baharda ortaya çıkarlar bazen de hayatınızda. baharda çıkan size zarar vermez. ama hayatınıza gelenlere çok dikkat edin. ne de olsa sürüngendir ve sümük gibi yapışıktır.
Şiddetli veya uzun süren bir yağmurdan sonra toprak solucanlarının yüzeye çıktığını görürüz. Solucanların yağmur esnasında toprağın altına sızan yoğun su nedeniyle boğulmamak için dışarı çıktıklarına dair yanlış bir algı var. Fakat derileri üzerinden oksijen soluyarak karbondioksit üreten bu canlıların, bilinenin aksine hayatta kalmak için nemli bir deriye ihtiyaçları vardır. Solucanlar su altında günlerce hayatta kalabilirler.Yani yağmur nedeniyle boğulmaları söz konusu değildir.
Nem ihtiyacı onlar için yaşamsal önem taşıdığından hava kuruyken yüzeye çıkamıyorlar. Ancak yağmur sonrasında dışarıda yeterince nem olduğu için dışarı çıkmak bir risk taşımıyor. Toprağın üstünde, altında olduğundan daha hızlı hareket edebildikleri için dışarıda nem varsa yüzeye çıkmayı tercih ediyorlar.
Ayrıca yağmur damlalarının toprağın üzerinde yarattığı titreşimler, solucanları avlayan köstebek gibi canlıların yarattığı titreşinlere benziyor. Solucanların kimi zaman böyle avcılardan kaçmak için de kendilerini yüzeye attıkları bilinmektedir. Dolayısıyla çevrede avcıların olduğunu sanıp yanılarak da toprağın üstüne çıktıkları oluyor.
(Popular Science, Aralık 2014)
nemli topraklarda yaşayan evrenin tuhaf canlılarından birisi. çiftlikte toprakla uğraşırken, bir tanesini dakikalarca seyrettim. hiç temas etmedim, öylesine izledim... yaklaşık yarım saat sonra toprağın derinliklerinde kayboldu. çok enteresan bir şey. saygı duyulası...
Bazıları yılan kadar uzun ve kalındır. Sanılanın aksine başı kıçı bellidir kıç tarafındaki deri daha koyudur. Bu mevsimde toprağı kazdığınızda irili ufaklı birçok solucan küreğe dolacaktır.