gezi parkı eylemlerinden sonra başlatılan kampanyadır. öncelikle şunu belirtelim ki, sonradan burası seviyesiz bir akp-chp muharebe alanına dönüşmesin: meselenin ne akp ile chp ile ne de diğer siyasi partilerle doğrudan bir alakası olduğunu düşünmüyorum ben. sosyal medya, halkın medyasıdır. ve ciddi şekilde bağımsız olması mümkündür. bu da bütün iktidarlar için ciddi bir tehdit haline gelmeye başladı. bunun en önemli örneklerinden birisi wikileaks hareketidir.
bilindiği gibi gezi parkı eylemleri sırasında, yalan yanlış pek çok haber dolaştı ortada. provokatif haberler yapıldı, videolar çekildi vs. şimdi buna istinaden deniliyor ki sosyal medya bir baş belasıdır. doğrudur efendim. sosyal medya her açıdan bir baş belasıdır. etrafta dolanan söylentilerin hangilerinin provokatif, yanlış içerikli olduğunu; hangilerinin tezgah ya da kurmaca olduğunu anlayabilmek için araştırmayı, sazan gibi atlamamayı gerektirir. yıllardır ana akım medyanın "uzmanlar ... diyor" şeklinde kaynak:götümcü haberlerine alışmış olan insanlar için araştırmak, soruşturmak elbette zor gelebilir. elbette hazır bilgiye alışmış insanlar, böylesine zahmetli bir süreci es geçip, sabırsız davranarak provokasyonlara istemeden alet olabilir. ancak bu sosyal medyanın ana akım medyadan üstünlüğünü gölgelememelidir.
siyaset biliminde medyanın işlevini ve çalışma şeklini anlatmaya yarayan pek çok teori vardır. bu teoriler bize göstermektedir ki, ana akım medya; eğer belirli çıkarlar doğrultusunda ittifak eder ise, koskoca bir halkı ayakta uyutabilir. kısıtlanmamış bir sosyal medya ise bütün herkesin söz hakkının olduğu bir mecradır. bu yüzden tam anlamıyla kontrol altında tutulması neredeyse imkansızdır. ayrıca kamuoyu baskısı kurmak açısından klasik medya organlarına göre hem daha etkili, hem de daha adildir.
ayrıca şunu da düşünmek gerekir: sosyal medyada yalan haberler dolaştı da ana akım medyada dolaşmadı mı? ana akım medyada provokatif diyebileceğimiz türden haberler, programlar hiç yapılmadı mı? ya da ana akım medya bu süreçte tarafsız yayın yapma ve konuyu farklı görüşlerden uzmanlarla tartışma sorumluluğunu başarıyla yerine getirdi mi? evet sosyal medyada binlerce yalan haber dolaştı. her iki tarafın da hatası oldu bu işte. ama öyle ya da böyle, olaylar başladığında bize penguen izletmeyi tercih eden, olayları yorumlaması için nagehan alçıyı konuşturan cnn türk gibi, başından bu yana yanlı yayın yapan beyaz tv gibi, yaptığı masal kıvamında dizilerle eylemcileri "aklı havada gençler" olarak lanse eden stv gibi, yine aynı şekilde provokatif yayın yapan cnn international ve bbc gibi ana akım medya kanallarının eline mahkum olmamamızı sağladı sosyal medya. sırf bunun için bile sosyal medya, yakın gelecekte daha sağlıklı bir siyasi diyalog ortamı oluşturmak açısından ümitlendirdi bizleri.