yeni yılın ilk entrysi ile karşınızdayım. öncelikle geçmiş yılbaşınız mubarek olsun. şe aa kutlu olsun işte.
bu entry de, sony vegas programının derinliklerine doğru ineceğiz. bu program hakkında tüm bildiklerimi, yaklaşık 6 yıllık tecrübelerime dayanarak aktarmaya çalışacağım. her mantıklı entrylerimde olduğu gibi bu entrymde çok uzun olacak. okumaya tahammül edemeyenler, direk şimdi terketsin buraları. rahatınızı aldıysanız başlıyoruz.
tarih
vegas pro ilk çıkışını, 90lı yılların sonunda, "sonic foundry vegas" ismiyle yaptı. günümüzün aksine ilk çıktığı zamanlar, bir video düzenleme yazılımı değilde, ses düzenleme yazılımı idi. o zamanlarda ne gibi seslerinizi düzenliyordunuz, program nasıl bir özellik sunuyor bilinmez. şahsen kullanmadığım için bilmiyorum. sonic foundry vegas, ilk çıktığı zamanlar sony bünyesinde değildi. bağımsız bir yazılımdı. sonra ne oldu bilinmez, sony bu programı tamamen bünyesine aldı. hem video düzenleme, hem de ses düzenleme yazılımı olarak tekrar piyasaya sürdü. ondan sonra başlıyor ya zaten video aşkımız, efekt tutkumuz.
sürümler
birsürü sürümü vardır. evet çok klasik ve sikindirik bir yazı oldu ama, cidden birsürü sürümü vardır. amatör kullanıcılar için çıkarılan, vegas movie studio'u saymıyorum bile zaten. vegas pro, 15-16 tutturup giderken ben ise 11 sürümünü kullanıyorum. kullanmaya ve gelişmeye ilk onunla başladım da o yüzden. şuan hala o sürümü kullanıyorsam vardır bir sebebi.
programla yapılabilecekler
video düzenleme adına her boku yapabilirsiniz. evet bu yazıda da pek renk yok, ama gerçekten her boku yapabilirsiniz. videonuzu kırpabilirsiniz, videolarınızı birleştirip kurgu yapabilirsiniz, kısa film yapabilirsiniz, dizinizi kurgulayabilirsiniz, profesyonel biçimde slowmotion (ağırçekim) yapabilirsiniz, videonuzu hızlandırabilirsiniz, zoom yapabilirsiniz, ekranı sallandırabilirsiniz, ışıklar patlatabilirsiniz, sansür yapabilirsiniz, lyrics edit yapabilirsiniz.
yok aga bunlar beni kesmedi derseniz ise, sizi daha profesyonel kısma alabiliriz. mesela mask gibi. mesela klonlama yapmak gibi. ya da daha da ileri gidip 2d, 3d motion tracking yapmak gibi. gibi gibi video adına her türlü şeyi yapabilirsiniz.
elbette bu programın yapabilecekleri bunlarla da sınırlı değil. ilk versiyonu ses düzenleme yazılımı demiştik değil mi? ha işte. tüm temel ses düzenleme işlemlerinizi yapabilirsiniz. kalınlaştırabilirsiniz, inceltebilirsiniz, yankı ekleyebilirsiniz, eko ekleyebilirsiniz, ses kaydı alabilirsiniz. daha da ileri giderek mix master yapabilirsiniz. kendi şarkılarınızı düzenleyebilirsiniz falan filan işte fazla uzatmayalım. ben bunları sayıyorum ama, bu programın yapabilecekleri halen daha bunlarla sınırlı değil. hangi birini anlatayım? açın kurcalayın kardeşim korkmayın, bozulmaz!
eklentiler / efektler
programın kendisinde, önyüklü gelen gayet kullanışlı efektler bulunuyor. temel işlerinizi kolaylıkla halledebileceğiniz düzeyde eklentiler bunlar. blur efektinden tutta, siyah beyaz efekti, parlaklık efekti gibi gibi efektler. temel işler için gayet yeterli. fakat temel işlerden uzaklaşıp, profesyonel işler yapmak isterseniz işler biraz değişiyor dostlar. malesef profesyonel işler için bu eklentiler yetersiz kalıyor. redgiant, gen arts, re vision gibi, vegas pro da dahil diğer tüm kurgu programlarına eklentiler çıkaran üst düzey şirketler vardır. alayı da ücretli anasını satayım. parasını hak ediyor mu? elbette hak ediyor. biraz önce ne demiştik? profesyonel işler demiştik. ha işte, bu profesyonel işlerin alayı bu uber eklentiler sayesinde oluyor. mesela twixtor gibi. bu eklenti ile gerçekten ileri derecede bir slowmotion yapmak mümkün. sadece yüksek kare ile çekilen videolar değil, daha az kare ile çekilmiş videolar içinde geçerli bir durum. boşuna uber demiyoruz. mesela, new blue fx eklentisi ile, videolarınızı adeta deniz dalgalandırırmışçasına dalgalandırabilirsiniz. ya da mükemmel kamera efektlerini kullanarak, kısa filmlerinize, dizilerinize eşsiz şeyler katabilirsiniz. bunların dışında, diğer kullanışlı eklentileri kısa şekilde (kısa mı? delirmiş olmalısın.) yazarsak eğer;
en bestim magic bullet looks. bu mükemmel eklenti sayesinde, videolarınıza uber bir şekilde renk ayarı yapmak mümkün. ha tabi illa videolarınızda kullanacaksınız diye birşey yok. fotoğraflarınıza falan da çeşit çeşit renk efektleri uygulayabilirsiniz. kısacası renk adına her işlemi yapabileceğiniz süper bir eklenti. bu mühendislik harikasını anlatmak kolay değil.
bunların dışında ise, pek ve hiç kullanmadığım eklentileri ekleyiverirsem eğer;
sapphire edge, boris fx, auto levels gibi daha sayamadığım onlarca eklentiyi de kullanabilirsiniz.
program hakkında vereceğim son bilgiler
herşeyi anlattın, bi beni anlatmadığın kaldı lan.! gibi şeyler geçiyor aklınızdan biliyorum. ama az kaldı lan son sözlere yaklaştık. neyse. bu programın yaklaşık 16 ayrı sürümü bulunmaktadır. en sevilenleri ise, hem bana göre, hem de bir çok kullanıcıya göre, 7-9-11 dir. 9 sürümünü özel olarak sadece seslerimi düzenlemek için kullanırken, 11 sürümünü de video düzenlemek için kullanıyorum. kişisel bilgiler bir yana, vegas pro, 12 sürümünden itibaren 32bit bilgisayarlara tamamen desteğini kesti. 11den sonrası için 64 bilgisayar şart koşuldu. şaşırtacak bir bilgi verecek olursam da, vegas pro 14 sürümünden itibaren, tamamen "magix" firmasına satıldı. ve ismi "magix vegas pro" olarak değiştirildi. 15. sürümünden itibaren ise, programın ana teması koyulaşmaya başlamış, git gide "adobe" premierleşmeye başlamıştır. herhalde 20 lerde falan tamamen premiere olur çıkar falan. neyse uzattık.
son sözler
kendine has tarzıyla, kendine özgü pratikliğiyle, kendine özgü kolaylığıyla, kolay olurken de aynı zamanda profesyonelliğini korumasıyla gerçekten yıllardır gönlümde taht kuran bir program olmuştur kendileri. 6 yıldır her türlü video işlerimi bu program ile halletmekteyim. tamamen tercih meselesi. premiere profesyonel, vegas pro dandik diye birşey yok arkadaş. sen bu işe hangi programla başladıysan, o senin için her türlü profesyoneldir. tek göz ağrındır.