kimilerine göre sosyal bilimlerin bir bilim olmadığının kanıtı kimilerine göre sadece bie handikaptır. şudur ki; sosyal bilimlerde kullanılan terimlerin sosyal bilimciler tarafından farklı anlamlar yüklenerek kullanılması ve her kavramın farklı anlamlar yüklenerek ilk anlamında uzaklaşmadı ya da o kavrama eklemeler yapılarak farklı kavramlar türetilmesidir.
konuyu daha anlaşılır hale getirmek ve ülkemiz insanının büyük bir sorununa ışık tutmak gerekirse örnek olarak siyaset bilimi kavramlarını alabiliriz. siyaset bilimi literatüründe bolca geçen bir ideoloji olan sosyalizm 'in nerede ise 20'ye yakın türü olmasına rağmen insanlar sosyalizmden bahsederken ya kendi okumalarından hareket ederek tartışır ya da kendince yüklediği anlama göre. sosyalizm derken neyin kast edildiği unutulur ve herkes kendi sosyalizminden bahseder. bu durum milliyetçilik gibi üzerinde çok az akademik çalışma yapılmış bir alan için de geçerlidir. türkçülük,kürtçülük derken nelerin kast edildiği belirsizdir.
bu belki de sosyal bilimin bir alt dalı olan siyaset bilimin belirgin bir handikapından kaynaklanıyordur da denilebilinir. ancak insanı ilgilendiren her alanda zorun böyledir. zira çalışma alanı insan olduğu için ve dünyadaki bir çok insan kümesinin de farklı yapılarda olduğu için sonuçlar da farklı olmaktadır.
kısacası 2+2=4 sadece doğa bilimlerine hastır ve sosyal bilimlerde bu eşitlik kimi zaman 3,kimi zaman 5 edebilir.