Sosyalizme giriş niteliğinde 80-90 sayfa ince bir Leo huberman kitabıdır.
Kitap önce kapitalizmin eksiklerini, yanlışlarını ve çürüklerini tahlil ederek kapitalizm hakkında bilgi verir ve ardından Sosyalizmin Temelini basit bir dille anlatır.
Eski basım pembe kitapta çok akıcı ve sade bir dil ile işlenmişti. Daha sonra basıldı mı ya da çeviride düzenlemeler yapıldı mı bilmiyorum.
Sosyalizme karşı olan ya da öğrenmek isteyenlerin tarafsızca okuyabileceği bir kitap.
Bunu okuyup sosyalizmi öğrendim diyen adam çöptür.
Ardından Bi ölçek komünist manifesto çaktın mı senden Marksisti yok(!)
15 yaşındaki çocuğa dahi sosyalizmin temellerini oturtabilecek kadar sade dille anlatılmış kitaptır. şayet bu türe merakı olan varsa kesinlikle başlangıç kitabı olarak alıp okumalıdır. benim başlangıç için tavsiyem bu okunduktan sonra da felsefenin temel ilkeleri ve komünist manifesto gelmelidir.
Bütün düşünüp tarif edemediğim yani kelimelere dökemediğim olayları bana kelimelerle akıcı ve sıkılmadan aktaran bir kitaptır. kesinlikle tavsiye ediyorum . yaklaşık seksen sayfa civarında , iki günde rahat biçimde okudum.
namaz kılan mühafazakar ve necip fazıl'ın konferanslarına katılan abdullah öcalan'ın okuduğu ve etkilendiği ilk sosyalist eserdir. yani insanın nasıl yoldan çıkarılabileceğini kapitalizmin vahşetine ve çarpık düzenine karşı sosyalizmin umut tacirliğini yaparak kimbilir kimlerin aklını çelmiş, sayısız kişinin dolaylı katilidir.
Yanlış. ilk kitap "felsefenin başlangıç ilkeleri" dir. Okuyarak çatlamak istiyorsan "Efrut- gotha proğramının eleştirisi, ardından eleştirisine katkı ve son olarak da, eleştirel, eleştirinin eleştirisini okuyarak, ruhunu teslim edebilirsin. Bunları okuyup hala ölmemiş olanlara, 1.doğu halkları bakü kurultayı ısrarla tavsiye edilir. Solculuk yapmaya zamanın kalmadan hoop yıldızlara.
leo huberman'ın sosyalizmi ve kapitalizmi açık anlaşılır belkide anlatılabilecek en sade şekilde anlattığı kitaptır. yeni başlayanlar için çok uygundur.
sovyetik leo huberman ın kitabı. 70 lerde basılmış oriinal nüshalarında soğuk savaşı abd nin kaybedeceğini sovyetlerin galib geleceğini öngörmekte. leo huerman,troçkistler ve herbert marcuse çizgisi hariç hemen hemen tüm sosyalistler gibi yanılmış ve idoelocyası zamanın gerçekleri karşısında adeta yamulmuştur.
--spoiler--
"20 yaşlarında ya vardım, ya yoktum. Çok pasif bir durumdaydım. Ankara'nın da verdiği çelişkiler içinde biraz da muhafazakar bir yapıdaydım... Necip Fazıl Kısakürek'in konferanslarına gider, bayağı da etkilenirdim. Daha çok burjuva felsefesi ile ilgileniyor, bu tip yazar ve kitaplarını okuyordum. Bir yandan da Maltepe Camii'nde namaz kılardım. Din ile felsefenin yer değiştirmeye başladığı bir dönemdi... 1969'da meslek okulunu bitirdim ve hemen ardından Diyarbakır'da kadastro memurluğu yaptım. işte her şeyin dönüm noktası 1970 tarihidir. O sıralarda elime Sosyalizmin Alfabesi diye bir kitap geçti. Kitabı okuduktan sonra her şey değişti..." (Apo ve PKK, Mehmet Ali Birand, sayfa, 79, 80).
--spoiler--
bir başlangıç kitabı olması açısından oldukça başarılı bir kitaptır. sadece bir genel durum verme amacında olması ve hacmi göz önüne alınırsa, eleştirenlerin bir kısmının çok fazla şey beklediğini düşünmekteyim. gözlemlerime göre bu kitabı okuyan hiç kimse "ben sosyalizmin alfabesini okudum, artık bir şey okumam sosyalizm hakkında. sorgulamam da. iş bitmiştir" dememektedir. dolayısıyla hatalı kısımlar barındırabilse bile önemli değildir, zira sosyalizmi öğrenme niyetinde olanlar bu kitabı okuduktan sonra okumalarını dallandırıp kendilerince bir noktaya varmaktadır.
"... Bu küçük kitap, yalnızca sosyalizme bir giriş, sosyalizmin ana çizgilerini belirten bir taslaktır. Bu konudaki yazın çok geniştir, konuya ilgi duyan okur, bu alfabe ile yetinmemeli, konuyu layık olduğu derinlik ve genişlikle ele alan başka birçok yanıta el atmalıdır..."