sosyalizm de devlet, para, otorite... vardır. komunizm de ise devlet kavramı yoktur. komunizm; bütün dünya ülkeleri sosyalizme geçtiği zaman atılacak sonraki bir adımdır.
iki sistem de insanı melaike zanneder, oysa insan hırsının esiri ve en vahşi mahluktur. Başarısız olması doğaldır. Sanırım cennette sosyalizm ya da komünizm var. Her şey bedava. Öyle değil mi?
Hala üniversitelerde sosyalist ve komünistler gençler var. Saygı duyuyorum adamlara ama bir müslümanın kuranı kerimi savunmadığı kadar bunlar komünizmi savunuyorlar.
Yav atatürk gibi bir deha 19 yüzyılın sonlarında dünya iki kutuba ayrılıyordu sosyalist komünist hareketleri ve ulusal egemenliğe dayanan kapitalist sistemler. Atatürk komünizmin çok yaşamayacağını gördüğü için komünizme hiç mantıklı gözle bakmadı.
sosyalizmin ne kadar mantıksız olduğunu görmek için sovyetler döneminde çorap parası için türkiyeye kaçan rus kızlarını araştırmanız yeterli. o rus kızlarının ne işlerde çalıştırıldığını da söylememe gerek yok sanırsam.
dünyanın en önemli iki olgusu arasındaki farkı fark etmektir. yalan da olsa dolan da olsa bir şeyler yazılmıştır bu konu hakkında, sonuna kadar okumak gerekir.
Bu iki kavram da çeşitli açılardan çeşitli anlamlar ifade ediyor olmakla beraber, burada kastedilen, insan toplumunun gelişmesindeki basamaklar olarak bunların ne anlama geldiği ve bu açıdan aralarındaki farkın ne olduğudur. Marksizme göre kapitalizmin yıkılmasıyla birlikte bir geçiş dönemi başlar ve bu dönemin bitimiyle komünist topluma ulaşılır ki, bu toplum da kendi gelişimi bakımından iki temel evreye ayrılır. Marx bu evreleri komünizmin alt ve üst evreleri olarak adlandırır. işte komünizmin alt evresine aynı zamanda sosyalizm denir. Bu alt evreye sosyalizm denmesi dolayısıyla, üst evreyi anlatmak için de yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Böylece komünizm kavramı hem komünist toplumun alt ve üst evresiyle birlikte tamamını anlatmak için, hem de bu toplumun yalnızca üst evresini anlatmak üzere iki ayrı kapsamda kullanılagelmiştir.
Sınıfsız toplumun bu iki aşaması arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz. Sınıfsız toplumun ilk evresine, sosyalizme varıldığında insanoğlunun binlerce yıllık sınıflı toplum döneminin miras bırakmış olduğu tüm sorunlar henüz tamamen çözülmüş durumda olamaz. Bunlar arasında yalnızca en temel nitelikte olanları, yani sınıflar ve devlet ortadan kaldırılmış durumdadır. insanoğlunun genel gelişimi sınıfsız topluma varıldığında da devam edecektir. Temelde üretici güçlerin daha yüksek bir atılımı ve buna eşlik eden bir kültürel dönüşüm sayesinde sınıfsız toplumun daha yüksek aşaması olan komünizme ilerlenecektir. Bu aşamada üretici güçler o denli gelişmiş olacaktır ki, bunun doğuracağı muazzam bolluk sayesinde çalışma bir zorunluluk olmaktan çıkarak artık sadece bir zevk halini alacaktır. insanlar büyük oranda zamanlarını ve enerjilerini, kendilerini ve nesillerini özgürce geliştirmeye ve daha yüksek arayışlara adayacaklardır. işte ancak bu aşamada, insanların toplumdan aldığının ona verdiğiyle orantılı olması ilkesi son bulacak, insanlar topluma verdiği emekten bağımsız olarak tüm ihtiyaçlarını ondan alabilecektir. Böylece, herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre hedefi yaşama geçirilmiş olacaktır. Komünist toplumun ilk aşaması sosyalizmde ise üretici güçlerin bolluk düzeyi henüz bunu mümkün kılamadığı için bölüşüm ancak herkese çalışmasına göre ilkesi temelinde yapılabilir. Bir başka deyişle sosyalizmde orantılılık ilkesi henüz hüküm sürer. Sosyalizmde, çalışabilir durumdaki herkes çalışmak zorunda olacak ve herkes toplumdan çalışmasıyla orantılı olarak alacaktır. Şüphesiz buradaki çalışma, kapitalizmdekinden sonsuz ölçüde farklı bir nitelik taşır. Hem sömürücüler ve hem de onlarla birlikte onların pahalı devleti, bürokrasisi, kapitalizmdeki muazzam israf artık olmadığı için, üretim planlı ve tamamen insanların gerçek ihtiyaçlarına dönük olarak yapıldığı için, sosyalizm üretici güçleri çok daha yüksek düzeyde geliştirir. Böylece sosyalizmde hem ortalama zorunlu çalışma süresi muazzam ölçüde azalır hem de çalışanlara düşen ortalama refah muazzam ölçüde artar.
--spoiler--
sonu her -izm ile biten kavram gibi ikisi de asla etkilediği insanların tamamına fayda sağlayamayan kavramlardır. mutlaka kazananlar olduğu gibi kaybedenler de olacaktır ki sistemin iyiliği yada kötülüğü bizim ne tarafta olduğumuza bağlıdır.