yılbaşında yaptığı program tüm zamanların en kötüsüydü. yani o 2 bayan olsun öbür sakallı arkadaş olsun çok bayat, tatsız tuzsuz insanlardı. zerre keyif vermedi. serdar abimizden konuk seçimine özen göstermesini diliyoruz. kalite düşmesin.
basılı ve görsel medya haberlerinin internet yorumlarına dönüşmüş halidir. maalesef ülkemizde "kulaktan kulağa" oynamakla eşdeğerdir. çıkan sonuç ortada.
üzerinde çok düşünülmesi ve konuşulması gereken medyadır.
bana göre sosyal medya bilgiye ulaşmadaki zorluktan ötürü gelişti. doğuşunda da aslında benzer ihtiyaç var gibi. kitap kültürünü geçtim, bilgiyi "herhangi bir bedel ödemeksizin" internet ortamından edinme "lüksü" zamanla ihtiyaca dönüştü. yani bence bilginin ekonomiden bağımsız olma çabasının sonucu sosyal medyadır. bugün 40-50 tl bir müzik albümüne para veremeyecek durumda olan insanlar bir saatlik bir adisyonla herhangi bir internet kafeden istediği albümü indirebiliyor çok daha az bedel ödeyerek. benzeri çok fazla bu bilgi-ödeme örneğinin.
bir diğer mevzu bilginin artık sadece bilgi olarak kalması değil aynı zamanda bir eğlence olmaya başlaması da sosyal medyayı güçlendiren etmen olmasıdır. eski forum siteleri, sonrasında messenger ve şimdi de facebook ve twitter gibi oluşumlar bilginin eğlence kültürü ile harmanlanmasıdır bir yerde.
netice itibariyle sosyal medya teknolojinin diğer her dalı gibi hayatımızda çok hızlı evrimleşen bir kavram oldu. daha çok farklı noktalardan ele alınabilir. politik ya da dinsel noktalardan vs..
bu kavramı irdelemeye çalışacağım. genel ağ yani internet sayfaları önceleri genellikle statik yapıdaydı. içeriği sadece sayfa sahibi tarafından zahmetli şekilde değiştirilebilen yapıda idiler. ilerleyen zamanlarda çok kullanıcılı, dinamik yapılar türedi. web 2.0 ile birlikte interaktif yani kullanıcıların(site ziyaretçileri) aktif şekilde içerik(yazı, fotoğraf ve ilerleyen zamanlarda video(youtube)) paylaştığı sayfalar yaygınlaştı. ajax teknolojisi ile kısmi olarak anlık değişebilen sayfalar üretildi, facebook ve twitter ile sosyal medya kavramı ortaya çıktı. önceden de insanlar haberlere yorum yazıyorlardı, sözlükler vardı türkiye'de fakat milyonlarca insanın ortak kullandığı bir alan olduğundan dolayı olsa gerek, facebook ve twitter için sosyal medya denir oldu. sayfa ziyaretçilerinin yeni girdiği içeriklerin hemen hemen aynı anda güncellenmesi ve başkaları tarafından görünür olması ve bu mekanizmanın ücretsiz olarak herkese sunulmuş olması esasında bu olayın kökü.
Televizyon medyanın başı gibi gelir; cunku buyuk guclerin elindedir, herkes kafasına gore yayın yapamaz kafasına gore mesaj veremez orada. Yani herkesin kafasını sokacagi yer degildir o arkasi tüplü ekran.
Dolayısıyla giren adam zengindir; giren adam prestijlidir. Giren adam medyatik; sosyetikdir. E karınları da açtır tabi bu adamların. iyi para almaları gerekir. Bu nedenle de pahalıdır işte televizyon reklamcılığı. Neden? Çünkü ölçülenebilir değil.
Ama sosyal medya o degil işte. Oraya her kafasını sokan girebiliyor. Dolayısıyla halkın yeri. Dolayısıyla bireysel ve viral gücün yeri.
Dolayısıyla artık medya sadece zenginlerin yeri degil. Dolayısıyla reklam calismalari cok pahalı degil.
Bu ne demek mi? Bu artık herkesin medyatik oldugu bir dönem demek; Reklamcılık pastası aynı kalsa bile; kucuk paylara bölünüp evdeki teyzelerin blogları da ekmek yiyeecek.