selçuk üniversitesi iletişim fakültesi'nde adını anmayacağım bir öğretim görevlisinin öğrencilere dayattığı şey. öncelikle nasıl dayatmıştır şöyle; siyasi düşünceler dersinin final sınavı çoktan seçmeli, doğru-yanlış ve boşluk doldurma stili yapılır. yamulmuyorsam 32. soru da sosyalizm ve anarşizm nihai hedefi göz önüne alındığında ütopyadır, d/y. cevap hocanın ders notlarına göre doğru şıkkı olacak ancak geçmişteki sosyalist cumhuriyetlere bakıp ulan ütopyayı mı bilmiyoruz acaba diye de düşünmeden edemiyoruz.
dipnot: bahsi geçen hoca ders notlarında sosyalizmi şöyle tanımlamış, daha doğrusu bize lazım kısmını yazayım, sosyalizmde amaçlanan hedef halkın eşit olmasıdır ve bu gerçekleşirse son hedef "madem hepimiz eşitiz o zaman yönetilmeye ihtiyacımız yok" diyerek hükümeti devirmek, parlamentoyu feshetmek bla bla yani kısacası bu kısmı ütopya ama sorumuza dönersek eğer hoca haklı mı?
yanlış bir tespittir. ütopya: gerçekleşmesi imkansız istek, hayal ya da tasarılara denir. sosyalizmin ise reelliği ve yaşanmışlığı vardır.
(bkz: sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği)
edit: ülke ismi düzeltilmiştir, adını bildiğim ülkeyi savunurum ben, şeyi başkası savunsun sovyetler şey değildir; geçmişte varolmuş bir ülkedir.
edit2: (bkz: ülke)
(bkz: türkiye cumhuriyeti)
**"Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Kullanımı Thomas More' un 1516' da yazdığı De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia veya kısaca Utopia isimli kitabıyla yaygınlaşmıştır.
Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Ütopyalar üzerine görüşler iki biçimde ortaya çıkmıştır. Bir kısmı özendirici, istenen nitelikte, diğer bir kısmı ise korkutucu, ürkütücü ütopyalardır."
yani terimin konuyla ilgisi yoktur.