eskiden sözlükte soru formatıyla başlık açmak yasaktı o zamanlar sorunsal kelimesi çıktı.
"sorunsal ne demektir" açılmazdı onun yerine "sorunsal ne demektir sorunsalı" denirdi. böylece başlık soru olmaktan çıkardı ve sözlük formatına uyardı.
kuşkulu durum demektir. batının problematik kavramının türkçeye tercümesi ve onu karşılamaya çalışmasıdır. sözlükte bilmem ne sorunsalı gibi aptalca türetilen tamlamalardaki kullanımıyla alakası olmayan bir manaya sahiptir.
"özel isimler harici kelimelerin sonuna gelen sal ve sel ekleri türkçeyi katletmektedir. hocamın da (ismini hatırlamıyorum) dediği gibi "bu kelimeleri kullanan türkçeyi sala bindirip, sele teslim etmiştir" demiştir.
sözlükler alemindeki bir çok beyinsiz yazarın "olay, durum" kelimelerinin eş anlamlısı zannettiği, açılan yüzlerce başlıktan anlaşılmaktadır.
ulan bildiğin paradoks veya çelişki işte. yıllardır bunu nasıl öğrenemedi gitti bu mallar anlamıyorum. madem bilmiyorsun janjanlı başlık açmaya ne diye kasıyorsun? zaten sikko bir kelime. hiç sevmediğim zorlama bir kelime.
uludağ sözlük'te açılan birçok başlığın sonuna eklenen aşırı itici kelime. böyle başlık açanların kafasına inşaat küreği ile vurmak, geberinceye kadar tekme atmak, kafasına ayak ile basıp "ulan şu skindirik kelimeyi kullanmadan sen kendini ifade edemiyor musun yarram" şeklinde kulağına doğru bağırmak, daha sonra bu yavşağı orospu çocuğu bir taksiciye emanet edip ortaköy'den beşiktaş'a gebze üzerinden gitmesini izlemek istiyorum. evet.
-sal eki Türkçe'de olmayan bir ek zaten. Daha oradan kelimenin yamukluğu belli. Her taraftan -sal'lı kelimler fırlamaya başladı o ayrı dert. TDK diyor ki sorunsal için çözümü belli olmayan. Yani, sorun kelimesinin yerine artistlik olsun, havalı gözüksün diye kullanılacak eş anlamlı kelimesi demiyor. (bkz: havalı görünmek için kelime kullanmak)