sürekli bir biçimde devlet kapitalizmi ile karıştırılan ekonomik modeldir. bunun nedeni sosyalist ekonominin, kapitalist iktisat literatürü ile açıklanmaya çalışılmasıdır.
sosyalist ekonomik sistem; bütün üretim araçlarının mülkiyetinin devlete ait olduğu ve üretim ve bölüşümün devlet eliyle gerçekleştirildiği bir sistem değildir. bunun adı devletçilikten doğan devlet kapitalizmidir. stalin ile birlikte sovyetler birliği, çin, kemalist şeflik döneminde türkiye bu sistemi uygulamışlardır ve devlet kapitalizmi karma ekonominin devletçi yönü ağır basan bir türüdür.
sosyalist ekonomi, bambaşka bir olaydır. bu ekonomi üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin olmaması esasına dayanır ve artı değer sömürüsünün ve buradan doğan sermaye birikiminin engellenmesi anlamını taşır.
üretim araçlarının devlet kontrolünde olduğu devlet kapitalizminde artı değere devlet el koyarken sosyalist ekonomide artı değer işçinindir.
sosyalist ekonomi tatbik edilmemiş bir sistemdir. çünkü bu ekonomik sistem tek ülkede uygulanamaz. sosyalist ekonominin uygulunabilmesi için işçi demokrasisinin tüm dünyada kurulması, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin tüm dünyada kalkması ve kapitalist sınıfın işçi sınıfını tahakküm altına alma aracı olan devletin ortadan kalkması gerekmektedir.
devletçi bir modeldir. Kelime anlamı (Sosio: Toplum, Halk) itibariyle bakıldığında üretici gücün insan, insan emeği ve dolayısıyla toplum olduğu düşüncesinden yola çıkılarak oluşturulmuş bir sistemdir.