sosyalizm ve fasizm arasindaki farklar

entry11 galeri0
    11.
  1. fark aramaya gerek yoktur zira uygulamasında organik bağlar vardır, ideolojileri uygulamadan bağımsız ütopyalar şeklinde düşünmenin saçmalığına ise hiç girmek istemiyorum bile. bu başlık altında neyin ne olduğu belirtilmiş zaten ama gerekli cevaplar boylu boyunca verilmişti zamanında, yine de hatırlatalım:
    (#1238990)
    (#1237656)
    0 ...
  2. 10.
  3. totaliter rejimler ayni tezegin suyudur. ha sosyalizm ha fasizm, ha kuzey kore ha franco ispanyasi fark yok.

    (bkz: farki fiyati)
    2 ...
  4. 9.
  5. genellikle ne sosyalizmin, ne de faşizmin ne olduğunu bilen; sosyalizmin bireyi kutsadığı gibi nerden kaynaklandığı belli olmayan bir sanıya kapılmış yazarın aradığı farklardır. büyük ihtimalle de özenti solcu toy gençlik tarafından sıklıkla düşülen, liberalizmi faşizm sanma hatasına düşülüyordur.
    1 ...
  6. 8.
  7. biri sosyalist diğeri de faşist barındırır.*
    0 ...
  8. 7.
  9. kimi burjuva ideologları, ideolojileri insanların davranışlarına göre yargılar. sıkça yapılan bu hata ideolojileri nesnel gerçeklerden ayırıp, soyut dünyaya hapsetmektedir. fakat gerçek böyle değildir. ideolojileri belirleyen sınıflardır. hangi sınıfın ideolojisiyse ona göre isimlendirilir. yani ideolojiler maddi koşullarından bağımsız değildir. o halde gelelim faşizmi sosyalizmle eş tutanlara.

    sosyalizm ile faşizm arasında benzerlikler bulanlar yanlışın batağına saplanıyorlar. nesnel gerçekleri göz ardı ederek konuşuyorlar. bu burjuva ideologları neyin ne olduğunu karıştırıyorlar sanırım. öncelikle faşizm finans kapitalin en gerici yönetim biçimidir. öyledir ki; halk kitleleri üstünde açık terör uygular. yalnız bu terör bizim her gün gördüğümüz cinsten bir terör değildir. sınıf mücadelelerini yok sayan ve sadece büyük burjuvazinin çıkarlarını koruyan, emeğin sömürüsünü arttıran bir terör. sosyalizm ise bir halk diktatörlüğüdür. evet yanlış duymadınız; fakat burjuva ideologlarının korktuğu bu şey çoğunluğun azınlığa olan diktatörlüktür. üretim araçları üzerindeki mülkiyeti yok eden bu geçiş aşamasına proleterya diktatörlüğü denir. faşizm de üretim araçları üzerindeki özel mülkiyet devam ederken, sosyalizm de bu yoktur. dolayısıyla iki ideoloji birbirinin tam zıttı olmaktadır. ekonomik temelleri yok sayanlar ise bu gerçeği atlayarak büyük yanlışlara düşmektedirler.

    nasyonal sosyalizm ise faşizmin gerçeğidir. üretim araçları üzerinde burjuvazinin hakimiyeti devam etmektedir. halk kitleleri üzerindeki emek sömürüsü ise tavana vurmuştur. nasyonal sosyalizmin ilk teorisyenleri 2.william(sanırım alman kralını ismi buydu yamuluyorsam düzeltin) döneminde ortaya çıkmıştır. fakat gerçek anlamda uygulamaya konulamamıştır. zaten bu dönemde sdp içinde beliren gruplar sınıf mücadelesini redderek sosyalizmi sadece bri diktatörlük olarak görmekteydi. fkaat bu dönemde etkin bir teori değildi, bilmeyenlere duyrulur! nasyonal sosyalizm hitler ile iktidara geldiğinde açık bir faşizm uygulamaya başlamıştı. komünizmi gerçek tehtid sayan bu anlayışın burjuvazinin desteğiyle iktidara gelmesine hiçbir burjuva ideologu cevap veremez. veremez çünkü işlerine gelmez.

    stalin'e gelicek olursak; stalin dünyadaki ilk komünist devletin başına geçen biriydi. bu yüzden bir takım yanlışlar yapabilir- ki hiçbir sosyalist finlandiya'nın işgalini anlayamamıştır ve anlayamayacaktırda. fakat 1939 yılında yapılan sovyet-alman antlaşması sanıldığı gibi sovyetlerin polonya ve çevresini işgal etmesiyle alakalı değildir sosyalizmin kalesi görevinde olan sscb'nin korunması için atılan bir adımdır ve dünya barışını isteyen bir antlaşmadır. fakat stalin'in yanıldığı nokta savaş zaten çekosvlakya'nın işgali ile başlamıştı. YANi 2. dünya savaşına sovyetlerin değil, ingiltere ve fransa'nın vurdumduymazlığı başlatmıştır. fakat nice canlar veren sovyetler birliği dünyayı faşizm belasından kurtarmıştır. tabi günümüzde bunu a.b.d'nin yaptığı sanılmaktadır fakat faşizmi yok edenler gene sovyetler olmuştur. işte tüm bu gerçekleri bilmeyenler daha çok çıkmaza girerek tarihin demogojisini yapıyorlar.sevgili sözlükçülere duyrulur!
    2 ...
  10. 6.
  11. aslında sosyalizm olan yerde faşsizm de vardır..Sosyalistlerin tüm aşırı antifaşist (!) söylemlerine rağmen biribirine benzer yöntemler kullanmayı ihmal etmeyen iki ideoloji.
    Alternatifilik veya rakip olma durumu değil bir aynılık söz konusudr..
    Aslında bir çok kişi 1939 da SSCB ile Almanya arasında imzalanan ittifaktan habersizdir..Stalin asla Almanya ya ve Hitlere bu saldırmazlık paktının kendisine verdiği güvenle saldırmak istememiştir..
    Ta ki Hitler 1942 se saldırıya geçinceye kadar..HAtta bırakın SSCB veya stalin bu dünya barışını tehdit eden faşist devlete bir tepki vermeyi başta polonya olmak üzere hitlerin almanyanın işgal ettiği yerleri yağmalamıştır ..Hatta bu konuda Garip talebleri vardır hem de komik ama savaşmadan istemiştir bunları..
    Neyse işte faşizme karşı savaşan yılmaz antifaşist savaşçılar olan ve meşrulukarını faşizme karşı savaş söylemlerine arayan sosyalistler budur..böyle bir tarihe sahiptir.
    ....
    1 ...
  12. 5.
  13. sosyalizm kavramının bugünlerde kimlerin ellerine kaldığına dikkatlice bakılırsa aslında kimin faşist kimin sosyalist olduğuna karar vermenin de epey zorlaştığı görülür. lakin faşizm başlı başına büyük bir sorun olmakla beraber sosyalizm adına hareket ettiklerini söyleyenlerin de kendi ideolojik görüşlerine ters düşen her bireyi potansiyel tehdit unsuru gören, onları etiketleyen tutumları faşizmin sağ-sol ayrımı yapmadan kendi ideolojik dogmalarını kutsayıp diğer siyasi görüşleri yok sayan her türlü ideolojik fikir için* kullanılabileceğini gösterir ki bu da faşizmin tanımının iyi yapılmasını gerektirir. lakin sosyalizm de faşizmin alternatifi değildir..

    bireyi ideolojisi değil o ideolojiyi savunurken karşı görüş için takındığı tavır ve davranışlar faşist yapar.. örneklerine bolca şahit olduğumuz gibi kendini anti-faşist olarak tanımlayan birçok sosyalistin de, kendi siyasi görüşü dışındaki fikirlere karşı olan saldırganlığı ve tahammülsüzlüğüyle değme faşistlere taş çıkaracak bir yeteneğe sahip olduğu gerçeğini de inkar etmemek gerekir..
    3 ...
  14. 4.
  15. bilmeyenlere duyurulur.nasyonel sosyalizm hitler'den çok önce ilk teorisyeni 1898'de maurice barres'dir.faşizm'de anti-sosyalizm anlamı taşımaz.bir insan hem kel hem fodul olabilecegi gibi sosyalist düşünceye inanan faşişt de olabilir.s.s.c.b ve çin halk cumhuriyeti sosyalist aynı zamanda faşişt devletlere örnektir.stalin de faşişt bir diktatördür.
    1 ...
  16. 3.
  17. Aynı yöntemleri kullanan farklı ideolojiler..
    Her ikisinde de bireye devlet karşısnda bir söz hakkı tanınmamıştır.Yüceltilen devlet veya sistem ya da ütopyadır..
    Her ikiside ütopik veya aşırı rasyoneldir..
    VE her ikisi de dünyada akılalmaz katliamalara imza atmış..Nazi subayları da zaten işkence yöntemlerini sovyet rusyadan aldıklarını bir çok biyografilerinde tazmışlardır..
    insanlar için tehlikeli iki sistem.
    0 ...
  18. 2.
  19. bilmeyenlere duyrulur, nasyonal sosyalizm faşizmin almanyadaki ismidir. isminde sosyalizm isminin geçmesinin nedeni; zamanın faşistleri almanaya'da yükselen sosyalist hareketi engellemek için böyle güdümlü bir parti yaratmışlardı. ideolojilerinin ismini de nasyonal sosyalizm koymuşlardı. tek bir amaçları vardı halk kitlelerini kandırmak. yani bu nedenle faşizm ile sosyalizm asla birleşmemiştir. ha arada "ya stalin?" diye soranlar olacak. o başka bir günün konusu ama o bile faşizm değildir. her neyse konu fazla dağıldı, yani sözlükçüler bilgi içerikli entry girmek için önce bilmek gerekirmiş.
    4 ...
  20. 1.
  21. sosyalizm ve faşizm'i birbirinin zıttı iki ideoloji kabul edip değerlendirme yapmak, bu kavramların teorik olarak çok iyi anlaşılmadığının ve sloganist yaklaşımların kavramların doğru anlaşılmasının önünde engel olduğunu ortaya çıkarıyor.

    (bkz: bilen ile bilmeyen arasındaki farklar)

    ha bi de unutmadan (bkz: nasyonel sosyalizm)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük