Osmanlı'nın gerileme dönemindeki eğitimle aynıdır. Osmanlı gerileme dönemine girdiğinde batıdaki pozitif bilimlerin takibini bırakıp sadece dini eğitime yatırım yapmıştır. Dini eğitim yapılmasın demiyorum. Tabi ki dini eğitim verilecek ama bu eğitimi de bilgili insanların vermesi gerekiyor. Şu anda dini eğitimi kimlerin verdiği bellidir bu konuyu tartışmaya gerek görmüyorum zaten.
Şimdi işin aslına gelelim. Son zamanlarda Fen Liselerine yapılan yatırım imam Hatip Liselerine yapılanın yarısı kadar bile değil. Pozitif bilimlere değer vermeyen Osmanlı gerileme dönemine girmiştir ve sonrasında işgal, ardından da dağılma dönemini yaşamıştır. Bakıldığı zaman biz pozitif bilimlere önem vermiyoruz ve dini eğitimi veren kesim bile düzgün değil.
Gidişat böyle oldukça aynen bazılarının dediği gibi Osmanlı dönemine dönüyoruz. Ama hangi dönemine kimse bunun farkında değil. Bir yanda üç kıtaya hakim olan Osmanlı imparatorluğu var. Batı bile o dönemlerde Osmanlı'yı örnek alıyor. Diğer tarafta dağılma dönemine girmiş bir Osmanlı var. Pozitif bilimlere önem vermeyen bir Osmanlı.
Dini eğitim çok önemli. insanlar dinin ne olduğunu, emirlerini, yasaklarını çok iyi öğrenirse televizyondaki sokaktaki şarlatanlar prim yapamaz. Siyasiler allah, kitap diye kimseyi kandıramaz. Bugün 2 kere 2 10 yapar diyen adamla herkes dalga geçiyor. Herkes doğruyı biliyor. Dini eğitimde de gelmemiz gereken nokta bu. Şimdiki gibi herkes kendini din alimi sansın ama 4 halifeyi sayamasın değil. He bu arada din dediysem her dinin öğretilmesinden bahsediyorum. Bu ülkede azımsanamayacak kadar farklı din mensubu insan var. Keza deist ve ateist var. Herkes istediği şeyin eğitimini alabilmeli. Pozitif bilimlere gelince ; bi ülkenin gelişimine fiziğin, matematiğin falan katkısını tartışmayalım yazık bize. Pozitif bilimlere verdiğimiz önemi kaybettik. En kısa sürede yükselmek dileğiyle.