Sinavın asıl amacı da budur. Insanların mutlak bir varlıga inanmaları/inanmamaları sürecinde yaptiklaridir. Allah kaderimizi bilir diyoruz. Ama kaderin senin elinde olduğunu da unutmamak gerekir. Yani bir suru yanlis yapipta kader iste demek yanlis bir davranış oluyor kısacası.
Peki o zaman nicin yaratildik? Bu soruyu insan kendine sorabilir değil mi? Peki bir günes, bir yıldiz, insandan baska herhangi bir varlik bu yetiye sahip midir? Tabii ki de değildir. Demek oluyor ki, bu sorunun cevabını arayan insanoğlu, kendi varlığını istediği sahada kullanma konusunda serbest bırakılmış; bir arayış içinde ve bu konuda bir imtihana tabi tutulmuş.
Bu imtihanı kazanmanın tek yolu, sorunun cevabını bizi yaratandan öğrenmemizdir. Bu noktaya varan insanlar gerçeğin kapısını çalmış olurlar.
Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet -kulluk- etsinler diye yarattım. ( Zâriyât Sûresi, 56)
aslen herkes yine yapabileceği puanı yapacaktır, bu şu demek, ya ben böyleydimde böyle böyle yapmıştımda falanda filanda olmasın diye bu sınav var.
yoksa mevlanın ilmi ezeli değil mi? kimin cennete cehenneme gireceğini bilmiyor mu? biliyor, ama sen yarın gelip ya ben cehennemlik olacak ne yaptım dediğinde mevla sana sen böyle böyle yapacaktın buyurduğunda, sen demiyecek misin?
Belki yapmazdım?
işte o belki olmasın diye bu dünya var.
ve asıl başlıkta mantık hatası var, "sonumuz zaten biliniyorsa neden dünya var" denmeliydi, neden yaratıldık dendiği için çok saçma olmuş, yaratıldıysan zaten bir amaç vardır, sen mevcudiyetini biliyorsan yaratılman vuku bulmuştur.
sonumuz biliniyordu da yaratılmasaydık, o zaman yaratılmamış olacaktık o zaman bu soru saçma olacaktı zaten, çünkü yaratılmadığımız için cennet cehennem kaygısı olmayacaktı.
ve bilinmesi mevlanın zorlaması manasına gelmiyor. çünkü küll-i irâde var cuzz-i irade var.
Allah, ruhları yarattığı zaman, (elestü birabbiküm) buyurdu. Ruhlar da (bela) diye cevap verdiler.
Elestü birabbiküm, (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?) demektir. Kalu Bela ise, (Evet [Sen bizim Rabbimizsin] dediler) demektir.
(Kalu Beladan beri müslümanım) demek, (Ruhlarımızın "Evet" dedikleri zamandan beri müslümanım) demektir. Yani sen istesen de istemesende allah a karsı verdiğin bir söz var. Hepimiz oradaydık ve biliyor kabul ediliriz. Sinavın bu bölümündende sorumluyuZ. Peki niye kal-u bela olayini hatirlamiyoruz?
Ilk olarak bu insanın kelime manasiyla "unutan" bir varlık olduğunu gösterir. Yani hafıza yetimiz gerçekten zayıf. Eğer biz bunu hatirliyor olsaydik sizce dünya uzerinde herkes musluman olmazmiydi? Işte sinavı sinav yapan da tam bu noktadır.
Bazen bazi insanlari görünce tanidik gelir ama dünyada hiç gormemissindir. Alimler bunu kal u bela ya yorumluyor. Ne kadar dogru orasini allah bilir.
ulan bir sayfa dolusu entry girdim evrendeki toplam enerjinin "0" olması, madde - anti madde vs. üzerine.
şurada "tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi" geyiği yapan adamlar gelip de tek kelime etmedi.
mal mısınız olum siz? ateistsen araştıracaksın, okuyacaksın. dinin açığını yakalamak değil senin işin.
senin işin var oluş öyküsünü sorgulamak.
böyle böyle amına koydunuz bütün olguların. (uzaklara bakmak)
"bak şimdi şu yarattığım kulum alikula gecenin bu vaktinde uykusu tutmayacak, nete girecek sözlükte başlığı görecek, sonra buraya yazı yazsam mı yazmasam mı diye tereddüt edecek ve sonra şunu yazacak; "bak şimdi şu yarattığım kulum alikula gecenin bu vaktinde uykusu tutmayacak, nete girecek sözlükte başlığı görecek, sonra buraya yazı yazsam mı yazmasam mı diye tereddüt edecek ve sonra şunu yazacak; "bak şimdi şu yarattığım kulum alikula gecenin bu vaktinde uykusu tutmayacak, nete girecek sözlükte başlığı görecek, sonra buraya yazı yazsam mı yazmasam mı diye tereddüt edecek ve sonra şunu yazacak;"bak şimdi şu yarattığım kulum alikula gecenin bu vaktinde uykusu tutmayacak, nete girecek sözlükte başlığı görecek, sonra buraya yazı yazsam mı yazmasam mı diye tereddüt edecek ve sonra şunu yazacak; "bak şimdi şu yarattığım kulum alikula ... noluyo lan, yatmıyor mu bu kulum benim artık ya..."
En önemlisi o senin sonunu biliyor ama sen senin sonunu bilmiyorsun, o da yaşa gör o zaman diyor. Bu yüzden büyük konuşmak tehlikelidir.
yaradanın; Hangimizin daha güzel işler yapacağını görmesi için. Hayırda yarışanlar mı? Dersin, fakire kol kanat gerenler mi? Dersin, kulluğu hiç aksatmadan yapanlar mı? Dersin, sabrı tavsiye edenler mi? Dersin... işte bunlar için.
Kuranın mealini okuyun sorunuzun cevabı orada var, şuan sure aklıma gelmedi.
islamı tam anlayamamış cahil ateist sorusudur ama yadırganmamalı bilgilendirilmeli evvela belirtmeliyim ki sonumuz belli değil yani belli ama bunu sadece allah bilir sanırım senin sorun allah biliyorsa neden sınava tabi tutuyor işte onun cevabını vereyim bak kardeşim bir insan düşün 3 yol düşün bu yollar a-b-c yolları olsunlar şimdi allahın sonunu bilmesi demek sonsuz ilim sahibi yani her ihtimalin sonunu bilmesi demektir yani iradene bir müdahale yoktur sadece her ihtimali bildiği için bu durum sözkonusudur umarım yardımcı olabilmişimdir.
dinde başka bir saçmalık aslında, sonucu belli olan sınava bir insan neden girer? zaten sonucunda ne olacağı belli bu sınavın, cennete giden cennete, cehenneme giden cehenneme. yani tanrı kendi doğrularını mı teyit ediyor? bak şimdi buna cehennemlik dedik ama belki de cennete gidecektir mi diyor? saçma din gerçeğin üstünü örtmek için uydurulmuş geçici tatmin yapan bir hikayeler topluluğu, mastürbasyon gibi bir şey bu yani.
tersini düşünelim... haşa Allah sonumuzu bilmiyor ve ne olacağını görmek için yaratıyor. bu sefer de şunu düşünürdük madem yaratıcı madem herşeyi bilen o neden sonunu bilmiyor? burda akla yatkın olmayan olay şu insanların yaratılması. allah ın bizi yaratmakta ki amacı ne? maksadı ne? herşeye sahip oysaki. insanlar niçin?
not: elhamdülillah müslümanım tepki gelmeden söyleyeyim.
kafası az çalışan insan sorusudur. insan kendi sonunu bilmez, allah bilir insanın sonunu, eğer allah sonumuzu biliyordu neden bizi yarrattı şeklindeyse soru cevap şudur: allah sizin gibi düşünen insanları direk cehenneme yollasaydı bu sefer e belki ben cehennemlik değilim, sen beni dünyaya göndermedin ki diyeceklerdi, yine kıvırmaya kalkacaklardı. allah senin küçük beynine sığmaz, kendinle seni yaradanı karıştırma.
mantıksız bir soru. mantığın var olduğu düşünülürse mantıksızlığın da mantık kadar varlığı oluşunca -1 kalıyor. bunu insanlr eğer osururlarsa hayvanlar neden osurmasın? ile eş tutulabilir. o zaman hayvanların yediklerini insanların da yemesi gerekir ki yiyorlar, o zaman yem ile yemek arasındaki farkın son iki harften ibaret olduğunu düşünmemek gerekir.
sen sonunu bilemiyorsun işte dostum tüm paradoks orda... hayat herşeye rağmen güzel be panpa. takma kafana böyle şeyleri, insan ol, doğru ol, kul yetim hakkı yeme,yalandan riyadan dalkavukluktan uzak yaşa senin sonun zaten güzel olur be ya...
Ne kadar düşünülürse düsünülsün icinden cikilamayacak bi sorudur. Cikabilenlerde iman etmis veya hic düsünmeyen kimselerdir. Ki bence bunlari düsünmek yerine hani olan olmuş artik zaten su kisacik hayati olabildiğince yararli bi birey olarak gecirmeye calismak lazim.
Usta şoför olabilirsin ama ehliyetin yoksa ceza yersin. Buraya kadar sorun yok senin takıldığın nokta ben şoför olmak istemedim ki kısmı işte orada yaratıcı sonsuz güç sahibi ne isterse o olur ama adilane... Bunu kabullenenler kul olurlar... Kul olmak istemeyenler ise özgürdür ki onlara göre zaten yaratıcı cennet yada cehennem yoktur. O zaman sorun da yok...