günümüzde ortodoks sosyal demokrasiden iyice uzaklaşıp sosyal liberalizmle hemen hemen aynı noktaya gelmiş olan harekettir. aslında kendine sosyal demokrat diyenlerin çok büyük çoğunluğu sosyal liberaldir. kendini sosyal demokrat olarak adlandıran ama marksizmle uzaktan yakından alakası olmayan, bireysel özgürlüklerden ve serbest piyasadan yana olan kimseler kendilerini artık sosyal liberal olarak tanımlamalıdırlar.
imza: yıllarca kendine sosyal demokrat demiş olan, ama zamanla sosyal liberal olduğunu anlayan bir şahıs.
Sosyal demokrasiyi benimsemiş kişiye verilen sıfat. Komünistin, sosyalistin para görmüşüdür. Bunlara kapitalist solcu da denilebilir.
Ilıktırlar ve iki yüzlüdürler. Düşünce yapıları itibari ile sosyalistlerden, marksistlerden, komünistlerden pek bir farkları yoktur. Bu tipler kemalist falan değildirler. Öyle olduklarını zannederler veya öyleymiş gibi davranırlar.. Bunlar bana göre oportünist kişilerdir.
"dünyanın hiçbir yerinde hiçbir sosyal demokrat ırkçı söylemler içerisinde olamaz. tüm sosyal demokratlar hümanisttir, evrenselcidir, azınlık haklarının bekçisidir, askeri müdahalelere karşı tavır alır. onlar faşist olamazlar. “
-modernizm postu serdi (Ekşi Sözlük)
Günümüzde kemalistlerin havalı görünmek ve mutlaka bir dünya görüşüm bulunmalı mantığıyla benimsediği düşünce. chpnin büyük çoğunluğunu sosyal demokratlar oluşturur. Geri kalan azınlığını da ulusalcılar oluşturur. Ulusalcılar parti içinde azınlık oluşturmasına karşın orduya ve yargıya hakim durumdadır. Gelelim konumuza sosyal demokrat devletin vatandaşına eğitim sağlık çalışma sigorta gibi sosyal haklarını tanıdığı ama bunun dışında serbest piyasa ekonomisine pek müdahelede bulummadığı sistemdir.kapitalizmin kötü yanları minimize etmek için getirilmiş bir düşüncedir. Bir nevi kapitalizm ağırlıklı sosyal devlet gibi düşünebilirsiniz.
Kapitalizme nazaran gayet mantıklı bir ideolojidir. Nitekim kapitalizmde olduğu üzere zengin fakiri daha rahat sikemiyor. Fakat bu düşüncenin de eksikleri var. Devlet her ne olursa olsun serbest piyasaya da bazı durumlarda (kanunların izin verdiği ölçüde)müdahelede bulunmalı ve yoksul halkın faydalanması amacıyla devletin her sektörede 2 3 işletmesi mutlaka bulunmalıdır.
Fakat bugün serbest piyasaya müdahele ettiğiniz anda götünüzden kan alırlar orasıda ayrı bir mevzu tabi.
yukarıdaki arkadaş sert bir dil kullanmış olsa da gerçekleri yazmış neyini eksilediniz.ve evet bir bir tanım cümlesi degildir.sosyal demokrasinin anlamını benden değil gerçek kaynaklardan öğrenmeniz dileğiyle .
işçi sınıfının devrim isteğini içten içe sönümlendirmekle kalmayıp kapitalizmin insancıllaşabileceğini savunan ve en az faşizm kadar halk düşmanı olan bir ideolojinin
destekçisi/savunucusu.
sosyal demokrasi dalgası 20.yy'da kapitalist ülkelerin, devrim mücadelesi içerisinde olan ülkelerde işçi sınıfını komünist örgüt yönetimden çıkarmak ve sosyal demokrasi safında karşı devrimci bir sınıfa dönüştürmek için kullandığı taktiklerdendir.
aynı zamanda şiddeti tasvip etmediği sürece farklı düşünce ve söylemlere de hoşgorüyle yaklaşmayı esas alan ve farklı kesimlerdeki insanlar arasında ayrım gözetmememeyi ve radikalize olmamayı hedeflemesi, olay ve durumlara farklı çevrelerden insanların gözünden de bakmaya çalışabilmeyi esas alması gereken bir düşüncedir.
toplumsal yaşamı önemseyen, toplumun en küçük yapısına bile katkısı bulunması için can atan başkan... giymiyorsan giydir kampanyasıyla 15binden fazla kişinin ihtiyacını karşılamıştır.
Kapitalizmin neden olduğu sosyal eşitsizlik, yoksulluk, yolsuzluk ve çeşitli grupların haksız davranışlarına karşı çıkarken diğer yandan da tümden bir denetimsiz piyasa ekonomisine ya da tümden bir planlı ekonomi modeline karşı çıkan ve ortasını bulan mantıklı insan.
sığ düşünceymiş herkes ırkını sever solcu mavallarla gizli kürtçülük yapanların işine gelmez tabi bu durum , türkçülük ister devletçiliği seçer ister kapitalizmi çağın gereğini uygular , sosyal demokrasi ise ne şiş yansın ne kebab tarzı burjuva - işçi sınıfı uzlaşmasını savunan , solcu görünüp gerçekte burjuva sınıfına hizmet eden ne olduğu belirsiz sığ bir ideolojidir bunu savunan sığ kafalar daha bu ideolojinin tarihsel kökenini bilmez , bu garabet ideoloji sovyet devriminden sonra avrupa'da yükselen marksizme karşı burjuva sınıfı tarafından uydurulmuştur amaç işçi sınıfını afyonlamaktır , bir insan ya tam kapitalist olur ya tam sosyalist arası olmaz .
tamamen zırvalıktır. neden ülkenin en zenginleri gelirin büyük kısmını cebine indiren insanlar eşit gelir dağılımını savunan bir bilime gönül verir ve bunu dava ederler hiç anlamamışımdır.
gerekli ve ne olduğu belirli ideolojidir. tek çaredir. ırk temelli, ekonomik ve sosyal doktrinleri olmayan sığ düşüncelerin (ideoloji bile denemez) savunucularının anlamaması garip değildir.