sosyal devlet, demokrasi ile idare edilen ülkelerin önemli bir vasfıdır. bu vasfı taşıyan ülke vatandaşlarının sağlık, beslenme ve eğitim hizmetlerinden eşit olarak faydalanması, iş güvencesine ve konut edinme hakkına kavuşturulması sosyal develetin görevidir.
hukuk, hak kelimesinin çoğuludur. bir arada yaşayan insanların birbirlerine karşı olan münasebetlerini ve onları yönetenlerle olan ilişkilerini düzenleyen kuralların bütününe hukuk dendiğini biliyoruz. hukukun gayesi, adaleti temin etmektir. bir hukuk devletinde fert, hiç bir aracıya ihtiyaç duymadan kendi haklarını temin edebilmelidir. hukuk devletinde fertlerin can ve mal güvenliği, devletin garantisi altındadır. hukuk devletinin başlıca görevleri arasında: adaletin sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olması ve hakkın hakim kılınması gibi hususlar gelir.
gerek hukuk devletinden ve gerekse hukukun üstünlüğünden bahsedebilmek için temel insan ha ve hürriyetlerinin garanti altında olması gerekir. kanunla hukukun arasındaki o ince çizgiyi karıştırmamak lazım. kanunlar hukuka, insan haklarına ve anayasaya aykırı olarak yapılandırılabilirler. ancak böyle kanunların hukuki oldukları iddia edilemez. dünyanın pek çok yerindeki diktatörler, hukuka zıt olan kanunlar yapabiliyorlar. bunun için kanun devleti ve hukuk devletini birbirine karıştırmamak gerekir.