güneştir desem, değil, sonu var.... entropi desem tartışmalı çünkü sonlu içindeki sonsuzluğu temsil ediyor;
allah desem tamam, ancak tartışmamıza bir yararı yoktur. çünkü tanrının, allahın girdiği eve tartışma ve şüphe girmez. oysa bu işin tartışılmaya ihtiyacı var.
büyük patlama desem eh; bir insan ömrüyle kıyaslanınca sonsuz gibi duruyor, sadece tartışmalı çünkü bilimin alanında, hatta felsefeye panayırında stand açma imkanı tanıyor.
dev bir pil desek, nasıl bir dev, nasıl bir pil? allah'ın, güneşin, evrenin, büyük patlama'nın yanındaki devlik ne?
neyse...
bir slogan deyip geçelim. bir ütopya...
taraf gazetesi'nin 22 haziran 2009'da kuponla dağıtmaya başlayacağı bir ürünün adı imiş efendim.
terim ismi "götüm" olan kaynak. taraf gazetesi de, taraf"sız" yayıncılık ilkesinin gereği olarak yaptığı haberlerde bu kaynaktan sıkça yararlanır.
bir de erke dönergeci vardı ama o biraz daha karşı "taraf"tan.
modern fizik böyle birşeye olanak tanımadığı halde bizim "süper mucitlerimiz" sayesinde kaynak olarak kullanılabileceği öne sürülen şey, gibimsi oluşum.
füzyon, sonsuz enerji kaynağı olabilecek güçte olmasa bile ilk önce ulaşılması gereken adımdır. sonsuz enerji kaynağına ise daha çok yol olduğunu düşünüyorum. mesela karanlık madde ile karanlık enerjinin ne oldukları tam olarak kavranırsa ve haklarında uygulama destekli teoriler üretilebilirse sonsuz enerji kaynağına daha da yaklaşabiliriz. bu ise kanımca en aşağı bir 100 yıl daha geçmeden olmayacak gibi gözüküyor. ayrıca neden sonsuz enerji? yani nedir bu sonsuzluk arayışı bir de bu yönden düşünmek gerek. belki de düşünce biçimimizi değiştirirsek farklı fikirler üreterek enerji sıkıntımızı da çözebiliriz diye düşünüyorum. tabii şu an bilimde bildiğimiz yasalar üzerinden ilerlediğimiz için fikirlerimiz de çok sığ kalıyor muhtemelen bu da olabilir. şu an insanlık olarak bazı şeylere yetmiyor, yetemiyor olabiliriz. bu yüzden bu işi yepyeni fizik kuralları ve matematiksel formüllerle çözerek değişik enerjiler keşfedeceğimiz kanısındayım. biraz fütüristik ve sezgisel bir yorum, lakin şahsi fikrim bu yönde.
Öyle bir kaynaktan alınan değil sırası gelince anlayacağınız husus. Bunun için :
(bkz: Döteryum ve trityum füzyonu)
(bkz: Atomlara UV verince ne olur)
(bkz: UV üretimi)
(bkz: UV üretimi için harcanan enerji miktarı ile füzyon için gereken enerji farkı)
(bkz: Başka yöntem düşünülmekten kasıt ve kanıtı olan yazar beyanı for akil tutulmasi)