matah birşeydir. geçtiğimiz yüzyıldaki reel sosyalizmin uygulama hatalarından farklı olarak insanlara fırsat eşitliği sağlar. böylece eşit imkanlar sağlanmış bireyler arasında daha adil bir hayat mücadelesine girişilir. ve bilindiginin aksine (komunizmle karıştırılarak) bireysel mülkiyete olanak sağlar. sadece bireysel mülkiyet üzerinden üretim araçları edinip emek ortaya koymaksızın servet kazancına karşı çıkar. ama sahip olduğunuz mülkiyeti elinizden almaz. mülkiyetin kaybolduğu düzen komünizmdir ve insanlığın bir üst noktasıdır. insanlığın halen sosyalizmin bilinç düzeyine bile ulaşamadığı düşünülürse komünizm için ne yazık çok çok çok uzun süreler var olduğunu düşünebiliriz.
komünizm kendi icinde iki bölüme ayrılır.
ilki sosyalizm ikincisi komünizmdir. ikinci evrede tam anlamıyla komünizm gerceklesmis olur. sosyalizm komünist olmayan toplumlarda da var olabilecek devrimci teorinin altyapısını olusturur.
ayrıca bu dönüsüm mantıklı sekilde sündürülürse komünizm anarsizme evrilir ki o zaman yönetim sistemi idealizasyonu hayal değil gercek olur.
insanoglunun belli bir kapasiteyi astıktan,kapitalizmin kesin çöküşünden sonra gelecek sistem sonraki evresi komünizm....
tabi bunların gercekleşmesi cok uzun seneler, asırlar alacak malesef.
Aşırıcı bir kutup olması sebebiyle insanlığın en az kapitalizm kadar itici bulduğu,yadırgadığı ve kapitalizmle çatışma ortamı yaratarak dünyada kaos yaratan bir ideoloji.
sosyalizmdeki arti deger * halka yol su elektrik kopru baraj gibi yatirimlar ile geri donmektedir , donmek zorundadir.Devlet arti deger elde edemeyecektir.Bundan dolayi o donemden 50 yil sonra yine ayni fabrikalar devam edecektir. yeni fabrika acilmayacaktir.Fabrikalar hurda olacaktir ve O cok sevdikleri devrim yapacak denilen proleterya yani isci sinifi issiz kalacaktir.Fakat kapitalizmde sakip sabanci fabrika acar.Arti deger elde eder ve yol su elektrik yapmak zorunda degildir.Dolayisi ile 1 fabrika daha acar.Boylelikle isci sinifida is bulmus olur.
kapitalizme bir tepki olarak dogmustur.19.yy da ortaya cıkan sosyalizm ilk zamanlarda fabrikasyon uretımın yaygınlasması karsısında ıs olanaklarını yıtıren zanaatkarların bayraktarlıgını yapmıs;ancak bir sure sonra buyuyen sanayıye baglı olarak sayıları cogalan ıscı sınıfının ıdeolojısı olmustur.
sosyalizmin ogeleri:
-topluluk
-kardeslık
-sosyal esitlilik
-ihtiyac
-sosyal sınıf
-ortak mülkiyet(kaynak.siyaset(mumtaz er turkone))
Sosyalizm, burjuva kapitalist sistemin komünist partisinin burjuva kapitalist sistemin devrimle alaşağı edilerek, toplumun büsbütün sosyalist bir çizgide yeniden kurulması demektir.
eşitlik adalet ve özgürlük üçlemesine dayanır...
ütyopyamıdır bilinmez ama kendini sosyalist olarak niteleyen insanların çoğu Allahı inkar eder...
bu yüzden fazla yaşam ve egemenlik şansı yoktur ...ekonomik bir sistem haricinde mataryalizmi barındırmasaydı...şidettle tavsiye edilirdi...
şuanda dünyada tek kübada var.fakirler ama mutlular.bizim gibi sözde sosyalizmi savunmuyorlar.kapitalizmin kölesi olma yolunda hızla yol alan güzel ülkem yedirtme kendini uyan üsküdarda sabah oldu huuuuu.
dünyadaki anlayışıyla türkiye'deki tamamen farklı olan sistem. dünyada sosyalizm fakirin, türkiye'de ise zenginin savunması altındadır*. dünyada sosyalizm genelde ekonomik bir sistem olarak algılanır türkiiye'de ise dinsizliğin bir adım ötesine geçememiştir.
zengini daha zengin yapan,fakiri ise daha fakirleştiren kapitalist düzene karşı olarak sunulmuş en mantıklı ekonomik ve siyasal sistemdir.Ama hala recep tayyip erdoğan ve amerika yandaşı geri kafalı insanlara oy veren asalak insanlar olduğu sürece bu sistemin gerçeğe dönüşmesi imkansızdır.gerçekçi ol imkansızı başar! che*
Çingeneler ülkesi Kübanın kullanmaya çalıştığı ama sonucu ortada olan yüz karası sistemdir. Temel mantıkta herkes eşittir ama devlet başkanları ve yaltakçıları herseyin sahibidir ne isterlerse kime isterlerse o kadar verirler. Bir çeşit tembel insan psikolojisi ürünüdür.
"sosyalizmi savunanlar, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin kamu mülkiyetine geçmesiyle dünyadaki tüm problemlerin halledileceğini iddia etmiyorlar. iddia edilenler, sosyalizmin, kapitalizmin başlıca olumsuzluklarına çözüm bulacağı, sömürüyü, sefaleti, güvensizliği, savaşı ortadan kaldıracağıdır.
bireysel kar için bireysel çaba yerine, toplum yararı için kolektif çaba harcanması temel prensiptir. üretilen tüm mallar para kazanmak için değil, insanlara yarar sağlamak için yapılacaktır.
sosyalist toplum düzeninde ücret eşitsizliği olmakla birlikte fırsat eşitliği vardır. herkese yetenekleri ile orantılı "ücretsiz" eğitim sağlanır.
sosyalistler, halkın özel mülkiyetini elinden almak şöyle dursun, daha çok,insanın, eskisinden daha fazla özel mülkiyeti olmasını isterler. iki tür özel mülkiyet vardır. niteliği gereği kişisel olan mülkiyet vardır: kişisel tatmin için kullanılan tüketim malları. bir de kişisel nitelikte olmayan özel mülkiyet türü vardır: üretim araçları mülkiyeti. bu tür mülkiyet, kişisel tatmin için değil, tüketim mallarının üretimi için kullanılır. sosyalizm, birinci tür özel mülkiyeti, diyelim ki, giydiğiniz elbiseleri elinizden almak değildir, ikinci tür özel mülkiyeti, yani elbiseyi yapan fabrikayı almak demektir.
sosyalizm, uluslarüstü bir harekettir. barbar rekabet sistemi yerine, işbirliğine dayanan ortak zenginlik için uygar işbirliğini koymaktır.
sosyalizm gerçekleşmeyecek bir düş değildir. toplumsal evrim sürecinde bir ileri adımdır."