örgütlü işçi sınıfının devrimci muhalefetini burjuvazi ile anlaşarak ve sınıfı sistemin çarkları arasında ezilmeye mahkum ederek ipleri tamamen sermayenin ellerine vermeye yarayan ikinci enternasyonal'in insanlığa sardığı baş belası düşünce.
kapitalist cehennemin ateşini azaltmaya çalışmaktır. kapitalist düzenin devamı için, bilimsel sosyalizm marx ve engels tarafından ortaya atıldığı zamanlarda yaratılmıştır. o zamanlar işçiler günde 15 saatten daha fazla çalışıyor ve çok az para alıyorlardı.
Devrimci sosyalistler, sosyal demokrasiyi kapitalizmle işbirliği yapmakla suçlar, buna reformizm denir. Reformist'in sol ideoloji taraftarlarınca aşağılayıcı bir tanım olduğunu da unutmamak lazım.
sembolü güldür. avrupa'Da bu ibareyi veya sosyalizm (marksist anlamda bir sosyalizm söz konusu değil tabi ki) ibaresini taşıyan birçok partide gül figürü bulunur.
Lenin Rusyasında ortaya çıkan liberal demokrasinin. Bazı sistem hatalarının ortaya cıkardigi Bi ideolojidir.Devamiyeti T.C acisinsan son derece iyi olacaktir ama Erdoganin olmesi sart.
kadıköy'de, okmeydanı'nında duvarlara yazı yazarak devrim yapma hayali ile yanıp tutuşan kürt milliyetçilerinin pek haz etmediği ideolojidir. sosyalizme parlamento vasıtası ile geçmeyi amaçlayan uygulanabilir (şimdilik) en mantıklı ideolojidir.
en mümkün sol ideolojidir. ben de sempati duyarım. ansiklopedik bilgi yeterince var, o yüzden kendimce açıklayayım;
gerçek komünizm insan doğasında mümkün değildir. sonucu sovyetlerde gördüğümüz gibi hüsran olmuştur. tam anlamıyla herkes eşit olamaz çünkü insan doğası hep daha çoğunu ister. sosyal demokrasi bunun farkındadır ancak bunun farkında olmak demek bu durumu tamamıyla kabul etmek anlamına gelmez. sosyal demokratlar sınıflar arası farkın en aza indirilmesini, işçilerin ve alt kesimin üst kesimin altında kaybolmasındansa alt kesimin savunulmasını ve her bireyin eğitim-sağlık gibi temel haklara ulaşabileceği bir sistemi savunur. yüksek gelirlilerden yüksek oranda ve düşük oranlılardan düşük oranda vergi alınarak da sınıflar arası fark indirilir. sosyal demokratlar insani yaşam standartlarına ulaşamayanların devletin sorumluluğu altında olduğunu düşünürler. karma ekonomiyi desteklerler.
kısaca solculuğun biraz yumuşatılmış halidir sosyal demokrasi benim düşüncemde. belki sovyetler bu görüş üzerine kurulsa halen devam ediyor olabilirdi.
Teorik olarak yeri merkez sol olsa da bence tam da sağ ile solun arasında bulunan yönetim şekli. Olabildiğince eşitleyici, olabildiğince özgürleştirici. Tamda insan doğasına hitap ediyor.
Doğru bir şekilde uygulandığında başarı kaçınılmazdır; finlandiya, norveç, isveç, lüksemburg... ( her ne kadar koalisyon hükümetleri olmasına rağmen ).
Yanlış bir şekilde kullanıldığında da felaket kaçınılmazdır; çin, vietnam, laos ve küba ( pek emin değilim küba' dan ).
Ve bu arada belki saçma gelebilir ama akp' nin hükümete geçtiği ilk zamanlar uyguladığı yönetim sistemiydi. Ücretsiz okul kitapları, sağlık sisteminde düzenlemeler, bankacılıkta kökten değişiklikler, zorunlu bireysel sigortalar..... Şimdi ne oldu da birden siyasal islama döndüler merak konusu hakikaten.
sosyal demokrasi kapitalizm ile işbirliği halinde olduğu için devrimci sosyalistler tarafından '' reformizm'' olarak adlandırılır. sol ideoloji arasında aşağılayıcı bir tabirdir.
aynı zamanda şiddeti tasvip etmediği sürece farklı düşünce ve söylemlere de hoşgörüyle yaklaşmayı esas alan ve farklı kesimlerdeki insanlar arasında ayrım gözetmememeyi ve radikalize olmamayı hedeflemesi, olay ve durumlara farklı çevrelerden insanların gözünden de bakmaya çalışabilmeyi esas alması gereken bir düşünce sistemidir.
Sadece turkiyede degil tum dunyadada fena halde gocmustur, kaybolmustur... En onemli sebebide merkez sol diye tabir edilen guya sosyal demokrat partilerin fevkalade ilkesiz insanlarin yahut azinliklar anarsistler gibi koktenci gruplarin mabedi haline gelip bu partileri karikaturlestirmesidir...