-piyasasının artmasıdır. farklılık için başvurulan ilk yollardan birisidir.
-artan gelirle büyüyen kibirin; kutsal kitaptan bile gelse emir almam aymazlığıdır.
-kurumsal şirketler gibi iş dünyasında "islam fakirlere göredir" gibi soyutlanması. ateistliğin bir elitlik gibi algılanması. ramazanda çok belirginleşir bu.
-internet gibi bilgiye kolay ulaşılan oluşumun yaygınlaşması, inanışı zaten sağlam olmayan insanların ateist vaizler tarafından forumlarda, sözlüklerde tavlanması.
-islamın sistematik olarak kötü örnek gösterilecek kişilerce kullanılması. adnan oktar mesela veya deniz feneri vurgunu. buna bağlı olarak bunlar müslümansa ben değilim tepkisi.
her ne kadar bazı sığ insanlar tarafından farklılık amaçlı olarak kabul edilse de günümüz gelişimlerinde gayet normal olan durumdur. insan içinde, yüreğinde bir tanrı varlığını hissetmiyorsa, din ona çok saçma geliyorsa ateist olmasından daha doğal hiç birşey yoktur. sen ister modern görünce çabası de, ister marjinal görünme çabası, isterse farklılık amaçlı de... kabul edemediğin şu olguyu birazcık sindirmeye çalış: sen bir dine bir yaratana inanıyorsun diye inanmayanı aşağılama hakkına sahip değilsin. tıpki ateistlerin inananları aşağılayamayacağı gibi.
şimdi şöyle ki sanal alem de ateistlere zeki insanlar gözüyle bakiliyor, çünkü ortaya bir soru atiyor ve dini hakkinda bilgi sahibi olmayan insan da cevap veremiyor. bu durum da ülkemin ergen insanlari da maharet sanip ateistlik tasliyor. Sonuc? Gece bir korkutsan allah allah diye zikir ceker korkudan.
bana fikrimin henüz sorulmadığı anket sonucu ortaya sürülen önermedir. içtima hazır olmadığında çoğalın lan gençler gibi salak bi espri vardı sanırım bu artış benzer bi durum.