Bu baligin odun ile bugulanmisi en makbul olanidir.
Somon baliginin etinin rengi turuncudan kirmiziya dogru olur. Daha acik renge sahip olan somon etinden uzak durulmalidir. Avrupa'nin bazi bölgelerinde 300 g'ini yaklasik 300 €'ya satabiliyorlar (tabi nasil islendigi önemli).
Omega3 degeri yüksek, yagli baliklardir. Anavatanlari Alaska ve Kanada'dir. Türkiye'de gercek anlamda bu baligi üreten veya üretebilecek potansiyele sahip cok nadir kisi mevcuttur. Bu baliklar sogugu sevdikleri icin ülkemizde depresif bir yasam sürebilirler, bu da lezzette farklilik gösterebilir.
Somon baliginin etinde tam balik eti kokusu yoktur. Bugulandigi odunun ve kullanilan baharatlarla vazgecilmez lezzetler elde edilebilinir. Ayrica; derisi acidir. Derisi ile birlikte tüketilmemesi tavsiye edilir.
kizartma veya grilde sevenler icin limon ve biraz da dereotu ile birlikte pisirmelerini öneririm.
ilginctir, 27 yillik amator balik yiyicisiyim, sozkonusu yiyiciligin pek cogu istanbul ve izmir'de yasanmistir; bugune kadar yedigim en guzel baligi bugun, kirikkale'de yedigim kasarli mantarli kiremitte pisirilmis somon idi.
Zevkler ve renkler tartisilmaz derler ama ben pek inanmam, bu baligi sevmemek zevksizlik. Sevmeyenlerin genellikle somon fume deneyip begenmediklerini dusunuyorum. Somon fumeyse tamam haklisiniz.
biraz ince kesilmiş elma dilim patates ile birlikte üzerine az yağ gezdirilip fırınlandığında çok lezzetlidir. (hatta benim için balığın en güzel halidir.)
malum 2011 japonya felaketi sonrası fukişimadan sızan nükleer sızıntı kuzey denizlerine doğru yol alıp karıştığından, yerli somon olduğunun bilinmesi sağlık açısından iyidir.
Müthiş bir saygı ve hayranlık beslediğim balık türüdür.
Doğdukları yere dönmek için hayatları pahasına akıntıya karşı yüzerler. Hedefleri uğruna denizlerdeki zengin besin kaynaklarını terkeder, gerektiğinde sığ sularda üst yüzgeçleri suyun dışında yüzer, hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. üstelik avlanmayı bekleyen kuş veya yabani hayvanlar eşliğinde.