Maaşlı olarak işveren için çalışınca sömürülüyorsak kapitalist sistem içinde, Devlet için çalışıp mülkiyet hakkı olmayınca kral mı olacağız sosyalist sistem içinde?
Tanım:
Sosyalizm, devlet eliyle soygunculuk yapmak üzerine kurulu bir düzen.
uretim araclarinda (makine, ekili dikili alan vs.) ozel mulkiyeti (kisiye aitligi) kaldirmayi amac edinen ideoloji. felsefesi diyalektik materyalizm olsa da bu marks-engels merkezli sosyalizm icin gecerlidir. bir insan gayet musluman ve sosyalist olabilir. yakisir da. cok da guzel olur. uyumludur, tutarlidir.
bu ideolojiye gore fakirligin sebebi ozel mulkiyet ve mulkiyet sahibinin, arti deger diye adlandirilan isci emeginden elde ettigi kari cebine atmasidir.
birkac giris kitabi onermek isterim, konuya ilgi duyan arkadaslar icin.
sosyalizmin alfabesi - leo hubermann
ekonomi politik - p. nikitin
kapitalist toplum - kolektif (zuburtski, mitropolski, kerov)
felsefenin temel ilkeleri - g. politzer
bu ülkeye yaramayacak olan sistemdir, çünkü deveye diken diye başlayan o malum cümle gelir akla ki cidden yaranıyor insanlara o diken öyle ki bu insanların yapabildikleri tek şey var "buna da şükür" demek.
Aklı, vicdanı olan herkesin istediği sistem. Karşı olan ya insan sömüren bir haşerat ya da din çukurunda kaybolmuş, düşünme ve sorgulamadan uzak tiplerdir.
Şaçmalamayın ya her şeyin herkesin birbirinden farklı olduğu güçlü olanın güçsüz olanı eszdiğü dünyada salt eşitlik mümkün olabilir mi? Vakti zamanında sovesyletler gibi ülkeler uyguladı. Halk sefalet çekerken yöneticiler paralarla oynuyordu üstüne üstlük beraberinde getirdiği dikta rejimi de cabası millet şu zamanda uygulanan zengini daha zengin eden vahşi kapitalizme kızıp bu yana geçiyor. Tamam vahşi kapitalizm doğru bir sistem değil. Bu herkesin kabulu. Fakat sosyalizmde bir o kadar bokfan bir sistem.
bolivyaya tam olarak sosyalist diyemeyiz. sosyalizmde üretim araçları tamamen devlete geçer. bolivyada böyle mi ? tüm üretim devlet tarafından mı yapılıyor ?
ayrıca ihracat-ithalat olan yerde sosyalizmden bahsetmek mümkün mü ? bolivya bana daha çok " devlet kapitalizmini" uyguluyor gibi gelmekte.
venezuelaya ambargolar durduk yere gelmedi. ki şurda yeni yeni ambargo geldi o da. ham petrolü en çok sattığı ülke abd mesela venezuela'nın.
chavez özel sektörün tepesine çöktüğü için uluslararası alanda venezuela zor durumda kaldı. büyük enerji şirketlerinin yatırımlarının üstüne çökünce elbette bunun bedeli olacak. abd yi savunduğum anlamına gelmesin. amerika da son derece kalleş bir ülke.
tito döneminde ise pazar sosyalizmi uygulandı. buradaki sistem daha çok serbest piyasaya benziyordu ama üretim araçları işçilere aitti. klasik sosyalizmden farklı bu.
yoksulları korumak için iyi bir sistem ancak insanları hırslandıracak ve daha çok çalıştıracak bir sebep sunamıyor. insanların daha çalışkan olması açısından kapitalizm daha iyi. paranın en zenginlerde toplanmasının çözümü ise ünlü ekonomist thomas piketty'nin dediği gibi varlık vergisi uygulanması. halkın en zengin kısmının servetinin halkın en fakir kesiminden onlarca, yuzlerce veya binlerce kat fazla olması engellendiğinde kapitalizmde de mutlu bir şekilde yaşanabilir.
adı geçen ideolojinin hüküm sürdüğü ülkeler de demokratik toplumlardaki çok partili hayata izin verilmez. sosyalist ülkelerde sistemi kontrol eden komünist partiler aynı zamanda devletle bütünleştirmiştir.sosyalist rejimlerde toplumsal farklılaşmaya da izin verilmez.diğer ideolojiler fikir ve telakkiler hak getire yani.
bu ideolojide tüm toplumun sosyalist ideolojiye göre değiştirilip dönüştürülmesi öngörülmüştür.bu da doğal olarak komünist parti eliyle olmuştur. sosyalist rejimlerde sistemin meşrutiyeti hukukun üstünlüğüne veya insan haklarına değil, sosyalist ideolojiye dayanmıştır.
yine bu ideolojide sosyalist ideolojiye uygun olmayan yasalara ve politikalara izin verilmemiştir. sosyalist rejimlerde mülkiyet ve üretim devlete geçmiştir. devlet, tüm üretim süreçlerine karar veren bir mekanizmadır. bu da sosyalist ülkelerde ekonominin verimsiz hale gelmesine yol açan önemli nedenlerden birini oluşturmuştur.sosyalist rejimlerin demokratik kapitalist ülkelere göre geri kalışının ve yıkılışının temel nedenlerinden biri bu rejimlerin ekonomik açıdan verimsiz olmaları olmuştur.
bununla birlikte, özgürlüklerin kısıtlanması insan haklarının ihlal edilmesi gibi hususlar doğu avrupa ve rusya’daki sosyalist rejimlerin 1989 yılından itibaren yıkılmasına yol açmıştır.o yüzden rica ediyorum burada gelip sosyalizm güzellemesi yapıp küba ve kuzey kore örnekleri arasında sıkışıp kalmayın üzülüyorum.