münih üniversitesi öğrencisi iken nazi almanyasının tutumlarına muhalefet ederek white rose un kurulmasına ön ayak olmuş devrimci kadın. Stadelheim hapishansesinde henüz 22 yaşındayken Christoph Probst ve abisi Hans Scholl ile birlikte aynı gün kafaları giyotinle kesilerek katledildiler.
hitler döneminde suçlu bulunup idam edildiğinde henüz 22 yaşındadır. küçük yaşından beri erkek kardeşi hans ile hitler rejimi yanlısı olan ve içlerinde yer alan scholl yaşı ilerledikçe rejimle ters düşmeye başlar , okuyup öğrendikçe rejimden uzaklaşır, nefret eder. 22 yaşındaki genç kız , abisi ve bir arkadaşları daha giyotinle idam edilir, beyaz gül davası ise tam 1945 yılına kadar sürer.
idam edilirken; ''tekrar dünyaya gelsem yine aynı şeyi yaparım'' diyen kahramanım benim...
sophie magdalena scholl (1921-1943) nazi karşıtı bir alman kadını. 1943 yılında abisi hans scholl ve birkaç diğer arkadaşıyla birlikte giyotinle kafası kesilerek idam edilmiştir.
18 şubat 1943 sabahı,kurmuş oldukları die weisse rose- beyaz gül- grubuyla münih´te öğrencisi oldukları münih üniversitesine gelirler. ellerinde büyük büyük çantalar ve çantaların içinde führer´in savaşı kazanamayacağı, ancak uzatabileceği ile ilgilli, barışın ne kadar önemli olduğu ile ilgili, büyük alman şair ve yazarlarından felsefik alıntıların da olduğu 6000 kadar bildiri bulunmaktadır.
die weisse rose, münih tren garı, hipodromu gibi yerlerde benzeri eylemleri daha önceden de gerçekleştirmişler, ancak yakalanmamayı başarmışlardır.
bildirileri küçük desteler halinde -o anda dersler devam ettiği ve koridorlar boş olduğu için- rahatlıkla tuvaletlerin, anfilerin , sütunların altlarına bırakmayı başarırlar. ancak gene de okulda gizli görev yapan s.a. görevlisi jacob schmid onları yakalar.
18 şubat´ta önce rektörlüğe götürülüp ilk sorguları rektör ve diğer üniversite görevlilerince yapılır- tabii ki hepsi tıpkı bugünkü türkiye´deki üniversite görevlileri gibi- n.s.d.a.p´ninseçtiği ya da onlara çok yakın olan kişilerdir.
sonra gestapo aranır, ve 18´ i öğleden sonra münih´teki gestapo merkezine getirilirler.
sophie´ nin sorgusunu orada gestapo sorgulama uzmanı robert mohr yapar. bu sorgulama 2 gün sürecektir, ve sorgulama sürerken gestapo birimleri sophie ve hans´ ın münih´ teki kaldıkları yerleri, ilişkide oldukları kişileri, jet hızıyla inceleyecektir. ancak mohr, birçok kez sorgulama esnasında sophie´ye yanıltıcı sorular soracak, ve sophie´ye nerelerde yalan söylediğini ispatlayacaktır.
sophie, gene de ser verir sır vermez.
ancak abisi ondan önce pes eder, ve herşeyi itiraf eder !! ona herşeyi yazdırır altına da imzasını attırırlar, ve o arada halen daha herşeyi reddeden sophie´ ye "abin seni sattı- herşeyi itiraf etti, al bak kendin oku" derler.
ondan sonra sophie herşeyi kendisinin yaptığını, ki aslında bütün tekstleri yazan gerçekten de kendisidir, abisinin sadece kendisine yardımcı olduğunu söyleyecek, ancak diğer weisse rose üyelerini tamamen koruyacaktır.
ancak gestapo son derece akıllıdır, hepsinin hangi ilişkiler icinde olduğunu bulmuştur bile....hatta bildirileri hazırladıkları kağıtları onlara bedavaya yakın ucuza satan- ki savaş esnasında kağıt oldukça pahalı bir şeydi- almanı bile bulmuş, ve tutuklamıştır.
22 şubat´ta mahkemeleri olacaktır, münih´e berlin´den bu mahkeme için son derece nazi hayranı olmasıyla ünlü führer´i de yakından tanıyan roland freisler, gelecektir.
mahkeme tutanakları mevcuttur. bütün mahkeme bir hukuk katliamıdır !! freisler´e karşı kendisini en iyi savunan sophie´ dir !! tutanaklarda, sophie´ nin idam kararları okunmadan önceki son sözü sorulduğunda- sayın hakim, benim oturduğum bu yerde, zamanı gelince siz de oturacaksınız- dediği yazılıdır.
sophie, 22 şubat 1943 tarihinde akşam saat tam 5´ te idam edilir. idamı gerçekleştiren cellat johann reichardt -"hayatım boyunca sophie gibi ölüme bu kadar sakin bir şekilde giden bir insan görmedim" diyecektir !!
sophie´nin ölmeden önceki son sözleri "die sonne scheint doch noch -güneş gene de hala ışıldıyor !!- olmuştur !!