muhtemelen ikinci sinif psikoloji ogrencisinin canini sikan ders. *
bu dersle ilgili en aklimda kalan seylerden biri asch'in cizgi deneyi. bireylerin karar verirken dogru cevap asiri ortadayken bile cevrelerinin etkisinde kalarak yanlis cevabi soyleyebilmesiyle ilgili soyle bisi.
ilk karttaki cizginin ikinci karttaki hangisiyle ayni oldugu soruluyo. tabi bu kalabalik bi grup icinde yapiliyo. tek denek disinda digerleri asch'in yardimcilari ve belirlenen yanlis cevabi soyluyolar. gercek denek olan katilimciysa en son cevap veriyo. cogunluk olmasa bile her uc kisiden biri yanlis cevaba uyarak cevabin c oldugunu bilmesine ragmen a ya da b cevabini veriyo. asiri yuksek bi oran gibi durmasa bile gerceklik bu kadar ortadayken asiri yuksek bi oran.
toplumsal şartların insanlar üzerindeki etkisini araştıran bilim dalıdır.
--spoiler--
"Sosyal psikolojinin bize öğrettiği önemli bir şey vardır Bu da, bir insanın davranış şeklini karakterinin değil içinde bulunduğu şartların belirlediğidir. "
psikoloji bölümünde okumaya gerek olmadan ilgi duyulması gereken bir alandır, bana kalsa en azından üniversitede hangi bölüm olursa olsun ilk sene verilmelidir. kaynak tavsiyesi isteyenler için elliot aronson, timothy wilson, robin m. akert tarafından yazılan ders kitabı zevkle okunabilir. ders kitabı oluşunun yanında hacmi de korkutabilir fakat hiç yormaz, eğlendirir, hepsinden önemlisi yıllardan sonra onlarca gözlemle edinilebilecek bilgileri içinde barındırır.
yavan bir derstir. 1. ünitede işlediğiniz temel yükleme hatasını 4. ünitede farklı bir adla tekrar işlersiniz.
Bir bilim olarak bakarsak, değişkenleri el altında tutacağını sananlar toplandığı alandır. Kişilik farklarını 0 sayarlar. Genelde %60 civarı ortalama ile topluluğun ortak hareketini açıklarlar. e o %60'ın yanında %40 azdır (!)
Belki ticari alanlarda ve insanları yönetmede faydası dokunabilir fakat kişilik psikolojisi yanında %40 bile değildir.
psikoloji ve sosyolojinin üvey evladı gibidir.ikisinden de birşeyler vardır içinde ama benzemezler.bu da ayrı bi bilim dalı olarak alınmasına sebep olmuştur.
yaklaşık 120 yıllık bir geçmişi olmasına rağman çok geniş bir bilim dalı.Özellikle sosyal psikologlar farklı düşünceleri savunmuş.hepsi zamanla eleştirilmiş.yerlerini farklı görüşlere bırakmışlardır.mutlak doğru bir görüşü yoktur.