki, yumurtada sadece belli ülkelerin ve insanların yeşermesi diğer çürük bölge ve insanlarını kullanmaları yada sömürmelerinden kaynaklanıyormuş.
    4 ...
  4. 3.
  5. liberalizm denince akıllarına fethullah gülen gibi adamların ismi gelen kişilerin ciddiye almaması gereken konudur. bir konuyu ciddiye almadan önce o konuyla ilgilenmek gerekir. daha sonrada o konuyla ilgili bilgiye sahip olmak gerekir. konuyu şu sıralar ülkede söz sahibi olan dinci, muhafazakar kesime getirmek, bir thomas hobbes , david ricardo , adam smith okumadan aha fethullahın çizgisi bu demek cahillikten başka birşey değildir.
    0 ...
  6. 4.
  7. bir yumurtayı alalım. birde sucuk olursa süper olur. *
    sosyalizm bugüne kadar hiçbir zaman gerçek anlamıyla suret bulmamıştır.
    burdan iki sonuç çıkarılabilr.
    1) sosyalizm pratiğe dökülemeyecek bir doktrindir.
    2) sosyalizmi deneyen ülkeler bunu başaramamıştır.

    sonuç her ne olursa olsun "sosyalizme gereksiz" pekte mantıklı değidlir. prtaiğini görmek gerekir. mümkün olmadığını bende biliyorum ama mantıklı olan budur.

    not: yumurta üzerinde sosyalizmi anlatan arkadaşımı kutluyorum. ciddiyim.
    acaba aşkı nasıl anlatıyor Diye meraK EDiYORUM. *
    2 ...
  8. 5.
  9. Bugun demokrasi ve insan haklari basliklari altinda inceledigimiz hemen hemen ne varsa avrupada 1830 ve 1848 ihtilalleri (ihtilal ismini veren ben degilim, literaturde boyle gecer) sayesinde dusun dunyamiza yerlestiginden sosyalizmin gereksizligi basindan beri yanlis ve gecersiz (bkz: null et void ab initio) onermedir. 1830 ve 1848 ihtilallerinin sebebi vahsi kapitalizmdi, sosyalizm bu ortamda hak ve adalet kavramlari uzerinden varoldu ve verilen mucadeleler sayesinde bugun fasistlerin islerine geldigi zaman arkasina sigindiklari dusunce, ifade, inanc ve orgutlenme ozgurlukleri hayat buldu. sosyalizmin dunyaya kattiklari elbette bununla sinirli kalmayacak. sosyalist dusunce rekabet icinde bulundugu kapitalizmi adil ve esitlikci bir duzen haline getirene kadar varligina ve mucadelesine devam edecek ve dunya dusun ve siyasi hayatina katkida bulunmaya devam edecektir.

    Ne dedigimin daha iyi anlasilabilmesi icin, sosyalizmin gereksiz oldugunu iddia edebilen zihniyetlere az biraz diyalektik kavramini incelemelerini salik veririm.
    1 ...
  10. 6.
  11. gereksizliğin kendisinin göreceliliği, konunun yanlış bir noktadan ele alındığının ilk altı çizilmesi gereken noktadır.
    toplumsallığın kendisinin bir kurgusallık olduğunu defalarca yineleme ihtiyacı hissediyorum ve bunu yapıyorum. çünkü konuları kendi mihvallerinden çıkaran arkadaşların bunu kavramak istemediklerini görüyorum.
    burada sosyalizmin gerekliliğini anlatma ihtiyacıda hissetmiyorum. ama yumurta örneği güzel bir örnek arkadaşlar. çevirelim, dünyayı yumurta kabul edelim. bizim falan filan macunla fırçalamamıza gerek yok. o övdüğünüz sistem afrika kıtasını yüzyıllarca fırçaladı ve artık geldiğimiz noktada afrika fotoğrafı insanlığın yüzkarası olarak ortaya çıkmaktadır. sizler eğer hala bu fotoğrafın sahiplerinin ve de bu toplumsal kurgunun sahiplerinin doğru olduğunu söylüyorsanız sizlerin insanlığın sosyalizm denemelerini anlama kapasitenizden şüphe ederim. bugün fırçalar ağırlıklı olarak ortadoğu ve civarında sistem tarafından hızla çalıştırılmakta ve dünya yeni toplumsal kurgularla karşı karşıya, bunların dışında sistemin yine dolaylı çalışan fırçaları varki bu bir küresel yokolma tehditi içermektedir. kuzeyde eriyen buzulların etkisini çok değil 30 yıl içinde hissedeceksiniz. o övgüyle bahsettiğniz sistemin yarattığı doğal şiddeti görebilmeniz uzak değildir.
    sosyalizm denemeleri insanlık tarihinin geçmişinde farklı isimlerle sahne almıştır. bu sahneler karşısında da sizler bu denemelerden yana değil egemenlikten yana duruyosunuz. fakat unutmayın ki, bu denemeler olmasaydı sizler bugün bu şekilde dahi konuşma şansına sahip olamayacaktınız. sizin gereksizlik tespitiniz insanlık tarihinin bedellerini ödeyerek yükselltiği insanlığın insan olarak varolma tarihidir. sosyalizm kusursuzluk içermez. elbetteki yanılgıları olacaktır, olmuştur. bazan doğru tahlil fakat yanlış önerme gerçekleşebilir, sosyalizmin bu konuda önerme yanlışlıkları olmuştur. ve bu önermeler üzerine bina edilen sosyalizm denemeleri yıkılmıştır. fakat bu bir gereksizliği değil yeni denemeleri içeren bir durumdur.
    siz ölçü olarak, doğu avrupadan batı avrupa ya göçleri alırsanız rotanız şaşar. o göçlerde bile doğu avrupa artılar içermektedir. fakat asıl, yok olan dünyanın 1. dünya ya göçünü atlamak sizin teferruatla uğraştığınızı, hatta bir yerlerden uzlaşma içerisinde olduğunuzu gösterir. batının görkemli modern cennetinde yok olan dünyanın cehenneminden göçleri göstermek için sadece akşam haberlerine bakmanız yeter. okyanuslarda her gün binlerce "mülteci" hayatlarını yitirmektedir. gereksizlik öylemi, sizin gereksizlik ve ütopya betimlemeleriniz insanlığın kurtuluş denemeleridir. eksik ve yanlışlarına rağmen.
    gereksizlik, insanlık sürecinde insanı ve onun yaratacağı insani denemeleri dezenforme etmenin kendisinde yatmaktadır. hatta bu yaklaşım, gereksizliğinde ötesinde başka tarif ve nitelemeleride içerir.
    1 ...
  12. 7.
  13. sürü zihniyetli canlıların duyduğu gereksizlik.
    1 ...
  14. 8.
  15. Kulu kula köle etmeyen bi sistem ne kadar gereksiz olabilir. Zira buna fazlasıyla ihtiyacımız var.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük