soru sormak ayıp değil cehaletin ilacıdır

entry2 galeri0
    2.
  1. messenger iletisi olmaya aday, hoş bir önermedir. "bilmemek değil, öğrenmemek ayıp" vecizesinin bir başka söylenişi olarak da kabul edilebilir.
    0 ...
  2. 1.
  3. insanlar, anne karnında herşeyi öğrenmezler. insanlar doğduğu çevre, yaşadığı standartlar gibi birçok etkenlerin sonucunda birşeyler öğrenirler. Yani tüm insanlar doğduklarında aynı bilgiye sahiptirler. O yüzden sormak ayıp değildir, sormamak ayıptır. Soru sormak, cehaletin ilacıdır. Soru sormak birşeyi öğrenmek demektir. Öğrenmek ise Allah katında yeri olan bir etkendir.

    Ebû Davud'un bu konu hakkındaki sözleri; Câbir radıyallahü anlatıyor:

    Arkadaşlarımla beraber sefere çıkmıştık, içimizden birinin başına taş isabet etti ve başını yaralayıp kemiğini kırdı. Sonra aynı adam uykuda ihtilâm olduğu için, arkadaşlarına:


    - Teyemmüm edebilir miyim, bu hususta benim için ruhsat buluyor musunuz? diye sordu.

    Arkadaşları da:

    - Hayır, su mevcut oldukça teyemmüme ruhsat yoktur, diye cevap verdiler. Bunun üzerine o şahıs gusül abdesti aldı ve açık vaziyetteki yaradan içeriye giren suyun tesiri ile vefat etti.

    Peygamber aleyhisselâmın huzuruna geldiğimiz zaman, kendisine hadiseyi naklettiler.

    Bunun üzerine Resûlüllah aleyhisselâm:

    - Adamı öldürmüşler, Allah onları öldürsün, buyurdu.

    Ve "Bilmiyorlarsa sorsaydılarya; cehaletin ilâcı sormaktır, o adama teyemmüm etmek kâfi gelirdi. Yarasına da bir bez parçası koyar, üzerine mesheder ve vücudunun diğer yerlerini de yıkardı" diye ilâve etti.

    edit: imla.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük