küçükken ders çalışmaktan sıkıldığımda filan kendi kendime "ulan herkes çalışıp duracağına devlet herkese eşit oranda para bağlasa ya!" diye düşünürdüm... zamanla değişiyor insan tabii.
yani görüldüğü gibi "eşitsizlik"e karşı, ruhta birikmiş "aşırı duyarlılık".
hayatında iki eliyle bir siki doğrultamamış para kazanması ve çalışması zor gelen ve para kazanan kişileri kıskanmak sonucu ortaya çıkan kronik vakadır.
Tek tedavi yöndetimi belirli dozlarda yavaş yavaş yükselterek cebine para enjekte etmektir. Paran varken kapitalist yokken sosyalist. *
altı durak fazladan yürümeyi göze alıp köşedeki büfede mis gibi kokan dönerciden bi pide yaptırır sırtını duvara yaslarsın yanına yaklaşır :
-Abi biraz da bana verirmisin
bir parça koparır uzatırsın yetinir ve gider bu dilenci.
kopardığın parçaya bakar, eşit olmadığını savunur, kendi gibilerini bulur, eylem yapar bağırır. polis gelir döver, direnir gözaltına alınırken hala gözü ekmeğindedir bu da sosyalist.
Pek çok insanın boş zamanlarını dostlarıyla zaman harcayarak veya bir göl kenarında balık avlayıp huzurlu bir hayat sürerek geçirebileceğini düşünmesinden dolayı.
gerektiğinde başkasının kavgasında ölebilmek gibi asil bir duyguya sahip olmaktır. bence bu duygu doğuştan geliyor.
bir çok sosyalistin toplum içindeki ekonomik durumu en diplerde değildir. dünyadan örnek vermek gerekirse, sosyalist-komünist popülasyonun yoğun olduğu yerler danimarka, norveç gibi zengin ülkelerdir. açlıktan ölümlerin yaşandığı afrika ülkelerinde sosyalist falan olmaz. kapitalizm içindeki sıralamasını beğenmeyip isyan eden kişiye sosyalist denmez. bu çok dar bir tanımdır. sosyalizme düşman olup da aynı zamanda servet düşmanlığı yapan bir çok insan tanırım.
elinizdeki ekmekten bir parça verdiğiniz halde hala elinizdekinin yarısını isteyen adam örneği ise tam bir demagojidir. toplumun iki kişiden oluşmaz, aynı örneği aç çocuklarının karşısında pide yiyen baba olarak değiştirirsek bu sefer olaya bakış açımız çok değişir. halbuki kapitalist mantık içinde yaptığı yanlış bir şey değildir, "kazanmıştır yiyordur" diyebilirsiniz.
türkiye'de ve dünyada gelir dağılımındaki adaletsizlikten rahatsız olmak.
işsizlik ve yoksulluğun kapitalist politikalardan kaynaklandığını düşünmek.
sosyalizmin bugünün değil geleceğin toplum modeli olacağına inanmak.
Sosyalist olma nedenleri;
1.insanlara insan olduğu için değer vermektir
2.Makamlar ve mevkiler her ne olursa olsun herkes eşittir.
3.işçi emekçi insanların sevdiği bir yönetim biçimi
4.Zenginin düşmanın fakirin dostu.
insanların mutluluklarının sebebi sevgi olmalı, dostluk olmalı, doğa olmalı, aşk olmalı ...vs. insanlar en son model cep telefonu aldıklarında mutlu olmamalı, veya son model araba aldıklarında mutlu olmamalı. herkes okumalı, ekip biçmeli, bir mesleği olmalı, emek harcamalı ve emeğinin karşılığını almalı, bebekler dünyaya önlerine eşit şanslar sunularak doğmalı, büyük alışveriş merkezlerinden zevk alınmamalı...vs.
insan önce insan demeli.
şüphesiz ki fidel, che, deniz, tuncel kurtiz gibi güzel insanların örnek olması. bir ütopya olması, fakiri zengine ezdirmemesi. demiri demirle dövdüler biri sıcak biri soğuktu. insanı insanla kırdılar biri aç biri toktu.