sosyal bilimler lisesi

    1.
  1. Bünyesinde yaşayıp, ilk öğrencilerinden olduğum lise... Türk bürokrasisine kurban gitmiştir... Okul açılırken planlananlar gerçekleştirilememiş ve maalesefki gerçekleştirilemeyecektir... Herşeye rağmen fransızca, ingilizce, osmanlıca eğitimleriyle göz doldurmaktadır... Sosyal olmayan gelmemelidir, erir gider... Okuyan, yazan, çizen, organize eden kişilikler için ideal ortamdır... Pek gözde büyütülmemesi gerekmesiyle birlikte, zamanla işler iyide giderse Türkiye'nin iyi okullarında ilk 10'u zorlayacak kapasiteye gelecektir...
    8 ...
  2. 4.
  3. henüz yeni sayılabilecek bir okul türü olması nedeniyle "ay o ne öyle meslek lisesi mi" etiketine mağruz bırakılan, hazırlık eğitimi olan, fen lisesi ayarında çok kaliteli bir okuldur. sayısal bölümü yoktur.
    6 ...
  4. 3.
  5. Kimi öğrencilerin tercih listesinde fen lisesinin altına yazdığı lisedir. Tanınmaz. Üst komşu meslek lisesini değil de sosyal bilimler lisesini kazandığınız için size acır. Ama benim taptığım okuldur. Bir tanedir. Her şeyiyle..
    6 ...
  6. 5.
  7. türk milli eğitiminin altmış yıllık rüyasının ete kemiğe bürünmüş, gerçeğe dönüşmüş hâli. eşsiz okuldur bu okul(lar), bilene, idrâke edene... türkiye'nin ilk sosyal bilimler lisesi olan prof dr mümtaz turhan sosyal bilimler lisesi ancak 2003 yılında açılabilmiştir. sadece son iki yılda mezun veren bu okul bu son iki yılda öss'de doksan mezunundan 67sinin ilk binde, 17sinin ilk 100de olması gibi müthiş bir başarıyla en başarılı devlet okuludur, ki pek çok kişi bunun ne müthiş bir başarı olduğunun idrakinde değildir...
    ilki ve en başarılısının web sitesi için;
    http://www.isbl.k12.tr
    edit: imla
    3 ...
  8. 10.
  9. ilki istanbul da açılan ve zamanın milli eğitim bakanının kısıtlı sayıda açılacağını iddia ettiği, buna rağmen hızla çoğalan liselerdir. tm ağırlıklıdır ve geleceğin bakanlarının yöneticilerinin siyasetçilerinin yetiştirilmesi hedefiyle açılmıştır. imkanlarını hızla genişletmektedir. tercih edecek öğrencilerin sosyal açıdan aktif olmaları önemlidir. hazırlık sınıfında 20 saat ingilizce ve 5 saat almanca ya da fransızca öğretilmektedir. 10. sınıftan itibaren osmanlıca eğitimi verilir. sık sık konferanslar düzenlenir. ayrıca her yıl sosyal bilimler liseleri arasında sempozyum düzenlenir. öğrencilerin çoğunluğunu çevre illerden gelen yurtlular oluşturur. bu da o öğrenciler arasında sbl ruhu olarak adlandırılan sıkı dostluğa neden olur.
    2 ...
  10. 9.
  11. TM bölümünün aşmış versiyonu olan lise. düz liseler gün başına 6, anadolu liseleri gün başına 7 saat ders işlerken, bu liseler gün bşına 8 saat ders işler. ayrıca osmanlı türkçesi'nin öğretildiği tek lise türüdür.
    2 ...
  12. 14.
  13. mezun olduğum lise türü, kendi okulum adına konuşmak gerekirse yaşamış olduğum adapazarı ilçe sınırlarındaki bütün okullara verdikleri eğitimle on basarlar.

    Artıları ve eksilerine gelecek olursak:

    artıları:
    mükemmel eğitim
    sosyal bilimler konusunda sunulan imkanlar
    konferanslar, sempozyumlar
    entelektüel birikimi yüksek hocalar

    eksileri
    muhafazakarlıktan ötürü kendilerini sınırlayan hocalar
    spora fazla önem verilmemesi
    ağır ders saatleri
    osmanlı türkçesi gibi ölü bir dilin öğretilmesi(ki bu karşı olduğum anlamına gelmesin, osmanlı türkçesine muvaffak olmaktan sevinç duyarım.)

    sözün özü artıları nicel ve nitel anlamda daha fazla olan lise türü.
    4 ...
  14. 17.
  15. itibarsızlaştırılma, değersizleştirilme ve içi boşaltılma politikasına maruz kalmakta olan lise türü.

    sosyal bilimci yetiştirmek amacıyla kurulmuş, ülkemizin en büyük eksiği olan sosyal bilimler alanındaki eksiğin giderilmesi içi hayata geçirilmiş bir projeydi.

    tıpkı fen liseleri, anadolu öğretmen liseleri, imam hatip liseleri, meslek liseleri vs. gibi alanında uzman kişiler yetiştirilmesi için doğru bir adımdı.

    peki sonra ne oldu? biz daha fazla alana yöelik eğitim vermemiz gerekirken, imam hatiplere kıyak yapmak adına eğitim sisteminin anasını belledik. kat sayı uygulamasını kaldırdık.

    sosyal bilimleri nakil olarak sadece sosyal bilimler lisinden öğrenci alıyordu ilk kurulduğunda. kendine özel dersleri ve hazırlık eğitimi nedeniyle doğruydu. fakat günümüzde bu kalktı. puanı tutan her öğrenci bu liselere geçiş yapabiliyor.

    kendine özel yönetmliği ortadan kaldırıldı ve sıradan bir anadolu lisesine dönüştürüldü.

    tabi diğer yandan da önce düz liseleri anadolu lisesi yaptılar. e bütün okullar anadolu lisesi olunca özelliği kalmadı ve tekrar genel lise hüviyetine kavuşturuyorlar hepsini. 2 aşamalı bir itibarsızlaştırma politikası yani.

    şimdi aynısı sosyal bilimlere uygulanıyor. içi boşaltılıyor. diğerleriyle farksız hala getirilip diğer liselere dönüştürülecek ve sosyal bilimler liseleri projesi ortadan kalkmış olacak.
    2 ...
  16. 28.
  17. 1. kapatılan öğretmen liselerinin yerine açılmamıştır; öğretmen liselerinin başarılı olanlarının bir kısmı sosyal bilimler lisesi ve fen lisesine dönüştürülmüştür, ki ilk sosyal bilimler lisesi 2003'te açılmıştır.
    2. yürütülememiş değildir bu güzel fikir; bilâkis özellikle ilki olan okul ziyâdesiyle verimli olmuştur her anlamda.
    2 ...
  18. 26.
  19. ismi olan anadolu liselerinden daha ayrıcalıklıdır. idareden çok öğrencinin sözü geçer. toplamda 5 yıldır. hazırlık sınıfında 20 saatlik ingilizce görürler (bkz: sosyal bilimler lisesinde hazırlık okumak). öğretmenler okulun ilk gününden itibaren sosyal bilimler öğrencilerinin farklı olduklarını söylerler (bkz: eşit ağırlıkçılar yönetir;sayısalcılar yönetilir.). Öğrenciler tercih ettikleri an EA olmayı kabul etmelidirler onlar ne sayısalcı ne de sözelcilerdir.

    kısa tanım: kuruluş mottosu ''devletin üst kademesine nitelikle eleman/lar yetiştirmek''dir.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük