solucan deliği

entry38 galeri3 video1
    38.
  1. Ölümün fizik kurallarına göre tarifi olabilir.
    1 ...
  2. 37.
  3. bilimsel ismi einstein-rosen köprüsü olan teorik delik. eğer böyle bir delik fiziksel olarak da mevcut ise merkezinde tekillik yerine bir sıfırdan büyük değerde bir hacim olacaktır ve bu deliğin içerisinden geçerseniz teorik olarak başka bir evrene çıkarsınız. çıkacağınız evren ise belirsizdir. her yere çıkabilirsiniz.
    1 ...
  4. 34.
  5. Solucan deliğinden bahs ettiğim şey kalıcı ve tıpkı kara delikler gibi durmadan ayakta duran bir solucan deliğiydi. Minimal kuantum boyutlarında solucan delikleri durmadan varolup yokoluyorlar diyebiliriz zaten. Dolaşıklık böyle teorize edilir.

    Fakat minimal boyutlarda bile stabil olmaları çok zorken, koca bir solucan deliğini dışarıda bulmak güç. Solucan deliği olsaydı teleskopla bakıldığında gözlemlenmesi inanılmaz basit olurdu. Bir beyaz delik ışık ve madde yayan bir şey olduğu için, fark etmemek imkansız gibi bir şey olurdu.
    0 ...
  6. 33.
  7. quantum entanglement teorisi ile birlikte varliklari atomalti seviyede guclu bir sekilde teorize edilmistir. Ancak henuz gozlemlenmemistirler.

    Gozlemlenmemis olmalari, olmadiklari anlamina gelmez. Bugun klasifize edilen onlarca atomalti parcacik da bir zamanlar yalnizca teorize ediliyordu.

    Ek olarak, wormhole mekanigi olmaksizin quantum entanglement mevzusunu aciklamak cok guc.
    0 ...
  8. 32.
  9. Hepinizin bilim kurgu hayallerini yıkmak gibi olacak ama solucan delikleri yoktur, Münkündürler fakat yokturlar. Oluşmaları için gereken şartlar biraz sıkıntılıdır. Zaten solucan delikleri olsaydı gözlemlenmesi çok basit olurdu ve kendilerini çok ifşa ederlerdi.

    Günümüzde teleskopla baktığımızda gözlemlenmesi aşırı zor olan kara deliklerden bir sürü görebiliyoruz fakat gözlenmlenmesi aşırı basit olan beyaz delikleri göremiyorsak (ki bunlar solucan delikleri için zorunludur.) o zaman yokturlar.
    1 ...
  10. 31.
  11. içinden solucan çıkan delik. fazla kafa yorarsan, kafayı sıyırırsın, hikmetine fazla şey yapmamak lazım.
    0 ...
  12. 30.
  13. içinden ışımanın bile çıkamadığı karadeliğe wormhole demek bana su kuyusuna ipsiz girerek şehirlerarası seyahat yapmaya çalışmayı hatırlatıyor.
    0 ...
  14. 29.
  15. 1935 yılında, fizikçiler Albert Einstein ve Nathan Rosen, Genel Görelilik kuramını kullanarak uzay-zaman içerisinde köprülerin varolduğu önermesinde bulundular. Uzay-zamanda iki farklı noktayı birbirine bağlayan ve teorik olarak kısa geçişler oluşturarak mesafe ve yolculuk süresini azaltabilen bu -kısa- yolları, Einstein-Rosen ikilisi köprüler ya da solucan delikleri olarak isimlendirdi.
    Solucan delikleri iki ağız ve bu iki ağzı birbirine bağlayan bir boğazdan oluşur. Ağızlar büyük olasılıkla küreseldirler. Boğaz kısmı ise doğrusal bir uzantı şeklindedir, fakat aynı zamanda da döngüseldir ve konvansiyonel bir rotanın gerektirdiğinden daha uzun bir yol gerektirir.
    Einstein’ın Genel Göreliliği matematiksel olarak solucan deliklerinin var olduğunu tahmin ediyor, fakat bugüne kadar hiçbiri keşfedilmiş değil. Negatif kütleli bir solucan deliği etrafından geçen ışığı yer çekimiyle etkilemesiyle belirlenebilir.

    Daha fazla bilgi için şu videoya göz atabilirsiniz: https://youtu.be/peyCOipKGFo

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1157033/+
    3 ...
  16. 28.
  17. 27.
  18. mantığıma göre olmayan deliklerdir, tabi yanılıyor da olabilirim. fakat olduğunu düşünenlerin en büyük yanılgısı kara deliklerin uzay zamanda bir yırtık bir girdap gibi davranıyor olduklarını düşünmeleridir. zaten kara delik isimlendirilirken bu yanılgı çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. halbu ki karadelik uzay zamanda bir küredir. evet tüm gök cisimleri kütlesince uzay zamanı büküyor. gezegenlerin yıldızlar etrafında dönmesi de bunun bir kanıtı. yani kara delik de olay ufkuna giren herhangi bir şeyi olsa olsa merkezine hapsedecektir. burdan alıp başka bir yerden çıkarmayacak, kusmayacak, püskürtmeyecektir. solucan delikleri eğer varsa bu zaten uzay zamanın kendi dokusu içinde kara deliklerden bağımsız olmalıdır. bir anlığına sanki her şey çok basit gibi, ama bir o kadar da karmaşık.
    2 ...
  19. 28.
  20. bok da çıkabilir deliğidir.
    1 ...
  21. 27.
  22. Ey cin ve insan toplulukları! Göklerin ve yerin çevrelerinden geçip gitmeye gücünüz yeterse geçip gidin. Büyük bir güç ve ilim olmadıkça geçip gidemezsiniz.

    Rahman 33.

    Karadeliklere ve solucan deliklerine atıfta bulunduğu iddaa edilen bu ayet-i kerimeye belkide konu olan bir olgu.

    Şüphesiz ki kainatı yaratan onun hakkında sınırsız ilme sahip olan allahtır.
    1 ...
  23. 26.
  24. morgan freeman'in yapimciliğini yaptiği ilk sezonu harikulade, fakat 2.-3. sezonlari vasat gelen belgesel dizisi.
    1 ...
  25. 25.
  26. interstellar filminde umut olarak lanse edilmeye çalışan bilimsel terim.
    3 ...
  27. 24.
  28. 23.
  29. kara deliklerle henüz ispatlanamamış olan beyaz delikler arasında olduğu tahmininde bulunulan tünel.

    Teoriye göre kara deliklerden giren şeyler solucan deliğinden ilerleyerek beyaz delikten çıkıyor ve başka bir boyuta geçiyor.

    Einstein evrendeki her şeyin bir zıttının olduğunu, azdan çoğa gidilirse evrenin de bir zıttı olduğunu; böylece evrende bulunan her şeyin de bir zıttı olduğunu ortaya atmıştır. Buna insanlar da dahil olduğu için, paralel evren son yıllarda iyice rağbet gören bir konu.

    Başka bir evrende bambaşka bir ben, mükemmel bir şey.
    3 ...
  30. 22.
  31. etrafımızda bulunma ihtimali üzerinde durulan yüksek enerjili varsayımsal deliklerdir.

    ben işin orasında değilim,

    ulan benim deliğim var diye fotoğraf atıp,

    ilgi o... uğu yapanlara sayfalarca nickaltı döşersiniz,

    solucan deliğine 28 tane entry girilmiş.

    ulan o da delik bu da delik.

    yazınsana bir şeyler.
    5 ...
  32. 21.
  33. Efendim olması muhtemel bir deliktir. filmde gördüğüm kadarıyla içinden geçerken biraz titretir. Ama yolumuzu acayip kısaltır. Keşke dünyamızda da olsa dedirten deliltir. Düşünsenize çankaya dan gir deliğe, 1 saniye sonra caddebostandasın. Vay be, hayal işte
    0 ...
  34. 20.
  35. Topraklar icin yararli olan seydir.
    3 ...
  36. 19.
  37. Hemen şurada mutfağınızda bir tane olabilir, ya da klozetin kenarında ya da hemen burnunuzun ucunda. Her yerde olabilir.

    Aslında hiçbir tane görmedik. incelemedik. Vardir dememizin tek nedeni, bu kadar fizik konusu olmasının tek nedeni teorik olarak fizik kurallarına aykırı olmamasıdır.

    Vay arkadaş.

    Şimdi tepemde bir incir ağacı var desem, fiZik kurallarına da uydursam gayet de kabul görür.

    Neyse umarım birini buluruz ve de kim bilir belki bir zaman makinesi olarak kullanabiliriz.'
    1 ...
  38. 18.
  39. ismini alış hikayesi oldukça basittir aslında. Bir solucan elmanın dışında dolaşmayıp, içini delerek geçer ise Solucan delikleri de böyledir. Evrende katedilmesi uzun bir mesafeyi çok küçük bir mesafe haline getirir. Bunu evreni ve uzayzamanı bükerek yaptığı düşünülmektedir.

    Einstein'e göre kara delikten giren bir madde beyaz delikten çıkar. Kara delik ile beyaz delik arasında solucan deliği vardır.
    2 ...
  40. 17.
  41. uzayda bükülme yaşanarak katedilecek yolu kısaltarak kısa sürede yol almayı hedefleyen bir kıramın parçası.
    0 ...
  42. 16.
  43. uzayı bir otoyol olarak düşünün ve bir karıncanın yolun başından sonuna gitmesini hayal edin. en kısa yoldan gitme şekli yolun diğer ucunu başına bükmek ve karıncanın tek adımda gitmesini sağlamak en akılcı olanıdır. teoride bu durum böyledir.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/557239/+

    uçuk gelse de astral seyahatler için düşünülmüş en akılcı fikir şu an için bu. zira andromeda galaksisine gidip ne var ne yok diye bakmak istesen ve bunu ışık hızı ile gerçekletirebileceğin bir seyahat ile yapsan 2.5 milyon yıl sürecek bir seyahat hazırlığı yapman gerekir. insan ömrü yetmez diyemiyoruz zira ışık hızında gittiğin takdirde zaman mefhumundan soyutlanmış olabilirsin.
    neyse asıl konumuz andromedaya uzayı bükebilecek bir gemi ile gitmek.
    2 ...
  44. 15.
  45. aynı isimde morgan freeman tarafından sunumu yapılan bir belgesel de bulunmaktadır.
    1 ...
  46. 14.
  47. hawking'in uçuk fikirlerinden biri.
    adam fantastik olarak diyor ki, farklı bir boyutta bu delikler sayesinde çok kısa sürede her yerde olabilirsin yani mekanı aşarsın. atıyorum eminönün'den adımı attın şak diye almanya'dasın. hop oradan ukrayna'da nataşa sikmeye gidiyorsun.
    güzel bir şey yani.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük