sosyal demokrasi

entry62 galeri2
    62.
  1. alman iktidar partisi spd'nin ideolojisi.
    0 ...
  2. 61.
  3. belki islam'a en uygun yönetim biçimi.
    0 ...
  4. 58.
  5. kemalistlikten çıkmış radikallerin dediği gibi anti-kemalizm demek değildir, masklavi gibi doktor düşmanlarının dediği gibi faşist, ırkçı, nazi pkk terör örgütünü sevicilik değildir, gerici, yobaz, darbeci, cuntacı, antidemokratik fetöcüleri sevicilik demek hiç değildir.

    sosyal demokrasi maskesi altında bunları yapan art niyetliler ve ikiyüzlüler vardır.
    2 ...
  6. 57.
  7. almanya'da da şu an sosyal demokrat ''spd'' var.
    0 ...
  8. 56.
  9. abd'nin şu an içinde bulunduğu yönetim sistemi.
    0 ...
  10. 55.
  11. 54.
  12. içinde sosyal ve demokrasi geçen hicbir şey kurtarıcı değildir. Tam tersine hantallasmış devlet ve bürokrasi demektir.

    Medeniyeti liberalleşme kurtarmıştır. Hem sosyal yaşamımızda hem ekonomide liberalleşme olmadıkça bir arpa boyu yol katedemezsiniz. Demokrasinin açıklarını da zaten liberal değerler kapatmıştır.

    Demokrasi tek başına fikir hürriyeti, basın hürriyeti, hukuk devleti ve ekonomik refah getirmez. Bunları sağlayan şey liberalleşmedir. Demokrasi sadece yönetim biçimiyle ilgilidir.
    1 ...
  13. 54.
  14. Sosyal demokrasi, toplumsal eşitliği demokratik yollarla ve aşamalı bir şekilde sağlamayı hedefleyen bir görüştür. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse kapitalizmden arınarak düzenli ve kademeli bir toplumsal oluşum hedeflenir. Halkın iradesini ve özel teşebbüsünü ihmal etmeden toplumu eşitlik esasına dayalı yönetilmesi amaçlanır.

    Bakıldığı zaman Kuzey Avrupa ülkeleri dediğimiz; Norveç, isveç , Finlandiya ve Danimarka buna en iyi örneği teşkil eder. Sosyalizm fikrini savunanlara ait olan bu tanımlama 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır.

    Sosyalistler, devrimciler ve bu fikri savunan reformcular arasında tartışılan bu kavram, düzenin köklü olarak değil iyileştirilmesi gerekliliğini düşünenler tarafından ortaya atılarak gerçekleştirilmeye çalışıldı. Bu yöntemle sosyalizme barışçıl yollarla geçiş yapılmak hedeflenir.

    Sosyal Demokrasinin Özellikleri:

    Sosyal demokrasinin kilit özelliklerinden biri de temsili demokrasidir. Vatandaşların kanunla sabit bir temsil edilme hakkı vardır.

    Karma ekonomiyi destekler. Ne liberalizm ne de sosyalizm ikisinin ortası. Kapitalizmin aşırı uçları bertaraf edilerek eşitsizlik, yoksulluk ve sömürüden uzaklaşılarak kapitalizm muhafaza edilir.

    Sosyal demokrasinin temel prensibi, eğitim, sağlık gibi hizmetlerle insan hakları çerçevesinde işçi haklarını savunmasıdır.

    Sosyal demokrasi insan haklarına karşı hassas davranarak insanın sosyal haklarının sağlanmasına imkanlar sunar.

    Sanıldığı gibi en güzel olmayan yönetim biçimidir. Güzelim isveç, sosyal demokrasi yüzünden, tecavüz ülkesine dönmüştür. Mültecilere hoşgörünün suyunu çıkaran isveç, tecavüzle, teröristlerle, katillerle, sapıklarla, gaspçılarla uğraşmaktadır. isveç, mültecilere en ufak eleştiri yapanın gözünün yaşına bakmamaktadır. Bu yönetim biçimi, her sol ideoloji gibi dönekliğe müsaittir. Ve de döneklerin ideolojisidir. Kemalizmin kesinlikle düşmanıdır.
    1 ...
  15. 53.
  16. türkiye'de hic bir partinin ideolojisi degildir.

    Chp mi sosyal demokratmis? "Zuhahahaha" derler adama.
    0 ...
  17. 52.
  18. Avrupa'nın git gide erimesine sebep olan boktan bir siyasi ideoloji. Türkiye temsilcileri de chp'dir.

    Kemalizme çok yakın bir ideolojidir aynı zamanda.
    1 ...
  19. 51.
  20. Türkiye'de pkk tarafından davar gibi güdülen bir ideolojidir.
    0 ...
  21. 50.
  22. 49.
  23. zeki toplum ideolojisidir. halk dingilse tutmaz.
    1 ...
  24. 49.
  25. 48.
  26. Sadece turkiyede degil tum dunyadada fena halde gocmustur, kaybolmustur... En onemli sebebide merkez sol diye tabir edilen guya sosyal demokrat partilerin fevkalade ilkesiz insanlarin yahut azinliklar anarsistler gibi koktenci gruplarin mabedi haline gelip bu partileri karikaturlestirmesidir...
    2 ...
  27. 47.
  28. Kısaca Piyasa ekonomisi ile devlet müdahalesi arasında denge için kullanılır. Evet.
    2 ...
  29. 46.
  30. 44.
  31. Kapitalizmi en makul seviyeye indirmeyi amaçlayan görüş.
    1 ...
  32. 43.
  33. aynı zamanda şiddeti tasvip etmediği sürece farklı düşünce ve söylemlere de hoşgörüyle yaklaşmayı esas alan ve farklı kesimlerdeki insanlar arasında ayrım gözetmememeyi ve radikalize olmamayı hedeflemesi, olay ve durumlara farklı çevrelerden insanların gözünden de bakmaya çalışabilmeyi esas alması gereken bir düşünce sistemidir.
    0 ...
  34. 41.
  35. çoğunluğun iktidarı olan bir yönetim biçimiyle halkçı bir yönetim anlayışının aynı potada erimesidir.yersen.
    0 ...
  36. 38.
  37. sosyal demokrasi kapitalizm ile işbirliği halinde olduğu için devrimci sosyalistler tarafından '' reformizm'' olarak adlandırılır. sol ideoloji arasında aşağılayıcı bir tabirdir.
    0 ...
  38. 37.
  39. Teorik olarak yeri merkez sol olsa da bence tam da sağ ile solun arasında bulunan yönetim şekli. Olabildiğince eşitleyici, olabildiğince özgürleştirici. Tamda insan doğasına hitap ediyor.

    Doğru bir şekilde uygulandığında başarı kaçınılmazdır; finlandiya, norveç, isveç, lüksemburg... ( her ne kadar koalisyon hükümetleri olmasına rağmen ).

    Yanlış bir şekilde kullanıldığında da felaket kaçınılmazdır; çin, vietnam, laos ve küba ( pek emin değilim küba' dan ).

    Ve bu arada belki saçma gelebilir ama akp' nin hükümete geçtiği ilk zamanlar uyguladığı yönetim sistemiydi. Ücretsiz okul kitapları, sağlık sisteminde düzenlemeler, bankacılıkta kökten değişiklikler, zorunlu bireysel sigortalar..... Şimdi ne oldu da birden siyasal islama döndüler merak konusu hakikaten.
    1 ...
  40. 36.
  41. insana,insan olduğu için değer veren ideolojidir.

    parasına veya ırkına değil.
    1 ...
  42. 35.
  43. en mümkün sol ideolojidir. ben de sempati duyarım. ansiklopedik bilgi yeterince var, o yüzden kendimce açıklayayım;

    gerçek komünizm insan doğasında mümkün değildir. sonucu sovyetlerde gördüğümüz gibi hüsran olmuştur. tam anlamıyla herkes eşit olamaz çünkü insan doğası hep daha çoğunu ister. sosyal demokrasi bunun farkındadır ancak bunun farkında olmak demek bu durumu tamamıyla kabul etmek anlamına gelmez. sosyal demokratlar sınıflar arası farkın en aza indirilmesini, işçilerin ve alt kesimin üst kesimin altında kaybolmasındansa alt kesimin savunulmasını ve her bireyin eğitim-sağlık gibi temel haklara ulaşabileceği bir sistemi savunur. yüksek gelirlilerden yüksek oranda ve düşük oranlılardan düşük oranda vergi alınarak da sınıflar arası fark indirilir. sosyal demokratlar insani yaşam standartlarına ulaşamayanların devletin sorumluluğu altında olduğunu düşünürler. karma ekonomiyi desteklerler.

    kısaca solculuğun biraz yumuşatılmış halidir sosyal demokrasi benim düşüncemde. belki sovyetler bu görüş üzerine kurulsa halen devam ediyor olabilirdi.
    3 ...
  44. 34.
  45. uygulanabilirlik açısından en ideal yönetim modelidir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük